Nieuws

Nieuwtje posten? klik hier

27-11: Roeister en roeier van het jaar
Hielkje van der Wal en Tjidze Dijkstra gekozen tot roeister (stuurvrouw) en roeier van het jaar. De Lazy Lads speelden op de slotavond bij Café Romano alsof hun leven ervan af hing en zorgden voor een erg gezellige sfeer. Jan Boll.com heeft de foto's van de avond op de website van Café Romano geplaatst.

9-11: Slotfeest 
Op zaterdag 27 november vindt bij Café Romano het slotfeest van de vereniging plaats. Onderbroken door live muziek zullen foto's en videomateriaal worden vertoond. Tevens vindt er de uitreiking van de roeier en roeister van het jaar plaats. Het programma voor die avond wordt jullie binnenkort toegestuurd. 

6&7-11: MPM
De laatste wedstrijd van het jaar was weer ouderwets gezellig. Zowel Bruzer als Twirre waren van de partij en beide teams hadden er zin in om na een maand weer eens een wedstrijdje te roeien. De eerste race op de zaterdag was voor de dames bijzonder vochtig! Een dikke plensbui en nog een vrij krachtige wind gooide daar enigszins roet in het eten. De rest van de dag bleef het droog. Na heerlijke chili aan boord van de Zuyderzee te hebben gegeten maakten de ploegen zich op voor de prijsuitreiking van de FSN. De dames wisten na Amsterdam al dat ze Kampioen van de hoofdklasse B waren geworden maar sleepten ook hier weer een eerste prijs in de wacht. Vijf maal eerste  en 1 maal een tweede plaats viel hen dit seizoen ten deel. In het Algemeen klassement werden ze zesde! De Twirre had 1 belangrijke missie: de Ame Gijs voorblijven in het klassement. Daarin slaagden ze en werden zesde in de hoofdklasse A en zevende in het algemeen klassement van het Nederlands kampioenschap!  

2-11: Muiden - de logistiek
Het bestuur heeft gisteren vergaderd om de laatste dingen te regelen voor het komend weekend. Na de training wordt een pamflet met de benodigde info uitgereikt.

15-10: Muiden - Pampus - Muiden

Op 6 en 7 november wordt het roeiseizoen daar afgesloten. Voor de beeldvorming alvast even een plaatje van het eiland waarvan de bouw van het fort in 1895 was voltooid. Meer info op www.pampus.nl. Onze coördinator Jacob heeft nog geen gegevens ontvangen over het slapen aan boord van de charterschepen. Zodra dit binnen is, hoort u dit zo spoedig mogelijk. Forteiland Pampus

14-10: Twirre op topsnelheid
Om kracht en explosiviteit van de roeiers te vergroten trekken we tijdens elke training de Twirre even door naar haar top, wat die dan ook moge zijn. Enkele trainingen geleden was deze bepaald op 12,7 km/u. Maar met enige Cruyffiaanse logica in het achterhoofd - je gaat pas sneller wanneer je harder gaat - begonnen we vol goede moed aan weer een recordpoging. In de herkansing trokken we ons sloepje naar 12,9 km uur, omgerekend 3,58 m/s. We volgen momenteel een trainingsprogramma om dit tijdens MPM gedurende de hele race vast te houden . . . .

12-10: Bruzer kampioen Hoofdklasse B
Op de site van de FSN werden vandaag de officiėle tussenstanden geplaatst en toen bleek dat onze dames niet meer ingehaald konden worden tijdens de laatste race in Muiden. Derhalve werden ze kampioen de hoofdklasse B van het Nederlands Kampioenschap. De wedstrijden in Grou, Terschelling-Vlieland, Makkum en Alkmaar werden gewonnen en in Terhorne werd een 2e plaats gehaald. Hulde voor de dames, die afhankelijk van het resultaat in Muiden kunnen promoveren naar de hoofdklasse A.

 

9-10: Grachtentocht Amsterdam
Het was weer ouderwets vroeg op om af te reizen naar Amsterdam waar de heren al om goed negen uur waren. Als gevolg daarvan hoefden we niet lang te wachten bij het kranen, maar des te langer voor de start. Maar het was mooi weer en de koffie smaakte prima bij 't Oude Dock waar het ons bezoek wel wat minder fris rook. De wedstrijdspanning werd ook daar duidelijk. Vanaf 11:00 uur werden de sloepen gestart en de dames van de Bruzer moesten om 11:48 uur de strijd aangaan met de herenteams van de Bertha en de spekkiesboot El Flamingo 2. De Twirre mocht pas om 13:05 aan de rit, tien minuten na de Zeesteeg. Dat was een te groot gat om dat dicht te roeien, maar in Amsterdam weet je het maar nooit, er kan zo een rondvaartboot het plan om een snelle tijd neer te zetten doorkruisen. 

De Twirre kwam voor de Antonie van Hoboken, Egbert Wagenborg en Steenbok als eerste onder de spoorbrug het IJ op roeiden en ramde met zo'n 10 km uur lekker door. Langzaam, maar zeker roeiden we steeds verder bij deze sloepen weg en de stemming zat er goed in. Net als in Alkmaar zaten we weer op 30 klappen per minuut, langzamer ging gewoon niet. Door het om de vijf minuten starten was het veld goed uit elkaar en er werden dan ook weinig sloepen ingehaald. Alleen de stuurman van Aludux was wat minder sportief door achteruit te praten tegen Martine nadat we hun sloep hadden geraakt. Deze lag achter een brug te stoeien met een rondvaartboot en konden we - zelfs na in te houden voor de brug - niet meer ontwijken. Maar uiteindelijk kregen we er alleen maar meer vechtlust door. 

Een nog grotere motivatie kregen we van de meegereisde supporters. Merein, Rein, Nicole, Narda, Baukje, Paula en enkele vriendinnen van de Ame Gijs roeiers fietsen en renden met honden achter ons aan en klokten de achterstand op de Ame Gijs. Zodra we die tijden doorkregen werd het alleen nog maar gekker. 10 minuut 15 klonk na 2 uur roeien, snel rekenen leerde dat er wel een minuut of 12 inzat, iets wat we dachten nodig te hebben om de oude gele dame uit Hylpen voor te blijven. Toen de Brijbek vlak voor de finish in het zicht kwam trokken de Workummers in onze sloep nog harder dan dat ze al deden en zelfs tegen het einde van de race werd nog regelmatig de 10 km/u gehaald.  Twee uur dertig en 12 seconden gaf de stopwatch van Martine aan en helemaal bedankt peddelden we naar een plekje om een welverdiend biertje naar binnen te slaan. 

De Bruzer had in 3'7"52 de 24497 meter afgelegd, een prima prestatie dat de dames naar een 10e plaats bracht van de 24 dames. De Twirre had 2'30"13 geroeid en was daarmee een (1) seconde langzamer dan de Zeesteeg en werd daarmee knap 6e! En de Ame Gijs was dit jaar voor de 3e keer voorgebleven. Tijd voor een feestje in Amsterdam en bij het Oosterdok was het dan ook nog wel even gezellig. Thuisgekomen in Makkum werd de sloep om half elf nog door Rein gekraand waarna de het café van sponsor Romano werd bezocht. Daar werd ook de eerste beker van het seizoen van de Twirre in de prijzenkast geplaatst.

 

2-10: Knallen in Alkmaar
We keken al weer uit naar de patat en krokodil na afloop van de twee rondjes in Alkmaar, de 14,4 km van de Victoriesloepen race die voor de 12e maal werd georganiseerd. Zo staat Alkmaar, dat dit jaar haar 750 jarig jubileum vierde, ook bekend, maar voor we daar aan toe waren moesten we eerst even roeien. Het weer was de roeiers gunstig gezind, half bewolkt en een lekker briesje zorgden eigenlijk voor ideale omstandigheden. Het startwater was wel een beetje nauw voor drie sloepen maar de Brūzer, gestuurd door Hielkje, kwam goed weg. Ook de Twirre, die samen met het Pulletje startte, ondervond geen hinder, alleen ging die 10 riemer wel te hard voor ons.

De Twirre was voor deze race versterkt met Gerard, Antoine en Remco uit de Zeesteeg waarvan laatstgenoemde aan het roer zat. De dames kenden als gevolg van een ziekmelding ook nog een vacature, maar die werd te Alkmaar nog gevuld. Onderweg viel het qua oponthoud best mee en de sloepen ondervonden weinig hinder tijdens het inhalen of het passeren van de bruggen. Remco stuurde als een scheermes en pakte het Pulletje - die we sinds de start geen 20 meter hadden gegeven - en de Orkaan in de binnenbocht waarna we langzaam een voorsprong konden opbouwen. Na 42 minuten zaten we net voor de Friesche Brug en dus bijna op de helft. Dit beloofde nog wat, temeer omdat we de tijd van 1998 nog in het hoofd hadden zitten. De Twirre beleefde vervolgens nog een leuk moment toen de Moby Dick langzaam maar zeker voorbij kwam zetten. Ze roeiden ditmaal niet echt weg hetgeen ons motiveerde om voor de wind nog een goed aan te zetten. De Urkers keken raar op toen de Twirre terugkwam, maar dit moesten we al snel weer bekopen, de spirit zat er echter goed in. Twirre gezien vanuit Moby Dick

Het is altijd een streven van de Twirre om de Brūzer in te halen om ze toe te juichen, maar ook ditmaal waren deze haas ons weer te snel af: in 1'46"20 hadden ze het er al op zitten dit goed bleek te zijn voor de vierde 1e plaats in hoofdklasse B. Overall werden de dames 13e. De heren roeiden de 14,375 km in 1'26"35, goed voor een 4e plaats in de hoofdklasse A en overall! Glunderde gezichten in de sloep! Het liep ook als een speer kwam dit nu door de verkorte riemen of door de inbreng van de 2 slagroeiers van de Zeesteeg? Feit is wel dat we vierde waren en de Azorian High en de Ame Gijs achter ons hadden gelaten. De hamvraag tijdens de bespiegelingen was: "ben jij wel eens vierde overall geworden?". Dat was namelijk lang geleden, daarvoor moesten we terug naar de vorige eeuw toen de Twirre 2e werd tijdens de 51 km van Deventer naar Kampen.

Al met al vele tevreden gezichten want na wat rekenwerk betekende deze uitslag voor de dames dat ze bijna kampioen zijn van de Hoofdklasse B. In het Algemeen Klassement wordt het nog spannend voor promotie naar de HK-A. Voor Alkmaar stonden de dames nog alleen op de 7e plaats, nu moeten ze die met de Jan van der Berg delen. De Twirre deed in de klassementen eveneens goede zaken: een gedeeld 7e plaats werd verlaten naar een 6e plaats in de Hoofdklasse A.  In het Algemeen klassement stond de Twirre gedeeld 10e met de Orkaan, maar na Alkmaar staat de ploeg op de 7e plaats.

Wil je meer nog meer lezen over deze race? Kijk dan even op de site van de Moby Dick, waar overigens altijd leuke wedstrijdverslagen op staan. Ook de Trewes heeft altijd mooie verhalen.

28-9: www.kortereriemen.nl 
De A-team bus van Jacob had een kostbare lading op het terrein van Kooi gebracht: de ingekorte riemen voor de Twirre. Als staven goud werden ze aan boord 100 mm waren ze korter gemaakt en we konden niet wachten om ze uit te proberen. Zou dit novum ons meer voordeel dan nadeel brengen? Wel bleek tijdens de eerste training meteen dat de sloep sneller op gang te brengen was en met een ontspannen klapje of 27+ op vlak water toch boven de 10 km/u werd geroeid. In een oefenstart trokken we sloep naar 12.6 km/u. Hohohoho klonk het in de sloep. Op naar Alkmaar, daar roeiden de heren in 1998 - 1'25"36, in 1999 - 1'32"44 en in 2002 - 1'30"26. 

 

21-9: Mag ik uw riem even meten?
Jacob the Sailorman is voor wetenschappelijke studie sloeproeien (drs. in de sloeproeikunde) bezig met het meten van de riemen van alle sloepen. Alle mogelijk denkbare gegevens van de riemen van de Kromme Dick, Orkaan, Zeesteeg, Bruzer, Moby Dick, Friese Elf, Snurk, Brijbek, Ame Gijs en nog vele anderen werden opgevraagd. Lengte, breedte, dikte, houtsoort, soortelijk gewicht van het hout, bladoppervlakte, lengte en positie van het leer, soort leer (dat soepele van die dekkoe?) en het gewicht werden getabelleerd en met elkaar vergeleken. Uiteindelijk bleek na twee maal roeien met de riemen van de Snurk dat dit best lekker ging. In wat onstuimiger weer was de sloep sneller op gang te brengen en ook te houden. Dat toonde de GPS van de Zeesteeg wel aan. Max 12.2 km/u werd er geroeid. De discussie kwam op gang en de inmiddels tot riemenspecialist verklaarde Jacob hield een vurig pleidooi voor inkorten. Dat moest maar eens gebeuren.

 

11-9: Terhorne
Een week en twee trainingen later was het alweer prijs: om 1000 uur vertrokken de heren bij Kooi; op naar Terherne. De wedstrijd waar we met de heren van de Zeesteeg van sloep gaan ruilen! De dames trokken een ander plan want die hadden de Brūzer op vrijdagavond al ter plaatse. Vooraf werden we door de Zeesteegroeiers luid aangemoedigd, we zouden voor hun voor het eerst een beker halen. Marc en Harry vonden na de trainingen op dinsdag (deze ging kilo) en donderdag (ging iets beter) dat eenzelfde tijd al een mooie prestatie was, maar eigenlijk wil je daar niks van weten: de Zeesteeg is ruim 1000 kilo lichter en als je dezelfde kracht erin gooit moet ie dan toch harder gaan??

We startten in groepjes van twee en de heren mochten als laatste (!) aan de rit. Inmiddels was een stevige bries opgestoken en het duurde uren voordat de heren de eerste sloepjes begonnen in te halen. Bij de eerste brug werd het spannend, de heftige wind zorgde voor een stevige tegenstroom en menige bestendigheidstest werd uitgevoerd. Dit was pas sloeproeien, de dames kraakten nog een riempje van de Ambiorix en gaven hun reserveriem af, ook de heren hadden een boegwieltje nodig want met 3 sloepen tegelijk een brug passeren lukt niet echt. Gelukkig stonden de Dijkstra's op de kant, we weten nog steeds niet of ze meer genieten van het roeien of toeschouwen, maar daarna gingen we weer vol door. Temeer omdat ze ons toeriepen dat de Twirre uitliep op ons. Maar het liep niet zoals het moest gaan. Wat moesten we wennen aan het anders roeien in een whaler, eenieder schuurde met de schouders tegen elkaar aan, zelf totdat de boel open lag, en het lukte maar niet. Een aanvaring met een zeilbootje kon er ook nog wel bij, uiteindelijk trokken we de Zeesteeg in 2'18"36 over de finish. De Twirre was heel wat sneller gefinisht, 2'9"33 om precies te zijn. Allemaal met een smile van oor tot oor riepen de mannen van de Zeesteeg dat ze hadden gepicknickt onderweg en we wisten meteen dat het niet goed zat. Nooit meer ruilen?! De Brūzer roeide weer knap naar een eerste plaats en de dames blijken op stoom te zijn dit jaar. Na afloop werd er ruim gebierd in de tent en moesten we toch eens uitleggen hoe het nu zat waarom wij zo gepresteerd hadden. Floor Maitimo was zelfs geļnteresseerd wat er voor verklaringen waren en kwam met zeer uitgebreide verhalen. Feit bleef dat de bemanning van de Twirre het niet goed gedaan had in de Zeesteeg. Omrōp Fryslān maakte nog wat beelden die op de maandag werden vertoond waarbij de brugpassage het meest spectaculair was. 

 

4-9: Maasrace Rotterdam
0800 vertrek naar Rotjeknor op een wat een bloedhete dag zou worden. Gerard Duker was ook van de partij omdat Eddy te veel van de Limburgse heuvels genoten had. Tijdens het naar de start slepen hadden we het al in de gaten, dit zou weer een pittige race worden want naast de temperatuur stond er ook nog aardig wat stroming en deining. Martine stuurde ons voor de start mooi naar voren (hoewel sommige roeiers daar anders over dachten) en we hadden op het schot dan ook weinig last van andere sloepen. Maar wat een gekrioel altijd daar in Rotterdam. Afijn, aangemoedigd door Rein en Nicole met de Makkumer Vlag op de Erasmusbrug gingen we aan de rit voor 17 km's, dat was een aangename verrassing. Wij hoefden namelijk vanwege het weer (of de beschikbaarheid van volgboten) 5 km korter en de dames moesten 800 meter langer. Voor de start zoekt Martine een mooi plekje

Stroom op viel het nog niet mee, maar we bleven de nodige whalers voor hetgeen tot tevredenheid stemde. Stroomafwaarts zou het alleen nog maar beter gaan, dit was slechts ten dele waar. Bij de ronding van de 2e keerton kwam de Sir Lancelot Skinner nog even binnen zetten waardoor Jan's bordje 'Makkum' op de brede zij werd getest op crash bestendigheid, maar uiteindelijk hadden we daar weinig last van. Terug waren de baren toch nog heftiger dan verwacht, maar door de oude binnenhaven liep het allemaal wel lekker. Wel hadden we pech dat we werden opgehouden, zowel door langzamere sloepen als een achter een remmingswerk verstopte motorsloep. Die werd zeer vriendelijk verzocht elders te gaan liggen. Nadat we weer op de Maas beland waren hoefden we niet ver meer.

Na 1'45"14 waren we binnen hetgeen uiteindelijk goed was voor een 9e plaats overall en 5e in de hoofdklasse A. De uitslag vertoonde wel een foutje, niet de Moby Dick - die met slangen op de dollen roeiden - maar de Kromme Dick had 2 watt straf aan de broek gekregen. Na een dick-correctie bleek dat we 8e overall waren. Niet verkeerd, maar 'there is still room for improvement'. Omdat het de 10e Maasrace was had de organisatie naast de welbekende band ook een 3-tal schaars geklede dames uitgenodigd. Uiteraard trok Good Old Jacob de aandacht door ook een dansje te doen! Het warme weer in combinatie met een pittige race zorgden voor knappe dorst. Gelukkig was er genoeg rivella!

 

21-8: De Slag om Makkum
Heerlijk zo'n wedstrijd op eigen water. Hoef je tenminste niet 's ochtends al om 6 uur te vertrekken om tijdig te kranen. Op vrijdagavond waren enkele leden al driftig in de weer om mee te helpen met de voorbereidingen voor de 2e editie van de Slag. Lokaal had de wedstrijd al behoorlijk wat animo gekregen en met 41 aanmeldingen was het zowaar druk op het Makkumerdiep.

Om 7 uur 's ochtends leek het een prima dag te worden om te roeien, bijna geen wind en wat er stond kwam uit NW richting waardoor de golven niet echt konden opbouwen door beschutting van de afsluitdijk. Tegen een uur of 11 kwam er zelfs een zonnetje bij maar er zat toch nog wat wind nadat een trog was gepasseerd! Om half een schoot de burgemeester de eerste van 38 sloepen weg en daarna werd het al snel duidelijk dat de wind behoorlijk aanhaalde. Binnen no time stonden er dan ook stevige rollers die in het "Gat van Gaast" bijna 1 meter hoog waren. De Brūzer hakte er aardig in en ging in tegenstelling tot de Twirre meer over de golven heen. Maar wat moest er aan de riemen worden gehangen! 

De heren van de Twirre hadden het vies zwaar want de sloep leek op het traject Gaast - Makkum af en toe meer op een duikboot. Tot overmaat van ramp kwamen de heren van de Zeesteeg op dat moment nog als een raket voorbij! Dit was niet leuk meer; uiteindelijk viel de heren een 10e plaats ten deel. De dames hadden het veel beter voor elkaar en werden 1e in de hoofdklasse B. Na het roeien werd koers gezet naar de hal van Kooi voor het roeiersmaal en een optreden van de band Wymaro. De Slag om Makkum had haar naam weer eer aangedaan. 

18-7: Hylpen op TV
In Nautic Vision waren vanavond beelden te zien van de 12 mijl van Hylpen. Helaas geen Makkumer sloepen in beeld, maar wel even leuk om te zien hoe heftig die golven waren. Alleen jammer van die achterwerken!!

Het niet-zomerse weer zorgt ervoor dat de sloepen lekker met zoet water worden gespoeld. Maar er zijn natuurlijk grenzen aan dit gebeuren. Zo'n 250 liter water werd er vanavond uit de Twirre gehoosd. Luisterend naar Paulus Pietsma kunnen we morgen wel weer!

8-7: Zomerstop? BBQ!
Met de vakanties voor de boeg doen de teams het iets rustiger aan, maar rust roest en dus trainen we indien mogelijk 1 maal per week in het kader van vormbehoud. 13 Augustus is een datum die eenieder vrij moet houden (indien mogelijk). We willen dan een BBQ houden, nadere details volgen.

3-7: Lutine race
De heren hadden op woensdag voor de wedstrijd beslist om niet deel te nemen; te weinig roeiers noopten ons tot afzeggen zodat alleen de Brūzer de oversteek naar Terschelling waagde. Eenmaal daar besloot de organisatie de race onder Terschelling te laten plaatsvinden: er stond namelijk teveel zeegang om vertrouwd naar Vlieland te roeien. Onder spectaculaire omstandigheden roeiden de dames naar een 6e plaats in hun klassement. Grote klasse. DJ kon het niet laten en roeide met de Zeesteeg mee en trok hun uiteindelijk naar een 22e plaats, overigens wel in dezelfde tijd als Kaatje van Warmond!

22-6: Knallen
Zowel Brūzer als Twirre moesten weer terug naar hun thuishaven en daarom stapten de teams op dinsdag weer in de sloepen. De Twirre, aangevuld met 2 man van de Zeesteeg, roeide (met de Ambiorix II als haas) op vlak water in 1 uur en 12 minuten van havenhoofd tot havenhoofd. Deze afstand van 13.5 km werd geroeid met een snelheid van 3.12 m/s. Hadden we dit zaterdag maar gehad . . . . . 

 

19-6: Hylpen
's Ochtends vroeg eruit om naar buiten te kijken, wat doet het weer. De laatste jaren treft het IJsselmeerstadje het niet zo als de roeiers er zich weer melden. Zo ook nu weer, de vlaggen stonden weer strak en de schuimkoppen waren ook al weer zichtbaar. Als de organisatie maar niet besluit om de wedstrijd binnen door te laten gaan, dat roeit namelijk nog minder dan in de heftige golven. Het viel mee en na een FSN inspectie van de sloepen - 2 teams van deelname uitgesloten wegens het niet conformeren aan de FSN-regels - konden de ploegen aan de bak. 

Een fris buitje viel de eerste starters ten deel, niet dat de later startende team droog zouden blijven, maar je begint toch net niet lekker. De Bruzer was als 8e sloep gestart en redelijk snel weg. De Twirre startte als nummer 51 onmiddellijk achter de Zeesteeg. Initieel werd die afstand snel verkleind, maar uiteindelijk wisten de mannen in de whaler net even een klapje sneller geroeid te hebben. Na verrekening van de handicap werden de dames 2e in de hoofdklasse B, de Twirre werd 13e overall en 10e in de hoofdklasse A. De Zeesteeg werd 31e overall.

Na de uitslag maakten de teams zich op voor de wedstrijd Nederland - Tsjechiė die op een groot scherm werd vertoond in de Foeke. Daar zullen we het maar niet meer over hebben. Toch was het nog gezellig bier drinken met de Hylpers.

17-6: Roei je rot

Na twee weken niet te hebben getraind moest DJ tonen dat hij nog steeds kon roeien en dus gingen we met beestenweer naar buiten. Zelfs de havenmeester raadde het af, maar de heren konden het niet laten: de Twirre moest na de oversteek van maandag naar Hylpen weer het IJsselmeer op. Aldaar toonden de mannen aan dat het best ging met golven van een dikke meter. De Brijbekken zaten wel wat raar te kijken toen ze voor het windje uit Workum kwamen aanwaaien. Na 45 minuten was iedereen nog droog door het gebruik van de nieuwe buiskap die ons in staat stelt ook met windkracht 6 op het IJsselmeer te blijven trainen.

14-6: Te Dol
Ons boekje ligt inmiddels bij drukker van der Zee in Witmarsum en is zaterdag gereed. Alvast veel leesplezier voor in Hylpen.

10-6: IJsselmeer gaat tekeer
Het zag er alleraardigst uit: lekker temperatuurtje, vaag zonnetje en een lekker briesje. De schijn bedroog echter, na de training had niemand van de herenroeiers nog een droge draad aan. Stuur Martine werd trouwens ook niet gespaard. De golven sloegen gewoon over het dolboord naar binnen. Dit hadden we allemaal te danken aan onze gastroeier, Frans, van de Orkaan; wat wil je ook met zo'n naam!

5-6: Harlingen - Terschelling in 20 minuten
Op uitnodiging van CUNO uit Grou gingen Rein en Harry tijdens de Friese Havendagen het Wad op. Een veelvuldig door onze sponsor Kooi ingebouwde STEYR motor was in een raceboot gelepeld en na een bedrijfspresentatie moest deze worden getest. Zonder niergordel stapten ze voor in waarna de gashandel vol open ging. Vrolijk zingen ze nu Herman van Veen's nummer "ik heb overal blauwe plekken van jouw" mee. Hier kan geen roeiboot tegenop; binnen 3 minuten was het einde van de pollendam bereikt.

3-6: Dames acrobatiek in de sloep
Sjenette doet er alles aan om het roeien onder de knie te krijgen en daarbij hoort ook het drinken. Toch was dit lastiger dan verwacht want voordat ze het wist viel ze achterover van haar doft toen ze de riem wilde vastklemmen. Hilariteit alom of was dit met voorbedachte rade om indruk te maken op de passerende Skomskowers uit Oudega?? Na ruim 1uur en 40 minuten getraind te hebben was het weer mooi. Hylpen komt steeds dichterbij!

1-6: Zeestegers in Twirre
Ook de Twirre zit wel eens krapjes met roeiers tijdens een training en in het kader van de cross-training stapten Remco en Sybren de Witte in de Twirre. Daarnaast nam ook Saskia van de Ambiorix II weer plaats in de sloep met de damesriem van Jacob. Deze had hij zelf niet nodig vanwege een niet noemenswaardige ribblessure. Het weer was ideaal, lekker windje, 3+ Bft en dito golven. De 8 gaven de Twirre dan ook de sporen waarbij Jacob het aantal slagen per minuut in de slagroeiers kon programmeren. 25, 28, 29 of 30 plus, roept u maar. Vanaf de Makkum 7 tot aan het havenhoofd gingen alle registers open, werden 2 zeilboten ingehaald en knalde de sloep het Makkumer Diep op. Lekker getraind!

 

Weekje rust ?
Na de HT is het altijd goed rusten. Toch kwam het er niet echt van. Diverse roeiers kregen 'straftraining'. Zo moest, nee mocht, Jacob Haan de Ame Gijs uit Harlingen naar Makkum roeien en stapte een viertal roeiers uit de Twirre stapte op verzoek in de Zeesteeg. Na de gebruikelijke in- en afstelproblemen - elke sloep roeit weer anders - hadden de heren (Jacob, Rein, Rutger en Harry) na een uur wel een beetje de slag te pakken. Op het laatst wilde stuurman Den nog even een zogenaamde speed trial uitvoeren. Over een gemeten traject van 2½ kilometer roeiden de heren 13"02, een gemiddelde van 11,5 km per uur ofwel 3.20 meter per seconde. Het was even wennen, maar wel een mooie ervaring waarbij heel duidelijk het snelheidsverschil met de Twirre merkbaar was. De Zeesteeg lijkt wel een Sea Skimmer zo mooi gaat ze over de golven, het klotsen van de golven versterkt dat gevoel alleen nog maar.

21-5: HT-race
Met startnummer 2 en 129 verschenen onze twee teams aan de start. Hoewel er van te voren zowel door de heren als dames fanatiek gebeden werd dat het maar niet harder dan 4 Bft zou gaan waaien had de Heerser des Luchtruim, de windgod Aeolus, het slecht met ons voor. Met bijna 5 Bft tijdens de start, later aanhalend tot een dikke 6, teisterde hij de roeiers. Eindelijk een echte HT, volgens de ervaren roeiers. Toch mochten wind, golven en temperatuur de pret niet drukken. De teams gingen tekeer alsof hun leven ervan af hing. De dames moesten 5½ uur in La Stradiva (leensloep uit Zeeland) roeien, de heren trokken de Twirre in 3½ uur naar West-Terschelling. Aldaar was het koud en een schraal zonnetje kon daar niet veel verandering in brengen.

De macaroni en broodjes gingen er, na binnenkomst de HA-75, dan ook goed in. Ras daarna werden de eerste groene blikjes met rode ster open getrokken om de overwinning te vieren. De dames omdat ze het na een giga inspanning hadden gehaald - dat hadden ze wellicht vooraf niet gedacht - en de heren omdat ze stiekem toch wel aardig geroeid hadden. Zelfs na 3 uur lag het slagtempo nog steeds op de magische 28. Bij binnenkomst waren er maar een handvol sloepen binnen hetgeen betekende dat een dikke 110 boten waren ingehaald.

Het feest in West was weer als vanouds. In de Ke Reif bar werd al snel 'onze' hoek weer ingenomen en wisten de barliedens niet hoe snel ze het bier moesten tappen. Roei(st)ers van de Ambiorix II, Ame Gijs, Garuda, Twirre, Bruzer, Snurk en een verdwaalde Brijbek hadden weer de grootste lol en waren bijna vergeten dat er geroeid was. De zaterdag werd gevuld met het bekijken van de roeifoto's in de 2 fotozaken te West, het uitwisselen van de aloude roeiersgroet "hohohoho" met de mannen van de Snurk en de Ame Gijs en de voorzichtig indrinken in "de Walvis". ODe oberin was initieel niet verguld met de aanwezigheid van 20 roeiers, maar nadat de dagomzet zienderogen steeg werd ze steeds vriendelijker. Het testen van het overdrukventiel werd door de heren van de Orkaan soms iets minder gewaardeerd, maar dit was net als voorgaande jaren weer de ideale voorbereiding op de prijsuitreiking.

's Avonds had Haan het om 1900 uur al weer te kwaad. We moesten en zouden naar de tent om maar niets te missen. Helaas lukte het ook hier weer niet om eerste te zijn. De heren wisten namelijk al wel dat ze niet gewonnen hadden, maar nu waren we ook nog niet als eerste in de tent. Volgend jaar gaan we pas om 2000 uur van boord waar het warm was en nog voldoende vruchtensap in de koelkast stond. De dames hadden niet al te hoge verwachtingen met de LaStradiva, het was na 5½ uur al een wereldprestatie dat ze het hadden gehaald. Een 21e plaats viel hen ten deel. Voor de Twirre kon het alle kanten op. Aan de ene kant waren we al blij dat we bij de eerste 25 zouden zijn en genoemd worden. Aan de andere kant hoopten we een bekertje te scoren (eerste 15) en eigenlijk moesten we beter dan vorig jaar roeien (13e). Toen de naam van de Snurk viel wisten we dat we in ieder geval genoemd zouden worden. Het werd uiteindelijk een 14e stek en eigenlijk was alleen Roderick blij: hij had ons vorig jaar als toeschouwer 13e zien worden en onder deze omstandigheden 14e was niet slecht. De overige roeiers hadden het graag anders gezien, maar daarvoor moeten we nog meer trainen, een vast team opstellen, en niet te vergeten, hebben we ander weer nodig. Onze tijdens het roeien ruim 2300 kilo wegende sloep valt stil als de golven boven de 70 cm uitkomen en trekken we ons suf om er weer gang in te krijgen. Gelukkig hebben andere sloepen daar helemaal geen last van en dus konden we alleen ons zelf maar blamen: we moeten de weergoden gunstiger stemmen.

Na de prijsuitreiking werden de lokale horeca weer verblijd hetgeen best gezellig was. Kee Reif, Boekanier en Oka 18 puilden uit van de roeiers en de verhalen gingen maar over 1 ding. Al met al zal met name Astrid zal deze avond nog lang heugen want na een ongelukkige val zit er nu gips om het been en loopt haar roeiseizoen anders dan verwacht. Beterschap namens ons allen.

16-5: Omroeien II
Onze dames roeien de HT dit jaar in LaStradiva, maar deze lag nog in Makkum. Op de zondag roeiden de dames de 18 km naar Harlingen. Zij waren slim, stroompje mee, niets aan de sijs! Maar wel om 0600 uur gestart, dan heb je nog wat aan de dag . . . . 

 

15-5: Maximaal trainen
De HT valt altijd tegen, vooral het laatste stukje langs het Groene Strand. Daarom maar duurtrainen, minimaal 3 uur. Ditmaal had "Jacob the Sailorman" het beter uitgekiend. Maximale stroom tegen en het windje toch wel, maar het zonnetje scheen lekker. Na 2 uur tegenstrooms roeien zouden we binnen het uur wel weer terug zijn. Het werden er slechts 37. De boeien, tonnen en staken lagen bijna plat in het water.

 

12-5: Omroeien, Makkum-Harlingen
Vaste prik voor de HT, de sloepen moeten naar Harns. Altijd even een leuk stukje, als het leuk weer is. Vandaag hadden we het goed uitgezocht. Stroom tegen, wind tegen en een temperatuur waarbij we de dikke truien aan konden houden, zelf tijdens het roeien. We hadden er dan ook veel zin in; 's avonds om 1900 uur nog even 18 km te pakken. Uiteindelijk viel het mee. Binnen de twee uur roeiden de heren van sluis naar het Harlinger havenhoofd. Totale roeitijd 2:18.

 

11-5: Riemen nee romp
Jarenlang heeft Romano van het gelijknamige Café uit Makkum de vereniging gesponsord door zijn naam op de riemen van de Twirre te plaatsen. De roeiers werden er altijd maar dorstig van. Maar vanaf vandaag wordt de Twirre ook opgevrolijkt aan weerszijden van de romp met boegreclame. www.caferomano.nl bevat ook de nodige info over het roeien.

 

8-5: Lemmer
De Twirre was de enige Makkumer sloep die vandaag aan de start verscheen. De heren hadden al aangekondigd na de resultaten in Grou op jacht te gaan. De slootjes in Grou zijn soms net een beetje te ondiep voor de Twirre, iets waar we in Lemmer geen last van hebben. Dat was ook te merken want het ging als een trein. Roderick was de razende reporter en stond ons overal luidkeels aan te moedigen. 2½ minuut tot de Ame Gijs riep hij op dik 1/3 van de race. Eddie zag ze al, maar dat kon niet waar zijn. Dat zijn de dames uit Hylpen. Maar nee hij had gelijk. We vlogen ze voorbij, uiteindelijk meer dan 14 minuten. De ongelijke sprint tegen Caatje konden we niet houden, maar het resultaat was er! Een 6e plaats in een sterk veld. Machtig mooi!

1-5: Grou: 1e PR !!
The day after K-day! Potverdorie nu kunnen we onze Oranjegezindheid niet kracht bij zetten. We hadden namelijk afgesproken dat we de avond voor Grou vroeg op bed zouden gaan. Koninginnedag vieren wij op zaterdagavond! Frans, de broer van Romano, stuurde de Twirre naar een 5e plaats in de hoofdklasse A. De Brūzer deed het beter. Met vier nieuwe dames werd een 1e plaats in Grou behaald in de hoofdklasse B. Waarschijnlijk waren de dames nog eerder naar bed gegaan. . . Al met al een prima start van het roeiseizoen voor de roeiers en om dit nog even te onderstrepen kochten we, op de BOB na, nog even een biertje in de Bierhalle.

Makelaardij P.J. de Jong als nieuwe sponsor
Nog meer sponsornieuws. Ook Makelaardij de Jong uit Workum treffen we aan op de romp van de Twirre. Op www.makelaardijpjdejong.nl treft u meer info aan over onze nieuwe sponsor.

 

Kooi Makkum: nieuwe sponsor
Kooi BV heeft aangegeven de vereniging te willen sponsoren met het kranen en winterstallen van de Twirre. Aan weerszijden van de romp van de Twirre treft men nu stickers van Kooi uit Makkum aan. www.kooimakkum.nl is het URL van deze sponsor.

 

17-4: IJmuiden - Noordzeekanaalsloepenrace
De heren van de Breibekken kwamen een tweetal roeiers tekort, of we niet even een stukje roeien wilden. Uiteraard was dat geen probleem: Rutger en Harry werden onderworpen aan het slagtempo van de Workumers. Pfffff, met 34-36 slagen per minuut roeiden we Asterix en Obelix gewoon voorbij. Maar ja, ze misten hun slagroeier en daar word je niet vrolijk van. De spiertjes waren lekker opgewarmd. DJ, Jacob de Jong was gevraagd om in de Ame Gijs te roeien. Meteen op slag, net als in de Twirre, maar ook hier waren de heren niet helemaal tevreden. Aan wie zou het nu liggen?

13-4: Geboorte Femmy
Martine en Leslie geven vol blijdschap kennis van de geboorte van hun dochter. Namens de vereniging van harte met de geboorte van jullie wolk!

 

MTS sponsort de roeiers uit Makkum
MTS Euro products heeft aangegeven de vereniging een jaar te willen sponsoren door middel van reclame op de romp van de Twirre. Het bedrijf heeft vestigingen in Maassluis en Sneek en vervaardigt alle denkbare artikelen die benodigd zijn bij het schoonmaken. De website van het bedrijf is te benaderen via: www.mts.nl

 

22-3: Geboorte Thialda
Sietske en Roland hebben een dochter! Namens de vereniging van harte gefeliciteerd. Pappa van Klink doet het nu even rustiger aan en heeft zijn plaatsje op BB-slag moeten afstaan. 

 

26-2: Algemene Ledenvergadering
In Café de Zwaan wordt op 26-2 de ALV van de WVW gehouden. Aanvang 20.00 uur, komt allen want het is belangrijk uw stem te laten horen. Het gaat om de toekomst van de vereniging.

 

1-1: Nieuwjaarsduik Hylpen
Tradiegetrouw verschijnen de heren van de Twirre op nieuwjaarsdag in Hindeloopen voor een fris begin van het nieuwe roeiseizoen. Ditmaal werd er ook gedoken, alleen dan rechtstreeks de Boekanier in. Dat moet volgend jaar beter!