Vers nieuws uit 2007
 

1-1: Nieuwjaarsroeien

2007 Was nog maar 15 uur oud of we zaten al weer in de sloep omdat "we het zo hadden gemist". Eenmaal aan de riemen bleek dat oudjaarsavond goed gevierd was. "Wie heeft dit nu weer bedacht", "leuk is anders" klonk veelvuldig. Het "wat binne we moai fut" ontbrak echter niet. Stuurman Rein trakteerde ons op het complete Makkumerdiep waar voor de verandering weer eens vette golven stonden. Hij wist niet dat Romano al iets voor vieren open was en maakte de tijd mooi vol... Eenmaal voor de wind en stroom mee konden we het niet laten om even een sprintje te trekken. Het was echter van korte duur, alles deed al weer pijn: blaren op handen en zitvlak en volgestroomde onderarmen. Na afloop even gezellig bij Romano een bakkie gedaan. Het jaar was weer goed begonnen !

 

25-11: Roeier van het Jaar: Trinus Jacob Haan

Normaliter wordt dit predikaat uitgereikt op de slotavond maar niet alle stemmen waren binnen. Het wachten was op de overzeese stemmen, net als in de politiek kunnen deze het resultaat nog beïnvloeden. Met de voorkeur van Roderick werd de verkiezing afgesloten en stelde de voorzitter de gelukkige winnaar meteen in kennis: Jacob Haan won met 4 stemmen, één meer dan Remko Leenstra en Lucas Sijtsma.

Jacob heeft na een zwaar ongeval in juli 2005 een bewonderingswaardige come back gemaakt, zich teruggeknokt in het team en was daarmee een inspirator voor velen. Veeleisend, maar altijd vol overgave voor de Twirre. Na deze verkiezing geniet hij samen met Gerda nu nog meer in New York. De bierriem en de fles beerenburg van Weduwe Joustra met inscriptie staan bij Romano.

 

Nabrander slotfeest

Lucas had nog treffende omschrijvingen aan de computer toevertrouwd. Echter door de webmasters afwezigheid waren deze karakterschetsen niet tijdig beschikbaar voor de slotavond, maar ik wilde ze u niet onthouden:

DJ: samen met Harry de verdelerkap van dit dampende V8 big block, altijd aanwezig;
Harry: tomeloze inzet voor het roeien, zet er persoonlijk ook behoorlijk wat voor opzij;
Kees: waar stopt die bloeddruk? Dat er nog tandvlees wil groeien bij deze man na dit seizoen;
Jacob: speelt met natuurwetten, creërt spieren waar ze bij een mens nooit zijn aangetroffen;
Rutger: gaat op karakter door een muur;
Eddie: als ie achterover gaat, gaat de beuk erin en komen er echte pk's uit dit jonkje;
Remko: boegschroefbeul met ADHD heeft een hekel aan theekransjes (verspilde lucht);
Hendrik: volgt de opleiding "Eddie's Loopbaan" wil in 1 jaar afstuderen; roeit zich een breuk;
Merijn: conditiebeul, bewonderenswaardig loyale roeier, aankomend jaar meer wedstrijden!
Roderick: wanneer werk en ribben niet in de weg zitten, verdedigt hij zich met hand en tand in de strijd.

Lucas is zelf natuurlijk ook geen onbeschreven blad: ten koste van bijna alles gaat deze beul voor het allerhoogste resultaat. Zijn slag is onnavolgbaar, zijn eetlust nimmer gestild en presentie altijd gewaardeerd.

 

17-11: Slotfeest

Op bijzonder korte notice kregen we het dan nog voor elkaar om bij Romano ons slotfeest te houden. Het "gezamenlijke" met de Ambiorix viel een beetje in het water doordat de meeste meiden verhinderd waren, het was niet anders. De foto's spreken weer voor zich, vandaar geen groot verslag maar even een paar highlights.

De lang verwachte foto/videopresentatie van 2005 werd als eerste vertoond waardoor de band, Loaded Dice, nogal concurrentie had. De roeiers lieten de klanken zich welgevallen, maar hadden meer aandacht voor plaatjes van sloepen. De aanwezige roeiers van de Brijbekken, Zeesteeg en Orkaan kregen hun boten ook nog te zien en de beelden werden voorzien van behoorlijk sterke verhalen.

Daarna de presentatie over 2006. Ditmaal met eerste prijzen waaronder die van de HT. Jan Poog, de kapitein van de Waddensleper Wilskracht overhandigde de HT 2006 vlag aan het team waarna de inzet van de roeiers werd vergroot: naast roeien kunnen we ook een "knap feessie" bouwen.

Michel van Gemert had ons vanaf week 1 op het strand en in de sloep "gehard" waardoor we ons ruim hebben verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Roeiden we in 2006 nog regelmatig rond de 80 watt, nu ligt eea 20 tot 50! watt hoger. Michel werd naar voren gehaald en ontving een stoffelijke blijk van waardering.

Daarnaast wordt ook altijd de roeier van het jaar bekend gemaakt. De 12 uitgebrachte stemmen maakten echter niet het gewenste verschil waardoor de roeier v.h. jaar nog even moet wachten, er zijn nog 3 kandidaten in de race...........

Tot een uur of 5 werd er doorgefeest waarna ook de meest volhardende roeiers naar huis gingen. Moe maar voldaan na een geweldig seizoen 2006.

Klik hier voor de foto's.

 

10-11: Gastenboek eruit

Ons Gbook ligt er even uit. Hopelijk is het snel weer verholpen...

 

4/5-11: Muiden Pampus Muiden

It gjit oan! En dat klopte wel.... Jacob had de organisatie van MPM gevraagd om niet tussen de "recreanten" te starten en dat verzoek was gehonoreerd: we hadden startnummer 120. Daarnaast stonden we voor een lastige keuze: knallen, winnen en de Brijbek daarmee zeker kampioen maken OF de T1 met deze eer laten strijken, maar dan moesten zij wel winnen. In dat geval werden wij derde. We wilden echter de progressie die we dit jaar hebben geboekt terug zien in het algemeen klassement en dus kozen we voor het rammelen: enorm aan de riemen scheuren.

Zaterdagochtend was Remko al weer vroeg bij de pinken en douchte de dames naast de natte cel al om 6 uur wakker. Niet lang daarna werden er meer wakker a/b van de Selene, een prima onderkomen voor MPM en werden de eerste blikken naar buiten geworpen: West, 3 Bft, ideaal. Om precies 9 uur hadden we de macaroni warm en dat ging er na het ontbijt prima in. We moesten tenslotte wel wat te verbranden hebben. Rond half een mochten we aan de bak tezamen met d'Isela en Yellow Fin. De start was waardeloos want we werden aangevaren door die oranje bak waarvan de bemanning echt zoiets had van waar maken jullie je nu druk over. De stuurvrouw zat met een baby op de schoot en bekommerde zich daar meer om dan het sturen van haar team. Logisch, maar regel voortaan gewoon een oppas, dit is toch onverantwoord.

Nadat we ons daar lekker druk over hadden gemaakt waren de mannen uit Hattem inmiddels er van tussen gegaan. Einde kanaal kregen we weer enige aansluiting en vonden we ons ritme weer terug. d'Isela pareerde de eerste poging om er voorbij te komen maar moest ons kort daarna langzaam laten gaan. Inmiddels hadden we de 2 minuten op onze dorpsgenoten reeds goedgemaakt en knalden links en rechts de whalers voorbij. Pampus werd vrijwel zonder oponthoud gerond en daarna ging het tempo er goed op: met 11.5 km/u ramden we weer naar de finish. In het kanaal waren de aanmoedigingen oorverdovend: onze dames en supporters hielden een wedstrijdje met die van de Scapa Sports hetgeen voor beide teams super werkte. De snelheid ging daar nog meer omhoog maar helaas hadden we geen tijd, de stopwatch had een golfje teveel gepikt en dus konden we niet even snel rekenen.

Na de race snel terug naar de Selene en moest er weer pasta worden gegeten. Daarna douchen en het merendeel ging even lekker naar bed of werden even door Merijn en Martine gemasseerd. De tweede start ging gelukkig een stuk beter want de Gele Vin lette nu wel op. Meteen ontspon zich de strijd tussen d'Isela en Twirre die in ons voordeel werd beslecht. Het weer was inmiddels wat beter geworden en het duurde daardoor wat langer voordat we de teams weer inhaalden, maar stuurman Rein durfde onze roeisnelheid niet door te geven. "Mogelijk ging daar het verkeerde signaal van uit". Sterker nog, we kregen nog meer op ons donder terwijl we harder liepen. Gelukkig hadden we de laatste 5 trainingen getraind om zolang mogelijk boven de 11.5 tot 12 km/u te roeien en dat betaalde zich nu uit. In 41,08 waren we weer aan en ramden meteen de Voorbijganger die kort na de finish alweer was omgedraaid. Na zo'n explosie waren we niet in staat om deze aanvaring te voorkomen. A/b Selene trok Jacob zijn vermogenslijstje en concludeerde dat we rond de 130 watt hadden geroeid. Daar hoorden we ook dat we de eerste race met 120 watt hadden gewonnen en 9 watt verschil op de Brijbek. We wisten genoeg, dit was de kraker! We hadden nu wel een paar gele energydrinks verdiend en even later aten we voor de derde maal warm: stampot boernkool met worst en gehaktbal. Dan konden we het 's avonds wat langer volhouden want ook in de tent zouden we ons best weer moeten doen. Tweede in het NK was niet gek, zeker als je over de 7 wedstrijden het meeste vermogen hebt geroeid. Ook de Tréwes 1 had nog meer Watts, maar de Brijbek flikte het voor de tweede maal. Zij waren Nederlands Kampioen.

Het verslag van de zondag en foto's volgen later want de webmaster is nog steeds moei...

TWIRRE OVERALL KAMPIOEN IN MUIDEN EN MET 8 (ACHT) PRIJZEN NAAR HUIS !!!!!!!!!!!!!!!

3-11: Vertrek MPM

Het merendeel van het team gaat vanavond al naar Muiden om daar alvast de Selene te verkennen zodat we zaterdagochtend lekker uitslapen. Om 17:00 uur vertrekt de main body met de Twirre en Ambiorix richting Muiden om daar tijdig te kunnen kranen. Remko en Andrea volgen met e.v. Om 19:00 gaan Eddy en Jacob met hun dames die kant op.

 

2-11: Sloep eruit

Vanavond alleen de sloep eruit en op de trailer, aanvang 19:30 uur. Op de overwerkende Remko na was het team weer compleet en hadden we om goed 20:00 uur de sloep in wedstrijdconditie op de trailer staan. Daarna nog even naar Romano.

 

31-10: T#74

Je kan natuurlijk ook besluiten om met windkracht 9 niet te gaan roeien maar het team stond om 19:00 uur weer netjes op de kant voor de laatste training van het jaar. Die konden we natuurlijk niet afgelasten als je er toch al bent. Enorme golven maakten de zwaaikom al tot een avontuurlijk stuk water en eenmaal om het pand van de Vries werden we goed op de proef gesteld. Zo'n briesje hadden we nog niet eerder meegemaakt maar we hadden geluk, we mochten eerst tegen de wind in het kanaal uit. Dat ging tot ieders verbazing als een dolle. De GPS gaf snelheden tegen de 12 km/u aan terwijl we tegen de wind en golven in beukten. Huh?!?! Er moest een enorme stroom in het kanaal staan want dit was niet normaal. Eenmaal omgedraaid bleek dat het geval. De snelheid zakte storm voor de wind in terug tot 8-9 km/u. Vier km/u stroom in het Makkumerdiep was wel veel maar een andere verklaring hadden we niet. Na afloop even bijpraten bij Romano. Daar had Haan Hendrik nog aan de lijn, hij vult het team in Muiden aan tot 10.

 

29-10: Training #73

Zondag maar weer om 10:30, uitslapen dus want het uurtje was erbij gekomen. Het waaide voor de verandering niet te zuinig, NNW en toch wel een zesje. We lieten ons na drie maal kanaalroeien niet weerhouden en gingen het IJsselmeer op. Na een aardige start in het kanaal zakte de snelheid toch wel rap in tot 7.5. Gelukkig was dit buiten het zicht van de stuurvrouw die met manlief op de pier onze verrichtingen beoordeelde. Eenmaal onder de dijk richting Kornwerderzand kropen we toch weer richting de 10 en kregen zin in het voor de windse rak. Daar knalde de sloep als een jekko! 13.6 was een aardige topspeed. Na een uur hadden we 9.4 kilometer afgelegd en werden de riemen weer afgedekt. Daarna nog even een bakkie bij Romano, of liever Brigit.

 

26-10: Training #72

Waar die wind allemaal vandaan komt, het houdt maar niet op. Het was echter vandaag wel een warme föhn, met een topper van 23 graden in NL. We gingen maar weer eens voor de 4 zeemijl, de afstand van MPM en het liep wel weer lekker. 7.5 Km in 42 minuten was best wel weer aardig, in ieder geval boven de 120 watt. Aansluitend veel cola bij Rowmano.

 

25-10 : Publiciteit

Er zijn weer enkele verslagen van de laatste wedstrijden toegevoegd.

 

24-10: Training #71

Vanavond waaide het nog harder dan zondag, we hoefden nog net niet met spanbanden op de doften te worden vastgezet! Desalniettemin stuurde Martine de sloep met 2 gastroeiers naar buiten. We gingen weer voor de 7.4 kilometer van MPM. Maar dan intervallend. 1 Minuut "langzaam", gevolgd door 1 minuut sprint en dat het hele kanaal door. Op de terugweg een fijne pyramide: 10-50 en weer terug. Deze inspanning werd weer gevolgd door 1 minuut langzaam (10.8) en 1 minuut snel (11.8) waarna we voor de fun maar weer eens 4 tegen 4 deden. Voor het lapje trokken 2 en 4 de sloep naar een record van 12.8 km/u. 1 en 3 bleven steken op "slechts" 12.3 . . . Na zo'n drie kwartier gaven we er de brui aan en hoorden we Romano al roepen. Brigit had het er maar druk mee: ingewikkelde warme drankjes en vooral veel broodjes vonden gretig aftrek. Van wie is de uitspraak: "Ik heb alle plaatjes besteld".

SB: JH, GD, Diana, LS en BB: HS, MdH, RD, RL

 

22-10: Training #70

Om half twaalf koos hetzelfde team als donderdag om 60 minuten te gaan knallen op het Makkumerdiep, het weer was namelijk te onstuimig om naar buiten te gaan. De andere optie, even naar Kornwerderzand op en neer, paste minder in het trainingsdoel. Na een half uur stond de teller op 5,3 km; 7.5 na 42 minuten en 10.47. Lang niet gek met 20 knopen wind uit het zuiden en de gekozen route van Rein. Uiteraard even een zondags bakkie bij Romano.

 

21-10: Foutje, bedankt

Bij het opruimen van het tonnetje bleek dat Tinus de klok had gestopt op 41m33s. 6 Seconden scheelt dus even ruim 1 watt op zo'n stukje. Het vermogen bedroeg 124,78 watt bij 10,69 km/u.

 

19-10: Training #69

Dinsdag mochten we nog even bijkomen van de Grachtenrace maar we gaan nu voor de trainingen van een uur. DJ, JH, EK, LS en HS, EV, RD en RL gingen onder leiding van Martine in de schemering even bij Kornwerderzand kijken. Na 7.4 kilometer zetten ze de stopwatch stil op 41.39. Dat was best aardig 10,66 km/u en goed voor 123,45 watt.

Helaas was het meer nog wat knobbelig van een stevige Zuidenwind waardoor er dwarsin nog wel eens een golfje voor verkoeling zorgde. Na afloop even gezellig een bakkie gedaan bij Romano waar we ons zwaar verdiende krat bier en fles Breezer (Lucas) van Gerard namens de Zeesteeg in ontvangst mochten nemen. Dit jaar hadden we in Makkum voor het eerst sneller geroeid van de "Red Devils". We zullen de versnaperingen na de wedstrijden in MPM goed laten smaken.

 

14-10: Grachtentocht Amsterdam

Rond half acht vertrokken de Amborix II, Ame Gijs en Twirre met bemanning richting de hoofdstad. Na een gebruikelijke bak koffie net over de afsluitdijk waren we rond half 10 ter plaatse om de sloepen te water te laten. Vele teams volgden de aanwijzigingen van de organisatie niet op om bij de kraanlokatie te komen hetgeen tot verhitting van enkele chauffeurs leiddde. De mannen van het STC zorgden voor een menselijke blokkade en zorgden ervoor dat de stadsbus slechts met een 'kleine' vertraging ter plaatse kwam....

Roeiend gingen we naar de start/finish alwaar Rutger en onze van de Orkaan ingehuurde stuurman Simon zich bij het team voegden. Inmiddels was een hele schare supporters gearriveerd uit Makkum, Workum en Hylpen die zich later de longen uit het lijf schreeuwden. Na de eerste start om 11:00 uur was het nog lang wachten alvorens wij spanning op het hout konden zetten. Inmiddels had de zon haar werk gedaan en de lichte bewolking volledig opgelost. Wat doen we, zwarte of witte shirts? Het werd een combi.

Tezamen met Zeesteeg, Amazone en Evert Deddes knalden we om kwart over 1 richting spoorbrug. Daar kwamen we er achter dat er maar twee sloepen tegelijkertijd onder door kunnen en dus klonk het geluid van krakende riemen. De Amazone keek rustig toe hoe onze sloep, mede door het gewicht, doordenderde en als eerste het IJ op voer. Met 32 klappen en 10.3 op de klok schoot de eerste etappe aardig op. De Zeesteeg prikte de sloep af en toe nog even naast de E.D. maar onze dorpsgenoten kwamen de Rotterdammers niet voorbij.

Even later hadden we de sloep met #58 al te pakken. Merkwaardig want deze sloep was toch 70 plaatsen voor ons gestart en blijkbaar hadden ze genoten van een korte picknick in het Lozingskanaal. Inmiddels liep gaf onze meter 10.5 aan en het ging van een leien dakje. Eenmaal op de Amstel werd de slag nog langer en krachtiger waardoor de GPS volgens Simon continu zo'n 10.6 aangaf. In een korte sprint pakten we de Haarlemmerhout vlak voor de brug naar het Olympisch Stadion. Daar liep de Twirre als een dolle, 10.8 per uur. Helaas stuitten we daar op de Pollux en Regatta met kort daarvoor de Schotse Vier. Deze sloepen maakten na het sluisje vrij netjes ruimte voor ons. "We gaan nog voor het NK, aan de kant". Ook de Schotse Vier werd in het bredere stuk na de bocht ingehaald. Denk aan je roer Jan, riep Jacob Jan Olie nog na, refererend aan de start van de HT.

Links en rechts haalden we de Kromhout whalers in en ook de beulen van de Toverbal. Hun stuurvrouw stuurvrouw toonde een grote mate van sportiviteit door ons in een smal gedeelte te laten passeren. Klasse! Daarna werden we steeds gekker in het hoofd. De sloep liep nog als een dolle en Simon stuurde op het scherpst van de snede. Enkele riemen werden nog bijgeschuurd door diverse brugwanden en ineens lag daar de Aludux. Ze waren vol aan het strijken nadat ze een verkeerde brugdoorgang hadden genomen. Die kwamen we makkelijk voorbij hetgeen ook wel eens anders was geweest. Inmiddels waren onze supporters gearriveerd. Luidkeels volgden de aanmoedigingen, ook Marcel van de E.D. brulde ons nog toe dat we de Tréwes op de hielen zaten.

Na het betere grachtenwerk klokten we de laatste brug op 2:17:30. Er zat een onmogelijke tijd voor ons in het verschiet en inmiddels waren er rare geluiden in de sloep hoorbaar. Kreunend en steunend vlogen we de mannen van Voor Pampus voorbij en zetten de stopwatch na 2:21:39 stil. Shit, dit was ruim 7 minuten sneller dan onze snelste tijd. Snel rekenen leerde dat dit goed was voor 110 watt. Maar wat hadden de concurenten gedaan. De Brijbekken waren minder tevreden en leverden 2 minuten in, de bemanning van de T1 had echter een grote glimlach op het gezicht. 6 Minuten eraf, 2:36 nogwat. Allemachtig! Tegen beter weten in hoop je dan toch nog op victorie, maar we wisten wel beter.

Gelukkig werd de aandacht even afgeleid door de passerende wereldkampioenen! De hockeydames kwamen voorbij en wierpen hun sticks naar de sloeproeiers. Een roeiersgroet aan de kanjers volgde en Jacob viste nog mooi een stick uit de gracht. Soevenier voor onze roeiwand bij Romano! Het was tijd om terug te roeien nadat ook de Zeesteeg was gefinisht. Het Caatje deed nog een verwoede poging om de Azorean High te kloppen maar dat lukte net niet en ook d'Isela kwam kort daarop binnen. Verbazing in onze sloep dat ze niet dichterbij waren gekomen want er zat nog een kleine 10 minuten tussen.

Na het kranen (wat nogal duurde, onze A-team bus zocht intussen nog verkering met een trailer uit Zwartsluis die de zijkant plastisch deformeerde en zelfs perforeerde) keerden we terug met het pontje voor een stukje muziek en een sappie in de tent. Rutger, Djoeke Eddy "in de sloep heet ik Kees" en Nienke klapten er wat eerder uit en zouden de uitslag per SMS ontvangen. Ook de mannen van de T1 hielden het snel voor gezien en durfden de uitslag niet af te wachten :)

De enorme inspanningen eisten rond 6 uur hun tol, eerst moest er gegeten worden en dat doen we altijd in de stad. Lucas had het lef om 2 king size pizza te bestellen, je weet tenslotte maar nooit... Een aantal Russen volgden het spoor van hun stuurman Iege, Jacob, Jacob, Harry en kochten pils in Café het Scharrebier. Daar kon je mooi even zitten en later voegden Eddie en Merijn zich bij ons. Vlak voor de prijstuitreiking (weer om 20:00 uur) keerden we naar de tent. De mevrouw die de bekers overhandigde moest de trein nog halen want de teams die niet de moeite hadden genomen al naar huis te gaan braken bijna hun benen om het podium te bereiken. Hup, de volgende. Zijn die er ook niet meer? Volgende! Gelukkig stonden wij er niet voor niets de beste 20 bij de heren kregen een prijs. De Brijbekken mochten ditmaal voor ons naar het podium, 3. Wij pakten de tweede, iets wat we al wisten. 2.36.nogwat was gewoon ongehoord van de T1.

De laatste muntjes werden opgemaakt waarna we de pont namen. Naar hûs! Rond tien uur presenteerden we de beker bij Café Romano. Hij paste niet in de prijzenkast en kreeg daarom een mooi plaatsje naast de HT-beker.

Amsterdam werd geroeid door: DJ, JH, EK, LS, en HS, EV, RD, RL en gestuurd door "Orkanist" Simon.

Klik hier voor de foto's.

 

13-10: Kranen

Vanmiddag moet de sloep eruit en dient alles vertrekgereed te worden gemaakt. Tijden en personele aanwezigheid volgen. Remember: it's Friday the 13th! Haan heeft vanaf 0900 eea gereed gezet voor vertrek.

 

12-10: Training #68

Even naar Kornwerderzand op en neer met Simon onze stuur voor Amsterdam op het achterdek. Vertrek om 19:00 uur. In plaats van Rutger nu Henrik op BB3 en die kreeg het meteen weer voor zijn kiezen. De Zeesteeg daagde ons uit op het kanaal en dat lieten we ons natuurlijk geen 2 x zeggen. Ze waren wel sneller weg, maar toen de V8 van de Twirre eenmaal op gang was en stationair bleef draaien gingen na 1 kilometer de riemen a/b van de Rode Duivel omhoog. Simon vergiste zich nog even in de snelheid 10.7 bleek later 11.7 te zijn. Voeg dit tezamen met de temperatuur (17+ graden) en we hadden het weer voor elkaar: smoke on the water....

 

10-10: Training #67

DJ, JH, EK, Geri en HS, EV, RD, RL weer in de boot met Rein aan het roer. Precies anderhalf uur hebben we aan de riemen gebeuld waarbij het tijdens het inroeien al opviel dat het best warm was. (18.5 na de training). Het kanaal kostte 10.45, geen record maar wel een strakke tijd. Daarna 100 snel 100 normaal naar Kornwerderzand. Aldaar werd het sluisje tikken bedacht ter voorbereiding op Amsterdam. Het betere bochtenwerk dus waarbij de grote en kleine schutsluis van dichtbij werd bekeken. BB en SB kregen het om beurten voor de kiezen maar het accelleratievermogen was goed: 11.7 was een mooie snelheid om de sloep weer naar toe te trekken na een bocht van 5.8 gemiddeld. Na anderhalf uur slopen hadden we 14.7 kilometers afgelegd. Niet gek als eea wordt vertaald naar de netto roeitijd.

 

8-10: Training #66

Nog een poging, maar dan op zondag half 11 met DJ, JH, EK, LS en HS, EV, RD, RL in de boot. Gerda zat aan het roer dus konden we de oordoppen weer indoen. 20 Kilometers was de opzet en de stuur keerde inderdaad ook pas na 10 kilometers. Dit betekende anderhalf uur in de wind beulen waarmee de onderrug aardig werd getest. Daarna waren we in 40 minuten weer 'te plak' en hadden we weer een knappe training gehad. Koffie en choco volgden bij Diana in Café Romano.

 

5-10: Training #66

Hondeweer! Nou zelfs die stuur je niet naar buiten met deze omstandigheden. Om 19:15 uur verzamelden we wel weer in de sloep met Merijn en Roland voor Eddie en Remko maar het was gewoon te slecht en dus onverantwoord om te gaan roeien. Slagregens veroorzaakt door een dikke 7 Bft uit WZW hielden ons binnen. Toch moest er even over het roeien worden gesproken waarop de Kubaard Vaart in de loods van Roland werd aanschouwd. Jacob en Harry waren de laatste paar dagen driftig met slopen bezig geweest maar er moet nog wel wat gebeuren. Aansluitend door naar Romano die tot grote vreugde de HT-wisseltrofee in de zaak had geplaatst. Een biertje, wat koffie en bitterballen maakten een einde aan een training die vanwege het weer niet doorging.

 

3-10: Training #65

Om 19 uur met Rein naar buiten. Zelfde opstelling als zondag.

 

1-10: Training #64 en de ontmoeting met de Jhr. Mr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg

Zondagochtend is de favoriete training van het team en we werden getrakteerd op een stevige bries en een aangenaam zonnetje. Martine riep in de box bij Kooi nog dat het allemaal wel meeviel, op het kanaal ook nog, maar op het IJsselmeer stonden toch rollers van jewelste. Lucas had zich voorgenomen om droog te blijven maar hij werd al snel uit die droom geholpen. Papa Haan deed er met de oudste stalen reddingsboot van de KNZHRM nog een schepje bovenop door de riemen tijdens een "sail past" bijna in tweëen te varen. Door de hekgolf was DJ ook meteen gedoucht stonden zijn kisten vol.

Eenmaal voor de wind liep de sloep als een oude dief. 13.4 km/u gingen we max surfend over de golven. In het kanaal werd het uithoudingsvermogen nog even getest door langzaam het tempo omhoog te gooien. Met een gemiddelde van rond de 11 knalden we langs de twee mega jachten bij de Vries. Yvonne verzorgde daarna de choco/koffie bij Romano. We (DJ, JH, EK, LS en HS, EV, RD, RL) waren even leuk op pad geweest en kwamen gedoucht en wel weer thuis.

 

28-9: Training #64

Ging niet door op donderdag.

 

26-9: Training #63

Om 19:00 met Martine maar weer even naar buiten. Harry zit in Brugge en Hendrik trekt even bij. Jacob Haan coördineert. Marcel Konst was van de partij, verder geen data bekend.

 

23-9: Zwarte water race

We vertrekken om half 9 bij Kooi vandaan. Eten is vanaf half 8 gereed. Tenue is weersafhankelijk dus zowel zwarte STEYR shirts als witte vrindenshirts mee.

Klik hier voor de uitslag van de 19.645 meter lange race. We moeten nog ergens 138 seconden weten te vinden.....

 

21-9: Training #62

Vanavond weer even naar Kornwerderzand op en neer, 8 km met een mooi gemiddelde van 10.4.

 

19-9: Training #61

Even uitroeien met Martine, ontspannen ging het een stuk beter dan zaterdag.

 

16-9: de Slag om Makkum

Onze thuisrace, alwaar het moet gebeuren. We eten om 10.00 uur bij Remko en verzamelen daarom om 09:50 in de tent. Opstelling: DJ, JH, vdS, LS en HS, MdH, EK, RL met Martine aan het roer. 4e Plaats was niet best, verslag volgt.

 

14-9: Training #60

Let op: gewijzigde aanvang! Om 19:00 uur even naar Kornwerderzand op en neer. Lucas is verhinderd en wordt vervangen door Eddy-Kees. 7.5 kilometer in 42.30 was een aardige testrun voor komend weekend. 12:03 van start tot havenhoofd mocht nog wel iets beter van Rein die bijna weer wilde omdraaien na de start. Toch liep de sloep met 28 klappen 10.5 en versnelde naar 10.8. met 29 slagen. Sprintend werd een V-max van 13 km/u bereikt!

 

12-9: Training #59

Martine gaat met het team voor Makkum op pad, aanvang half 8. Anderhalf uur kregen we op onze vodden, daarna was het ook weer mooi geweest want we waren drijf en drijf nat. De Brijbekken meerden ook af in Makkum, deze mannen hebben we nooit voorbij zien komen zo snel gingen ze, of kwam dat nu door zeemist op het IJsselmeer?

 

10-9: Training #58

Het was prachtig weer om te roeien waarbij we 20 km zouden roeien. Gelukkig viel de GPS al na 3 kilometer uit en werd het een race op tijd: dan maar twee uur. DJ had gisteravond al goed getraind in de kroeg maar de slagroeiers hielden het tempo mooi constant boven de 30. Met dit weertype loopt de sloep dan 10+ en het was afzien toen de wind werd doodgeroeid. Na wat rondjes op het meer knalden we het kanaal weer in en zetten op het traject havenhoofd-visafslag 11 minuten neer. Lang niet gek na 1.45 te hebben geroeid. Daarna nog even bij Romano op het terras een bakkie gehaald. Leuk zo'n begin van de zondag! Opgesteld stonden: DJ, JH, vdS, LS en HS, MdH, EK en RL.

 

7-9: Training #57

Verslag van Lucas van de training:

Harry was aan handen en voeten gebonden door werkzaamheden voor zijn dagelijks brood vandaar dit verslag uit een andere pen. Om half acht aangetreden een verrassende opstelling van bakboord; DJ, gastroeier uit zeesteeg (Roland), HvdS, LS en stuurboord; JH, gastroeier uit Ambiorix (Joyce), MdH, RL.
Het werd een memorabele training met een NW minstens kracht 5, op het programma een training van 15 km onder leiding van Rein. Vanwege de invallers, verkoudheidsverschijnselen en wisselingen op de doften een nieuwe ervaring ondergaan, door diverse rollers dusdanig hoog verscheen er een aantal malen een min teken op het GPS en kwam de snelheid in tegenwind niet boven 5 km/u.; bij 11,5 km/u loopt hij het lichtst schreewde Rein. Toch brulde de ploeg zichzelf door deze zure appel heen en stak de draak met Rein, later werd met zijwind gelukkig een hogere snelheid behaald, wat er niet aan af deed dat er behoorlijk gesleurd moest worden. Rein kennende moest de volle 15 km tot de laatste meter verroeid worden waarbij hij op de terugreis nog schertsend melde dat er nu 16,5 km/u geroeid
moest worden voor het gemiddelde van 10,5 km/u. Voldaan (zelfs zonder het achterlaten van Rein op een boei) na een geslaagde training nog een versnapering genoten bij Romano, waarbij bewondering geuit moet worden voor de weerbaarheid van Joyce onder deze omstandigheden.

 

5-9: Training #55

Martine stuurt vanavond weer vanaf half 8. RD verhinderd en EV heeft last van revenge of the fever. DJ, JH, vdS, LS en HS, EK, MdH, RL kregen een allesbehalve rustige hersteltraining voor de kiezen. Over een afstand van 11.3 kilometer werd voluit geknald om de Maasrace maar snel achter ons te laten. Dat lukte aardig van de sloep kwam niet onder de 10 en liep max 11.8 tijdens het beruchte 4 om 4. 1+3 gaven slechts een tiende toe op 2+4. Daarna hadden we het er nog even over bij Romano.

 

2-9: Maasrace

Hendrik schrijft het verslag van de Maasrace 2006 waarin we derde werden. We hoefden maar 4.16 sneller voor een eerste plaats. We mochten dan slechts 7 seconden toegeven op de Azorean High.

Opstelling met stuurman Rein BB: Harry, Eddie, Merijn, Wim Kroon en SB: Jacob, Jacob, Hendrik en Lucas.

 

31-8: Training #54

Vanavond deden we met 7 man de wedstrijdvoorbereiding gevolgd door het kranen van de sloep. Ondanks een miezertje gingen we toch even op en neer naar KWZ. Jacob Haan zat weer eens op slag, Hendrik en Lucas completeerden SB. Harry, Eddie, Merijn en Rutger hadden het met 4 man makkelijker op BB. Het Makkumer Diep ging in 12:09, al weer beter dan afgelopen zondag toen het halve team toch wel met een kegel van zelfvertrouwen in de sloep zat. Daarna was het IJsselmeer toch weer behoorlijk knobbelig maar de sloep bleef lekker lopen.

Bij de sluizen keerden we om waarna we soms nog wat surfend naar de kraan roeiden. Na precies 50 minuten gingen de stokken omhoog en hadden we 8.7 kilometer afgelegd. Daarna werd de sloep vertroeteld. Sinds de Kameleon race had er zich een mooie groene laag op het onderwaterschip afgezet die onder hoge druk werd verwijderd. Aansluitend de sloep op de trailer en snel naar Romano: bakkie koffie. Daar werd er nog even gerekend: met 7 man een gemiddelde van 10.44 roeien met deze golven? Lang niet gek en tevreden gingen we naar huis. 10.44 km/u (2.9 m/s) is wel even 112.08 wattjes !!! Rotterdam here we come.

 

29-8: Training #53

Training van Michel van Gemert, aanvang half 8 met DJ, JH, vdS, MdH en HS, EV, RD, Sjoerd. Merijn was vanaf een uur of zeven ditmaal rustig de sloep aan het lenzen en rond 19.37.12 vertrokken we (na een korte warming up) voor het betere intervalwerk. Bijna anderhalfuur werd de hartlongfunctie van het lichaam getest waarbij ook de spiertjes met het nodige 4 om 4 werk werden gestaald. Na 8 startjes die steeds langer aanhielden was de fut er wel uit en waren we lekker bezig geweest. Daarna nog even gezellig bakkie gedaan bij Romano alwaar werd kennisgemaakt met "Engelandvaarders" en HT toeschouwers.

 

27-8: Training #52

Ideaal om op de zondagochtend te testen hoe we Leugenbollepop en de nacht van Harlingen hebben verwerkt... Stuurman Rein vertrok om 10.35 uur met DJ, JH, MdH, LS en HS, EV, Marcel Konst en EK. Dat stappen en sappen geen goede voorbereiding is voor het roeien bleek al ras. Met de start kwam de sloep niet in de buurt van de 12 hetgeen resulteerde in 12'30 over het eerste stukje tot aan de pieren. Dit was ruim 2 minuten langzamer dan ons record en ook de 10 konden we niet vasthouden. Rein probeerde met intervallen de snelheid er in te krijgen maar op zaterdagavond was er blijkbaar ook hard getraind.....

Het IJsselmeer zat ook niet mee want de wind zat eerst in het NNW maar draaide tijdens de training naar WZW. Hierdoor ontstond een uitermate beroerd golvenpatroon dat het gehele lichaam door elkaar schudde. Na een uur kregen de stuurman hulp van boven: een vette bui vergezeld van donder en bliksem deed de het team naar de haven verlangen waardoor het gehele kanaal gemiddeld 11.5 werd geroeid. Knetterde donder en een zwarte lucht zorgde voor een sinister einde van de training. Amper afgemeerd maakte een wolkbreuk het feest compleet: "wat waren we weer even mooi fut weest, niet?"

 

24-8: Training #51

Stuurman Rein vertrok rond half 8 richting een bijna vlak IJsselmeer met de volgende opstelling: DJ, JH, MdH, LS en HS, EV, RD en EK. In het Makkumerdiep waren scouts van de FSN aanwezig in de persoon van Roelof en Lolkje Zweed die nauwgezet onze verrichtingen in de gaten hielden. Eenmaal op het meer gingen we leuke spelletjes doen met de ondiepwaterboeien. Sprinten van de een na het andere boeitje en tussendoor even op adem komen. In totaal roeiden we precies 15 km in 1'27"02, hetgeen als een nette tijd werd bestempeld voor een conditietraining met veel intervalwerk. Daarna even naar Romano voor een drankje waarbij Lucas weer eens de complete kaart verorberde.

 

22-8: Training #50

Vorig jaar hadden we de 50e training op 27-10 en deden we het in totaal 52 keer. Dat gaat dit jaar dus beter. Vanavond hadden we Michel van Gemert aan het helmhout opdat hij weer eens kon zien hoe de vlag erbij hing. Na de warming up (leuk als het dan begint te plenzen) volgde een pittige conditietraining met het nodige intervalwerk afgewisseld door 4 om 4 en startjes. Na een uur was het mooi geweest.

Opstelling DJ, JH, vdS, LS en HS, EV, RD, EK.

 

20-8: HT verslag 2006

Daar is tie dan: het HT verslag van Remko.

 

20-8: Zondagstraining #49

Het regende vanochtend. Ideaal om dan te gaan trainen maar een verlossend smsje dat de training was afgezegd kwam niet. Om toch niet helemaal meteen door en door nat te worden eerst maar een kop koffie. Luces vertelde breeduit over zijn ongemakje met de shovel die onvrijwillig aan een zwemtest werd onderworpen. Merijn concludeerde dat je wel een goede band met je shovel kreeg door er samen mee te gaan zwemmen . . . . Na een opwekkend bakkie was het wonderwel zo goed als droog geworden. Dit was echter maar van korte duur . . .

Naast de hoge luchtvochtigheid waaide het ook nog eens een keer ongans. De witte koppen en zware rollers op het IJsselmeer waren ideaal voor de surfers, voor roeiers echter minder favoriet. Eenmaal goed en wel buiten de pieren waren drie golven genoeg om alles en iedereen doorweekt achter te laten. Recht tegen de golven in liepen we nog maar 3.8 km/u. Het was echt overleven totdat we het Fries Vaarwater waren gepasseerd en voor de wind en golven uit naar Kornwerderzand konden knallen. Eindelijk piekte de GPS weer eens snelheden die alleen op stroom kunnen worden geroeid. Maximaal 14.0 km/u surfden ook wij van de golven af, met gevaar voor eigen ledematen want echt prettig roeit het niet. Luchtslagen, riemen die vast in de golven zitten en je schuift van links naar rechts op je doft.

Voor de schutsluis hadden we even een stukje vlak water om te drinken maar daarna moesten we naar Makkum. Dwars inkomende rollers zorgden ervoor dat nu stuurboord het voor haar kiezen kreeg. Waarom willen die golven telkens in onze sloep kijken? Stuurman Rein moest af en toe behoorlijk lenzen. De beloning volgde in het Makkumerdiep, na een uur hakken mochten we nog even rammelen: ruim boven de 11 vlogen we door het kanaal en piekten nog even boven de 12 toen er nog even een zeilboot moest worden ingehaald. Gastroeier Marcel van de Brijbekken had het niet graag willen missen, wij zelf ook niet: wij waren weer even mooi fut weest. Na afloop nog even een bakkie bij Romano waarmee we een mooie zondagochtend afsloten. Haan wordt gek dat hij deze training miste!!

Optelling was EK, MdH, vdS, LS en HS, MK, RD, RL

 

19-8: Zomeronderhoud

Rein, Rutger, Jacob en Harry waren vanochtend present om de kwast te hanteren. De bladen van de riemen en het helmhout zien er nu weer strak uit en om 9 uur zaten we alweer aan de koffie.

 

17-8: Training #48

Half 8, stuurman Rein met DJ, MdH, vdS, Sandra op stuurbootd. HS, EK, RD en RL bezetten bakboord. Het liep allemaal niet zo. Veel te warm (21 graden) in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgden voor een off evening. Toch weer 15 kilometers gedaan in 1u32m.

 

15-8: Training #47

Martine vertrok om 20:45 uur met DJ, MdH, vdS, LS en HS, EK, RD, RL aan boord. Na verwoede pogingen de sloep te lenzen vertrokken we met een defecte lenspomp en nog vele liters water in de sloep naar het IJsselmeer. Daar hapten we met een vette wind nog meer water. Niet alleen de boegschroef raakte vandaag niet oververhit: het overkomende water bereikte zelfs de slagroeiers. Herman Denekamp hield met zijn Snelle Jelle de boel nog even in de gaten en gaf door dat we nog 10 liepen. Zelf dachten we 9, maar de vaart zat er toch nog wel in. Ook de 4 om 4 ging lekker: 1+3 trokken er net zo hard aan als 2+4: beide klokten 11.1 km/u over 15 slagen. Na 1.15 uur rammelen was het weer mooi geweest en meerden we de Twirre weer netjes af. Uiteraard bezochten we Romano nog even. Deze zat zelf voor de bar en het was dus weer tijd voor sterke roeiverhalen.

 

10-8: Training #46

Half 8 met stuurman Rein en DJ, MdH, vdS, LS en EK, EV, RD, TD. Er moest vandaag 11 kilometer worden geroeid en de stuur zou klokken hoe lang dat ging duren. 1"08 op een ruig IJsselmeer. In de wind liep de sloep 7, vanaf Kornwerderzand roken de paarden de stal en ging het de laatste 4 kilometer gemiddeld 11.5 km/u. Lekker hoor!

 

8-8: Training #45

Half 8 met Martine: DJ, MdH, vdS, LS en EK, EV, RD en Nienke-Eddie.

 

3-8: Training #44

Rein stuurde vanavond weer eens een compleet eigen gevulde Twirre naar buiten waarbij het team zich niet liet intimideren door een dreigende lucht en harde wind. We moesten het een uur droog zien te houden en daarna was er weer tijd voor een kop koffie bij Romano. Na het inroeien richting start en finish van de Slag om Makkum knalden we in een nieuwe recordtijd het Makkumerdiep over: 10.29. Op het IJsselmeer liep het allemaal wat zwaarder, Rein koos een noordelijke koers waardoor we al vrij snel met de ondiepten rondom de Noordwaard in aanraking kwamen. Zwaar water dus, maar dat was een goede krachttraining. Na een goed half uur zetten we koers richting kanaal. De forse zijwind belette ons niet om de snelheid boven de 11 km/u te houden. Verbazingwekkend! In het kanaal liep het tempo op naar 33 slagen per minuut en de snelheid tot 11.5. Na een uur training hadden we precies 10.5 km afgelegd en konden Harry en Lucas aan de compressor. Belachelijk, met zo'n wind dit van jezelf vragen.... Maar we waren weer 'even mooi fut weest'.

 

1-8: Training #44

Vanavond geen training.

 

29-7: BBQ/Feestje

Beter weer voor een BBQ hadden we niet kunnen treffen, mede daardoor bleef het tot laat gezellig in de Kerkstraat waarna de kantine van de Zeesteeg door enkelen nog werd bezocht.

 

27-7: Training #43

Vanavond was het nog belachelijk warm, 28.5 graad gaf de meter aan. Voeg daarbij een windstilte en je hebt ideale omstandigheden voor een training. Rein stak om 19:30 uur van wal met Saskia als gastroeister op slag, MdH, NaviGerie en LS volgden op SB. BB werd bemand door HS, EV, RD en EK. We gingen maar een uurtje en het doel was niet onder de 11. Belachelijk! Vorig jaar konden we amper de 10 halen.... Proberen is niet strafbaar en dus gingen we even een uurtje maxpo (maximum power). Eddy-Kees had nog een mooie uitspraak: "Kom op jongens, we kakken in, tandje erbij". Rein, spiekte op de GPS en glimlachte; we lliepen nog elf en dan loopt de sloep ook zwaar. Na een uur was alles op en hadden we precies 10.6 km geroeid. Alles was drijf en drijfnat en dus stapten er een paar gewoon overboord waar de rest de tuinslang verkoos. Bij Romano was het daarna genieten. Het zat heerlijk op het terras!

 

25-7: Training #42

Vanavond was de sloep slechts gevuld met zeven roeiers en Rein aan het roer. In verband met de hitte gingen we een uurtje op pad, maar de stuur vroeg veel van het team. Maximaal sprinten tussen de ondiepte betonning. Daarbij werden we ook nog eens op de huid gezeten door Frans Breek van de Orkaan. Hij achtervolgde onze sloep maar kwam niet voorbij met zijn mooie Zweedse spitsgatter sloepje. Na een uur roeien hadden we inclusief pauzes op 10.3 km afgelegd! Lang niet gek tijdens dit warme weer vonden we. dJ, MdH, vdS, LS en HS, RD en EK vormden de bemanning die na afloop nog even genoten van een welverdiend biertje bij Romano.

 

20-7: Training #41

Hittegolf of niet, trainen zullen we. Temeer omdat het gewoon leuk is. Vanavond maar 6 kunnen optrommelen die met Rein om half 8 van wal staken. Half uur tegen de wind in beuken, daarna in 20 minuten terug en 7.5 km afgelegd met 4+ Bft. Aansluitend weer even zwemmen en bakkie pleur bij Romano.

 

18-7: Training #40

Gelukkig was het op het water met een stevige bries goed uit te houden en we hadden weer een zwempartij in het verschiet. Martine dacht daar echter anders over en liet ons eerst een dik uur knallen. Het liep goed, boven de 11 voor de wind en in de wind nog een dikke 10. Deze inspanning werd beloond met zwemmen bij het kitesurf strandje waar inmiddels niet zoveel zand meer ligt. Daarna was het tijd voor een sappie bij Romano, het was tenslotte nog Makkumer Merke. Vanavond roeiden DJ, vdS, Mdh, LS en HS, EK, RD, RL.

 

17-7: Nieuwe sponsor

George Valkema is sinds 1 juli 2006 verbonden aan de zeilmakerij Warns overgenomen en heeft zich onmiddellijk verdienstelijk gemaakt voor de RV Makkum. Onze kostbare riemen lagen altijd in weer en wind maar gaan sinds vandaag gehuld in een prachtige hoes. Zon en regen hebben nu geen invloed meer op de negen voortstuwers.

Zeilmaker nodig? Bel George Valkema !

 

13-7: Training op snertwater #39

We waren maar met zijn zessen, waarvan 5 aan de riemen. Overwerk was helaas de oorzaak voor de overige teamleden om niet even te kunnen peddelen. Met Rein gingen LS, vdS, HS, EV en RD dus maar voor een korte training: weer eens wat anders, we gingen de ondiepe gronden rondom Makkum verkennen en in kaart brengen. Hendrik maakte een mooie opmerking: "dit water is net snert", en zo roeide het ook. Maar wel weer even een goede krachttraining in plaats van 4 om 4 was het nu 5 om 0 en dus voluit aan de bak. Totaal even 8 km gespeeld.

 

8-7: Kameleonrace

Met de HT was het goed bevallen en dus hadden we Eddie weer gevraagd om macaroni te koken. De pasta-eters zaten om 8:30 uur al bij Kooi aan voor de meesten een tweede ontbijt. Na dit stukje teambuilding vertrokken we rond half 10 naar Terhorne. Super chauffeur Johan zorgde ervoor dat onze kostbare lading veilig in Terherne aankwam, Eddie en Hendrik volgden in colonne. Rond tienen stond de sloep bij de kraan en moesten we via een rare "batte" die in het riet was gekiept in de sloep klauteren. Om dat nog een beetje te vermoeilijken lag er nog wat zand op ook, maar goed uiteindelijk belandden we allemaal veilig in de sloep en werden we door een motorsloepje naar de start gebracht. Gelukkig hoefden we toen nog maar 2.5 uur te wachten, tijd die we goed konden gebruiken voor koffiedrinken en bijkletsen met de overige teams. In deze post-HT-periode deden de meeste teams het ietwat rustiger aan en leidden nieuwe roeiers op.

Gratis koffie met een stukje oranjekoek deed het feestelijk en goed georganiseerd overkomen. Om 12 uur werd stuurman Rein nog even verrast tijdens het palaver; de route werd nog even bijgeschaafd. De scherpe randjes gingen er vanaf, we hoefden niet strak meer om de bepaalde tonnen, het ronden van de eilandjes was voldoende. De spanning nam inmiddels aardig toe hetgeen zich uitte in het bekende frequente toiletbezoek. Hendrik zal zijn eerste race ook wel niet snel vergeten, de meer ervaren roeiers van het team hadden allemaal wijze woorden en goedbedoelde tips voor hem. Verder kwamen Merijn na dik 8000 fietskilometers en Roderick na de nodige trainingen dit jaar ook weer in competitieverband uit. Inmiddels kreeg de zon meer en meer de overhand en werd het warm. De zwarte wedstrijdshirts werden bewaard voor na de wedstrijd, in de witte vriendenshirts ging het vandaag gebeuren.

Om 13:08 gingen we na een ererondje om het startponton tezamen met de kuikenbak Bergenvaarder met nummer 20 als laatste van start. We hadden geen zin om ons op te blazen tijdens de start hetgeen uitmondde in een gezamenlijke brugpassage. Geholpen door wind en stroming kwamen we samen mooi door de 7 meter brede doorvaart, al riepen de Deventernaren wel "dat wordt een protest". Onmiddellijk daarna pakte stuurboord de slag weer op en weg waren we. Het werd 's middags steeds warmer, zeker in de luwte en we snakten naar meer wind of een verkoelende spray. Nog voor de brug ramden we de Brijbekken en Tréwes 2 in de wind voorbij. Lucas gaf de achterstand op de T1 door, 4'30 moesten we nog pakken. Naast de familie Sytsma waren er meer supporters mee; Andrea, Akke, Roland en zoon, Sandra en Johan volgden onze verrichtingen op de voet. De wind haalde inmiddels aan en eenmaal op het Sneekermeer stonden er aardige golven: dwars in natuurlijk, zoals we die bij Makkum ook altijd hebben. Gelukkig zorgden ze voor de broodnodige verkoeling want de temperatuurmeter stond al weer diep in het rood.

Na de T3, die we volgens de froulju op militaire wijze inhaalden (Rein brulde de tafel van 1 en wij hakten met korte slag door de golven) resteerden de Steenbok en Tréwes 1. Die waren in een onderling gevecht gewikkeld en wij slopen dichterbij. Na de boot bij het starteiland te hebben gerond hadden we mooi voor de wind en konden we meters op de concurenten maken. Die verduvelde T1 was voor het lapke moeilijk in te halen en ook de Sint Nyksters gingen liever dood dan ons voorbij laten maar het gebeurde toch. De eindsprint van zo'n 400 meter was nog goed voor 11.2 - 11.3 km/u en dat was helemaal niet gek na 18.5 kilometer volgens onze GPS. Na 1'49'22 zette Rein de stopwatch stil, evenals zijn stembanden die al eerder er de brui aan hadden gegeven. De finishfoto's laten goed zien hoe stuk we waren, want ook al telt de race niet mee, we gingen er wel helemaal voor. Een kleine 2 minuten later kwam de Steenbok binnen. Verrek, die mannen zaten wel erg dicht op ons! Zou dat wel genoeg zijn voor die mooie peddel? We gokten op een plaats in de top 3 met de Steenbok als dagsterkste. Ze werden echter derde, wij tweede en de T1 pakte op hun thuiswater de overwinning. Met twee nieuwe mannen in de boot een uitstekende prestatie. Wij mochten ook niet klagen en met een beker en mooie foto was het goed bierdrinken onder een strak blauwe hemel.

Rond 7 uur gingen we op huis aan en nadat de Twirre weer op haar vertrouwde plekje lag moesten we eerst maar even eten. 10 Pizza's gingen naar binnen waarna de beker bij Romano werd ingeleverd. Dat werd ook nog wel even gezellig. Al met al een mooie dag, de organisatie had het mooi voor elkaar en met goed weer waren we even lekker aan het buffelen geweest.

Opstelling Kameleonrace: stuurman Rein, SB: DJ, MdH, vdS, EK en BB: HS, EV, RM, RL.

Uitslag en foto's

 

6-7: Training #38

vanavond de laatste wedstrijdvoorbereiding en Rein stuurde vanavond 7 man naar buiten: DJ, Mdh, vdS, EK en HS, EV, RL. Op het Makkumerdiep hadden we de Brûzer mooi als doelwit waarna er op het IJsselmeer flink aan de palen moest worden gehangen. Een goeie bries uit het ZW zorgde voor aardige bulten. Toch liep de sloep 9.5 in de wind en nadat we Kornwerderzand hadden gerond surfden we met de golven schuin van achterin weer naar het kanaal. Daar zetten we weer wat meer gas en kwamen tot aan de haven niet onder de 11 km/u. Lekker getraind dus, sloep op de trailer gezet (Ivor had hem prachtig voor ons neergezet) en daarna even de wedstrijd voorbespreken bij Romano. Wat binne we weer mooi fut!

 

4-7: Training #37

Tinus was vanavond een soort badjuffrouw: het was nog zo'n dertig graden celcius en dus moesten we zwemmen. Om echter bij onze stek te komen moest er eerst nog even een stukje worden geroeid. DJ, Mdh, vdS, EK en HS, Roland, RM, RL zaten aan de palen en het sloepje liep mooi. Eenmaal aangekomen bij Kornwerderzand duurde het niet lang voordat we allemaal in het water lagen en om lekker bezig te blijven werd het Makkumer kampioenschap fendergooien gehouden. Na een beetje te zijn afgekoeld werd de training met 4 om 4 afgerond en had Roland succesvol zijn tweede training voltooid. Vanwege de wedstrijd DSL-ITA sloegen we Romano maar even over. Er was daar geen doorkomen aan, ons stamcafé was afgeladen met vakantievierende Oosterburen.

 

2-7: Training #36, beachtour

Om half 11 maar gingen we met prachtig mooi weer even een stukje peddelen. In het kanaal was het wegens geen wind al bloedheet maar eenmaal op het IJsselmeer werd het beter. Roland, de riemenmaker, was voor het eerst mee en Sandra completeerde de achtcilinder. Deze liep best aardig want in een rustig tempo (28 slagen) liepen we tussen de 10.5 en 10.9 km/u. Eenmaal op het open water werd koers gezet naar een privéstrandje nabij Kornwerderzand. Daar vond de eerste verkoeling plaats. Allen overboord en lekker liggen / badderen. Daarna door naar Makkum beach, we trokken net als door het Schuitengat over de zandbanken voor Makkum heen en naast de pier ging de koeltas met bier open. Wat is dat roeien toch een leuke bezigheid. Na een uur omklooien was het tijd om het derde strandje aan te doen en wel in het Makkumerdiep. Voordat we dat bereikten werden we uitgedaagd door een speedboat: wij roeiden al ruim harder dan de toegestane snelheid (9km/u) en de teller liep nu op tot 12.4. De alcohol zorgde even voor een snelle verbranding, maar daarna was het ook wel gebeurd. Eerst maar weer even een stukje zwemmen. Het roei/zwemteam bestond vandaag met stuurman Rein uit: EK, MdH, vdS, Sandra en HS, EV, Roland, RL. Na afloop, het was inmiddels half 2, moesten we nog even bij Romano aan. Daar zat het ook geweldig op het terras.

 

1-7: Onderhoud

Sommige leren waren verschoven en dus moesten we even klussen. Rein, Remko en Harry gingen met de schroevendraaiers in de weer en zorgden ervoor dat alles weer strak op zijn plaats kwam. Daarna werd de sloep gereed gemaakt voor een ontspanning training van morgen.

 

29-6: Training #35

Rein stuurde vanavond de volgende roeiers naar buiten: dJ, MdH, vdS, GD en HS, EK, RM, RL. Het doel was simpel, 15 kilometer, de slag om Makkum voluit knallen. Het kanaal werd afgelegd in 10:50, 6 seconden langzamer dan op 23 maar. Op het IJsselmeer stond een vieze oostenwind die voor een rare golfslag zorgde maar het was niet anders. Een aantal leden van de Ame Gijs trachtten de stuur nog te verwarren door ver buiten de boeien van het Fries Vaarwater met de `Apres Nous´ recht op de Twirre af te sturen. Na 1u29m43s zaten de 15 km er echter op en dronken we nog even een bakkie bij Romano.

 

27-6: Training #34

Vanavond ging het team om half 8 met Martine op pad. dJ, MdH, vdS, SV en HS, SK, RM, EK kregen diverse intervallen voor de kiezen. Zo werd Kornwerderzand in 14:32 bereikt met 1 minuut snel en daarna 1 minuut 'rust' en piekte de GPS nog in de laatste 10 slagen van de pyramide 12.4 km/u. Met 4 om 4 werd zelfs 11.3 om 10.7 geroeid waardoor we na anderhalf uur de sloep weer tevreden afmeerden.

 

25/26-6: Friesland Vaart

De Twirre staat zowel op zondag als maandag op de trailer tijdens dit watersportspektakel dat helaas wel de nadruk op WATERsport moest leggen. Het weer zat de ondernemers niet mee, maar de stemming was er niet minder om. Temeer zowel de Ambiorix II als Twirre leuke sponsorgesprekken konden voeren.

 

25-6: Training #33

Vanochtend ivm Friesland Vaart om half 10 even trainen. MK, MdH, vdS, EK en HS, EV, RM, RL zijn in ieder geval van de partij. Aansluitend gaat de sloep op de trailer naar de tent nabij de visafslag.

 

24-6: Gras maaien

Het onderwaterschip van de Twirre ziet er niet uit. Er groeit bijna gras op vandaar dat de trainingen ook steeds zwaarder lijken te gaan. Dat moet er vanmiddag af daar we zondag de sloep spic & span op de trailer in de tent willen hebben tijdens Friesland Vaart.

 

22-6: Training #32

Rein stuurde vanavond DJ, MdH, vdS, EK en HS, EV, RM, Sandra het Makkumerdiep op en neer. Allereerst werd een bezoek gebracht aan de toekomstige sloepensteiger achter de passantensteiger. Het is daar (nog) niet al te diep maar moet op zich wel lukken voor 4 of meer sloepen. Het was vervolgens al snel duidelijk dat we vanavond niet naar buiten hoefden: een dikke 6 Bft zorgde al voor rollers op het kanaal. Precies anderhalf uur maakten we vol waarna een enkel sapje volgden bij Romano.

 

20-6: Training #31

Martine stuurde vanavond het team om half 8 een woest IJsselmeer op. DJ, MdH, vdS, LS en HS, RM, EK, RL maakten af en toe luchtslagen want het ging behoorlijk tekeer. Intervallend werd in 16 minuten Kornwerderzand bereikt waarna Hendrik even de vissen moest voeren. Met een vette zijwind ging het half surfend weer terug en kregen we in het Makkumerdiep een vier om vier voor de kiezen. 1 en 3 wonnen nipt van 2 en 4 (10.9 vs 10.8) waarna we rustig uitroeiend naar de Vries ons opmaakten voor een eindspurt. De GPS gad snelheden boven de 12 km/u aan, maar dat konden we niet al te lang volhouden. Na anderhalf uur was het gebakken waarna een paar frisjes volgden bij Romano. Daar was het al weer gezellig met voetbalfans van ENG vs ZWE.

 

15-6: Training #31

De training ging vanavond wegens verhindering van teveel roeiers niet door. Komende zaterdag doen Merijn, Eddie en Jacob? mee in Hylpen met de Ame Gijs en Zeesteeg en volgende week dinsdag gaan we weer met de Twirre.

 

13-6: Training #30

Half acht met Martine als stuur: DJ, MdH, vdS, EK en RD, RM, TD en RL. Harry en Sandra maakten opnamen vanuit de rhib om de techniek nog verder te kunnen verfijnen. Na anderhalf uur roeien verzamelde het team zich weer even bij Romano om het er nog even over te hebben.

 

11-6: penningmeester jarig

Nicole is sinds vandaag twintiger af en vindt dat helemaal niet erg!! Welkom bij de club van bijna wijze mensen. We zijn de gehele zondag welkom . . . .

 

8-6: Training #29

Half 8 gingen we los met Rein aan het helmhout en het volgende team: DJ, MdH, vdS, RL en HS, EV, RD, EK. Het weer was prachtig en dus gingen we twee uur buffelen waarin 19,7 kilometer werd afgelegd. Na afloop nog even een bakkie koffie bij Romano.

 

7-6: Trainingen

Hindeloopen lukt dit jaar niet ivm onvolledige bezetting. We blijven 2 x per week op di + do trainen.

 

6-6: Training #28

Om half 8 gaan we weer met Martine aan het roer. DJ, GD, vdS, EK en HS, RD, SD, RL. Bijna anderhalf uur met een lekker windje het IJsselmeer op. Beetje sprinten en 4 om 4 is altijd leuk.

 

1-6: Training #27

Vanavond hadden we versterking van frisse roeiers die de HT niet hadden gedaan en moesten terugvallen op de conditie van voor IJmuiden. Dat was even wennen, ook voor de 5 man van het HT-team. Toch weer anderhalf uur aan de riemen gehangen voor Hylpen met Jacob, Gerard, Hendrik en Eddy op SB. Harry, Kees, Roderick en Remco op bak. Rein zat aan het helmhout. Na afloop kwamen Lucas en Merijn (met 8310 km in de benen) nog even naar Romano om daar gezellig nog even over de HT na te keuvelen.

 

30-5: Omroeien naar Kooi

Vanavond hebben we de sloep weer naar haar vaste ligplaats geroeid alwaar het team van de Brijbekken ook gereed stond om hun sloep weer naar Workum te roeien. Daarna naar Romano om deel twee van het roeiseizoen te bespreken.

 

29-5: WAT EEN FEEST !!

Het duurt even voordat de site wordt bijgewerkt met verslagen en foto's want eerst moest er gefeest worden! De HT winnen is een droom, die ook vaak een droom blijft. Maar niet in Makkum, we hebben hem!

Het mooiste was nog dat we het niet hadden verwacht: we hadden tijd verloren bij de start en sinds het Schuitegat hebben ook wij een stukje Herman Brood op de boeg, Bertha ging onverwacht BB uit en was niet te missen! Stuurvrouw overboord om de Twirre los weer te duwen. Met Grou en Lemmer vers in het geheugen konden we niet zoveel seconden verspelen. Eerste vijf, hooguit brons hadden we verwacht, gedacht, gehoopt.

Jacobs geintje om de Twirre uit Workum te laten komen was helemaal aardig. Maar naar wie uit Workum ging de tweede prijs? We werden gek toen Kees Jan de Brijbek noemde. We wisten genoeg. De kortste weg naar het podium werd gevonden door een paar dranghekken te verwijderen. Hierdoor misten we de ereboog van de Trewes en Brijbek, het kon niet meer deren, de allermooiste overwinning voor een sloeproeier is binnen!

Later (veel) meer. Remco zal zijn ervaringen van zijn eerste HT aan de computer toevertrouwen.

http://www2.telegraaf.nl/binnenland/article43561391.ece

 

26-5: De oversteek van Harlingen naar Terschelling

Martine stuurt de 32e editie van de HT waarbij de voortstuwing wordt verzorgd door hetzelfde team dat IJmuiden roeide. Aangezien de eerste start tussen 10 en 11 uur zal plaatsvinden gaan we vroeg aan de bak. Onze geplande tijd van vertrek is 11:30 uur, uitgaande van een eerste start om 10.30 uur. Na inschrijving pikt Jacob om 08:00 uur eenieder bij de Brandweer op zodat we rond 08:30 uur gezamenlijk op de Bildtstraat aan het ontbijt kunnen zitten. Het programma daarna (voor roeiers en volgers) volgt separaat.

 

23-3: Training #26

Springtij, hoog water en een harde wind waren goede redenen om de deur dicht te gooien in Harlingen. pas om half negen konden we naar buiten om nog even een stukje te peddelen waarna het ook mooi was geweest. We gingen daarmee al tegen KJ's regels in om de laatste week rust te houden, maar ja: het weer nodigde echt uit om nog even aan de palen te hangen. Het HT-team werd eerst nog even op de foto gezet waarna het met de Wetterfretter en Wetterspetter nog even een paar baantjes ging trekken. De Grousters hielden toch meer van binnenwater maar de Twirre moest nog even een zoute snor halen. Dat ging wel lukken want een westerlijke 5 Bft zorgde voor aardig wat stampij. De Klumpers verzorgden zowel foto's als videomateriaal dat later op de avond nog even werd bekeken in Eddie's Koffiehuys. We zijn er helemaal klaar voor!

 

21-5: Training #25

Om 11.45 vertrokken Martine met het HT-team met bestemming Harlingen. Rein bracht een krat met de HT-uitrusting (reddingsvesten, anker en iso-dekens) aan boord waarna we in een rustig tempo naar de sluizen van Kornwerderzand roeiden. Jacob had de sluiswachter al gebeld waardoor we meteen door konden. Het was niks niet koud, sterker nog, eenmaal op het Wad brak de zon door en werd het alsnog zweten. In 53m19s hadden we 14,1 km afgelegd, best wel lekker! Eenmaal in Harlingen werd de sloep afgemeerd in de Zuiderhaven. Jacob en Eddie reden de roeiers weer terug naar Makkum, aansluitend volgde een bakkie bij Romano. Dinsdag nog even!

 

18-5: Training #24

In de loop van de middag nam de wind toe tot hard en op de avond was het nog gekker: 26 tot 28 knotsen wind. Jacob smste daarom al dat we de zwembroeken maar mee moesten nemen want we zouden coûte que coûte naar buiten. Rein kondigde na het inroeien aan dat we 2 uren zouden volmaken, dat zouden we nog wel eens zien! De dames van de Brûzer hadden ook de stoute schoenen aangetrokken maar die werden op het Makkumerdiep ingelopen en eenmaal warm koelden we ook heel snel weer af: waterkoeling. En niet alleen voor de boegschroef; Remco en Lucas. We waren het havenhoofd nog geen 50 meter voorbij en alles was drijfnat en stonden de schoenen vol water.

Een paar goede rollers kwamen binnenzetten en wilden meteen onze moraal breken. Dat lukte echter niet want met een lach op het gezicht knalden we met korte slag (kan trouwens nog korter) er tegenin, op naar de Belboei. Bij elke golf reageerde de Twirre als een duikboot (geen onderzeeboot) maar ze bleef waarachtig gewoon lopen en we zaten allen te genieten. Het was wel link roeien, limbodansen onder de riemen door als ze bleven steken en oppassen voor kneuzingen. Na 3 kwartier beulen waren we bij Kornwerderzand en konden even bijtrekken. Daarna half surfend als een krab weer terug, dit was eigenlijk niet normaal. Lucas bekeek in de boeg "de vissen van onderen", weer anderen vroegen of we een duikbril met snorkel op mochten zetten.

Drinken hoefde niet, de mond open zetten was voldoende. Geen enkele wedstrijdorganisatie zou met zulk beestenweer een race door laten gaan. Toch klonk het "Wat binne we mooi fut niet" een paar keer. Als toegift pakten we het MD nog maar even een keertje want echt koud was het niet en we konden er geen genoeg van krijgen. In totaal hadden we 13.8 kilometer geroeid in anderhalf uur hetgeen tot tevredenheid stemde. Daarna lekker aan de koffie!

 

16-5: Training #23

Half 8 vertrok het HT-team 2006 voor weer een leuk stukje skroeien. Er stond een aardig kabbeltje op het IJsselmeer waardoor we lekker voor de HT konden trainen, bij elke slag moesten we kijken hoe het blad in het water werd gezet. Martine had nog een paar leuke specials in petto maar na anderhalf uur was het mooi geweest. Een lange sprint in het Makkumer Diep kostte de meeste energie: maar ja, wie gaat er dan ook 500 meter tegen de 12 km/u roeien?! Zo'n finish zat er zaterdag niet meer in. Jacob had de Harlinger Courant mee: de kloof van 20 seconden met de Brijbekken bleef niet onbesproken . . . . . Artikel even gescanned en te lezen via publiciteit. Na afloop bij Romano nog even bakkie gedaan waarbij het duidelijk te merken was dat de HT eraan komt. Allemaal mooie verhalen over deze heroïsche oversteek.

 

15-5: Webmaster weer blij

Na 12 dagen zonder internet (was even not@home) kan dan toch weer eea worden bijgewerkt.

 

13-5: Lemmer

Om half negen vertrokken Jacob, Eddie, Martine en Harry vanuit Makkum richting Workum waar we ons bij garage Speerstra bij de rest van het team voegden. Bakkie koffie kon er gelet op de klok wel af, wel twee, want het vertrek is standaard om half negen. (Kan volgend jaar wel een uurtje later hoor .... ) Toen om kwart voor tien de sloep te water lag hadden we alle tijd voor nog meer - gratis - koffie en maakten we ons al behoorlijk druk voor de wedstrijd. Dit kenmerkte zich door frequent bezoek van het toilet. Mede dankzij de Chinees van de vrijdagavond werd er rijkelijk geofferd. Het was echter meer wedstrijdspanning en meestal dus loos alarm.

Om 12.47 knalden we tezamen met de Evert Deddes uit de startblokken, Lucas nam dat wel heel letterlijk maar al ras lagen we voor en ging het met 11.5 km/u op naar Sloten. Vlak voor het eilandje haalden de 2 minuten voor ons gestarte Orkaan in. De Orkaan is aardig op dreef de laatste tijd en dat was te merken. Het volgende doelwit was de Ame Gijs, hetgeen toch ook altijd weer speciaal is: er zitten ex-Twirre roeiers in de AG en omgekeerd. Goed om te zien dat die mannen er ook weer bijzijn met de wedstrijden. Daarna werd het vizier op de Brijbek gericht. Daarvoor hoefde Martine ons niet te motiveren want de meesten waren nog ziek van die stomme 12 seconden in Grou. Als, dan . . . . Vlak voor de brug ging het nog gebeuren. Hans liet sportief net voldoende ruimte om te passeren (daar waar andere sturen helemaal niet opletten) en konden we door naar de Tréwessen en Steenbok. De Tréwes 2 lieten we als eerste die we onze spiegel lieten zien. Die mannen roeien als gekken de laatste weken maar tegen onze overspeed waren ze niet opgewassen. . Bij de T1 ontlokte een brul van ons een aanmoediging anderzijds waardoor we beide weer net even harder gingen. Respect is er over en weer. Nog voor de zeilschool hadden we alle mannensloepen gepakt en gingen we door naar de snelle dames, Kaag 1, Kaagtijgers, Tréwes 3 en de Jan vd Berg.

Inmiddels was het beste er van de meesten wel een beetje vanaf, alles moest eruit om niet weer lullig op ons donder te krijgen. Uit het passeren van de Moby Dick en Azorean High peurden we de laatste energie die we nog over hadden. Vlak voor de finish gingen we nog maar net snel genoeg om de Urkers dames in te halen. Hoe kapot kan een mens gaan? Lucas zag eruit als een epiletisch patiënt en lag als Shaky Stevens op het voordek, Jacob braakte lucht en dat klonk niet best en de rest lag voor oud vuil in de Twirre of had zichzelf over het dolboord gedrapeerd. Afgepeigerd, totaal bedankt, dit was toch niet normaal meer!?!?! Martine had het er zelfs moeilijk mee om de mannen zo te moeten afbeulen. Met spierpijn in de tenen klauterde Harry uit de boot om de concurrenten en met name de Brijbekken te zien finishen. 'Hmm, dit wordt weer secondenwerk' was de conclusie na snel cijferwerk. Maar goed, er restte maar 1 ding, wachten.... Het bier smaakte niet, zo lang duurde het eer we weer wat waren bijgekomen; cola, spa blauw en rood en een enkele gele energy drink werd er gedronken.

De prijsuitreiking was teleurstellend. Zonder enige spanning werden alleen de eerste plaatsen genoemd en wel op een dusdanig wijze dat we wisten dat we niet eerste waren. PVD, ditmaal 20 seconden. We moeten 1 seconde per kilometer harder! Dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn. We moesten echter weer het hoofd buigen voor de Workumers. In het NK staan ze na 40 minuten spelen met 2-1 voor.

Weer incasseren, maar na 2 tikken wordt het tijd om terug te slaan. Een foto van het Roeiteam Claas Sipkes laat zien waar we nog wat kunnen winnen. Op naar de HT!! Mooi man!

 

11-5: Training #22

Om half 8 gaan we weer even een stukje aan de palen hangen, ditmaal met Rein en Tjidze die alvast weer in training is voor de HT. Na het inroeien knalden we gelet op de recordtijd het kanaal uit 10m50s, daarna in in ruk door naar Kornwerderzand en weer terug. Na 50 minuten hadden we precies 9 km geroeid ofwel 10.8 km per uur. De sloep liep als een tiet en werd na afloop op de trailer geplaatst: gereed voor vertrek voor zaterdag naar Lemmer. Na afloop nog even een bakkie koffie of bier bij Romano.

 

9-5: In de krant

Zowel de Makkumerbelboei, het Bolswarder Nieuwsblad en de Harlinger Courant verslaan de wedstrijd in Grou. De Leeuwarder had maandag al een kort artikeltje waarbij de Urker roeiers in het zonnetje werden gezet vanwege de speedcups. De knipsels zijn gescand en te vinden onder publiciteit.

 

6-5: Grou

Half negen verzamelden we bij Kooi voor een kop koffie en hadden het er toen nog even over. De uitslagen van Grou van vorig jaar, IJmuiden dit jaar en nog wat krommes kwamen op tafel en de strategie werd nog even besproken. De ondiepe wateren rondom Grou zuigen als een jekko en gelet op het mooie weer zou het net als vorig jaar wel weer zwaar worden. Om goed tien uur lag de Twirre in het wedstrijdwater en hadden we mooi tijd voor nog een bak pleur. Nadat Rein ons had ingeschreven kwamen we erachter dat we voor ons doen 'voorin' startten en was het parkoers nog even een kilometer langer geworden. Het PM kanaal moest daar waar mogelijk ivm de beroepsvaart worden vermeden. Daar werden we niet echt vrolijk van maar het was niet anders.

Om 13:02 was het dan zover: tezamen met de Egbert Wagenborg ging het gas erop. Maxpo knalden we het Pikmeer op en daar kwamen we zowaar de Onversaagd èn de Aludux al tegen. Die 10 Grunningers hadden blijkbaar hun dag niet want we kwamen hard voorbij. Daarna kreeg Rein de Steenbok in het vizier waar we zowaar meer moeite mee hadden. St. Niek zette fors aan om eerder het sluisje te bereiken maar - aangemoedigd door de stuur van de Steenbok - we glipten net voorbij. De GPS weigerde dubbele cijfers af te beelden; ondieptes en stroom tegen verhinderden dat, maar met een kortere slag vlogen we links en rechts toch nog behoorlijk wat sloepen voorbij.

De W2 werd gepakt voordat we de Hooidamsloot in gingen en na 1:02 zaten we precies op de helft. De stuur kreeg vervolgens de Trewes 2 en de Toverbal in beeld. In een mooi gevecht pakten we deze beren op diep water. Alweer 12 minuten in de knip en op naar de Orkaan. Die mannen waren ook ruim voor ons gestart maar waren bijzonder taai op het voor de windse gedeelte op het PM-kanaal. Het ging voor ons doen te lang gelijk op maar de Orkanisten zijn ook goed bezig dit jaar. Toen Rein echter begon over het Sloepweesje en de Tréwes 1 en de Brijbekken gingen alle registers open. Inmiddels begon Jacob echt last te krijgen van het warme weer en klonk wat minder gezond. Toch zetten we de 11 km/u weer op de display en kwamen als een speer op Grou af.

Het nieuwe deel van de route was een drama: een haakse smalle bocht met een hoop sloepen kostte ons veel tijd maar we moesten en zouden het Sloepweesje nog even voorbij. Dat lukte. De T1 was ons net even te snel af maar ook dat scheelde niet veel. Toen de stuur de tijd na 2:05 had stopgezet wisten dat we weer goed bezig waren geweest. Anderhalve minuut sneller geroeid en dat terwijl het parkoers nu 20750 meter was. Snel rekenwerk leerde dat het verdomd close zou worden tussen ons en de Brijbekken en dat bleek later ook wel. 12 Seconden kwamen we tekort waardoor de beker en grote wisselbokaal naar Workum ging. Dat was wel even zuur maar goed voor de competitie en onze motivatie: volgende week verschijnen we nog meer gebrand aan de start in Lemmer!

Grou werd geroeid door Jacob, Jacob, Rein, Lucas en Harry, Eddy, Eddie en Remco.

 

4-5: Training #21

Jacob, Jacob, Rein, Marcel Konst en Harry, Eddy, Eddie en Remco staan opgesteld. Om half 8 weer even een stukje peddelen naar Kornwerderzand. Daarna de sloep poetsen (aalscholvers bedankt!) en op de trailer.

 

2-5: Training #20

Martine stuurt het wedstrijdteam om 19.30 uur voor een conditietraining naar buiten. De zweetparels staan al snel op het voorhoofd van Jacob, Jacob, Rein en Lucas op stuurboord en Harry, Kees, Eddie en Remco op bakboord. Met een graad of 16 is de temperartuur dan ook aangenaam te noemen temeer er een klein koeltje op het IJsselmeer staat. Eerst even intervallend naar Kornwerderzand in 13 minuten precies waarbij de laatste minuut de GPS piekte op 13.4 km/u. Deugt dat ding wel? Onze rompsnelheid ligt op 13.3. Asjemenou! Daarna volgde een triangel in 7'15 en ging het 4 om 4 terug: doft 2 en 4 versloegen 1 en 3. Daarna mochten we ons helemaal leegscheuren, de finish van de Slag om Makkum werd even beoefend. Na een dikke 10 kilometer was het mooi geweest, de hartslag had genoeg gepiekt.

 

30-4: Koninginnedagtraining #19

We hebben toch niets beters te doen en dus maar weer even een rondje maken. Jacob, Jacob, Rein, Lucas bemannen het stuurboord. Harry, Roderick, Eddie Elektro, Remco zitten op bak. Verzamelen vanaf 10.00 uur, vertrek uiterlijk 10.30. We halen maar geen koffie bij Breezanddijk. Mooi weer even 25 km gedaan in 2,5 uur.

 

27-4: Training #18

Vanavond vertrok Rein om half 8 met Jacob, Jacob, Rein en Hendrik op stuurboord. Harry, Kees, Eddie en Remco zorgden voor de nodige voortstuwing op bakboord. De stuur had weer een leuke mededeling: even twee uurtjes op pad. We begonnen met een nieuw record voor het Makkumerdiep, 11'11 bijna 11,4 km/u en toen we dus lekker warm waren konden we op een knobbelig IJsselmeer aan de bak. Er viel weer van alles te beleven, zo liep een zeiljacht van 30 meter vast vlak voor de sluis bij Kornwerderzand en dat terwijl ze in de vaargeul zaten. Na 2 uur hadden we 19,8 km afgelegd, het liep dus wel weer lekker.

 

25-4: 'Hersteltraining' #17

Om 19:30 uur stuurt Martine de boel weer naar buiten. Jacob, Jacob, Rein Z en Lucas op stuurboord, Eddie Elektro, Roderick, Hendrik en Remko op bakboord. Eddy en Harry hebben een vrije prik. Het werd naar Kornwerderzand op en neer waarbij Haan weer eens mocht ervaren hoe het op slag was.

 

23-4: Geboorte Stefan Cornelis Dijkstra

Tjidze had zaterdag al een leuke dag, maar zondag werd dat voor Ingrid en onze BB3 nog mooier. Iets eerder dan gepland riep de kleine man hallo, hier ben ik! Een gezonde zoon van 4400 gram kwam zondagavond ter wereld. Ingrid & Tjidze van harte gefeliciteerd!!

 

22-4: IJmuiden, de eerste wedstrijd

Asjemenou, 133 watt !! We zijn EERSTE geworden !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vanaf 8.00 uur verzamelde het team zich bij Kooi om vandaar te vertrekken naar IJmuiden. Niet alleen Jacob ging vandaag met ronkende V8 op pad. Ook stuurman Rein had de beschikking over een behoorlijk getunede achtcilinder gevormd door Jacob, Jacob, Eddie, Lucas en Harry, Kees (Eddy), Tjidze en Remco. Omstreeks 10 uur lag de sloep te water en begon het lange wachten. Deze tijd werd nuttig gebruikt om weer bij te praten over de periode na MPM. Wat had eenieder getraind en geklust, hoe was men gesleept enz. Lucas concentreerde zich op zijn macaroni. Lichte paniek ontstond er toen het toiletgebouw dicht ging. Haan moest natuurlijk nog wel even wat aan de gemeente IJmuiden doneren. Om 1 uur zaten we in de sloep en begon het inroeien voor de start van 13.33. We moesten tezamen met het Caatje van Warmond en de Brandaris en dat zou zowaar geen makkelijke start worden. Na bestudering van de resultaten van 2005 werd besloten om zo lang mogelijk aan te pikken bij het Caatje; indien mogelijk want zij waren altijd nog sneller dan ons geweest. Bij de Brandaris was het 50:50 en dus zouden we wel zien wat zij gingen doen. Voorts hadden we het plan opgevat de mannen van de Regatta roeiend gedag te zeggen, 3 minuten was een mooi richtpunt. Kon Remco mooi zijn dollen even bewonderen en Eddie even zwaaien.

Eenmaal vertrokken knalden we met 30+ slagen en ruim 11.5 km/u naar de keerton. Geen moment kakte het in en bleven we vlakbij het Caatje terwijl de Brandaris inmiddels al wat achterop was geraakt. De Moby Dick pakte ons vlak voor het draaipunt hetgeen later was dan gedacht, een opsteker. Gelukkig waren we op dat moment aan het drinken waardoor er geen echte prikkel was om ze even bij te blijven net als in Grou 2005. Na 40.23 zaten we op de helft, sodeju!! Tegen de wind in pakten we meteen de Regatta en kwamen de sloepen van het STC en Toverbal in beeld. Het tempo was inmiddels verhoogd naar 32+ en als bezetenen werd er aan de palen getrokken, Caatje zat nog maar zo'n 100-150 meter voor ons. In de laatste kilometer kwamen Floor en baksmaten met de Azorean High opzetten. Die hadden we eerder verwacht maar werkte nu perfect om geconcentreerd te blijven roeien. Een echte eindsprint zat er niet meer in en dat was een goed teken: alles was gegeven. Bloed op de banken en blaren die een normaal mens in het brandwondencentrum in Beverwijklaat behandelen. Pfffffffffffff, niet best.

Rein had iets na de finish de tijd op 1'24"30 stil gezet, de GPS gaf 15.1+ aan waardoor Harry met de mobtel aan het rekenen kon gaan. Minimaal 128 watt, zonder P-ijk, niet te zuinig!! Maar wat hadden de andere teams gedaan? Het grote afwachten was begonnen en de spanning was dan ook te snijden. 3 Sloepweesje, 2 Tréwes 1 en toen de nummer 1. We wisten dat het de Brijbek niet zo worden, ze hadden een minuut langer geroeid dan vorig jaar en dat was niet genoeg, ook niet met hun nieuwe kromme. Maar wat deden bijv. de Steenbok met nieuwe kromme of het Leeuwke? Of waren er nog andere sloepen tussengefietst? Marco kwam snel met een verlossend antwoord: naar Makkum met die beker!!!!!! Zolang de sloep Twirre heet was er nog nooit een 1e pr gepakt en dat was toch al een jaar of 10. En met 133 watt, allemachtig. Was dat wel eens eerder geroeid? Deed er niet toe. Een snelle blik op de uitslag leerde dat de mannen van de Orkaan ook geweldig hadden geroeid (iets met de riemen Wim?!) en de Mac klasseerde zich (voor ons) verrassend hoog.

Het was nu tijd voor bier, rap en veel!! Van vele kanten kwamen sportieve felicitaties, Tréwes, Brijbek, Leeuwke, Kaagtijgers, Ambiorix, Huysman, Brûzer, Garuda, Steenbok, Orkaan, AH, enz. Hier deden we het dus voor, na jaren van optimaliseren leek het erop dat we het dan eindelijk gevonden hebben?! We hadden zelfs buiten/boven onze kromme geroeid, maar ja IJmuiden is over het algemeen ook de snelste wedstrijd. Daarna rap terug naar Makkum want daar konden we pas goed aan het bier. Bij Romano werd de beker afgeleverd en werden de nodige gele energy drinks weggekopt. Inmiddels waren vrienden, familie en de rest van de vereniging opgetrommeld waardoor het nog lang gezellig bleef bij Romano.

Binnenkort komen de foto's op de site.

 

20-4: Training #16

Vanavond zat het wedstrijdteam voor IJmuiden om 19.00 uur met stuurman Rein weer in de sloep om nog een uurtje te trainen. Het werd een opwarmertje, daarna sprong ook Lucas aan boord en gingen we op en neer naar Kornwerderzand. In 46 minuten waren exact 8 km afgelegd hetgeen goed was voor 112 watt. Aansluitend werd de sloep gekraand, van binnen en buiten met de hoge druk spuit gesopt en op de trailer gezet. Klaar voor IJmuiden!! Daarna verzamelden alleen maar roeiers bij Romano hetgeen deze training ook weer tot een gezellige avond maakte.

 

18-4: Training #15

Om half 8 vertrok het wedstrijdteam voor IJmuiden weer het Makkumerdiep op met Tinus Helmhout aan het roer. Om langer hogere snelheden vast te kunnen houden klonk de roep om conditietraining, en dus kwam intervaltrainingen met piramides uit de kast. Carel Ketel moedigde ons vanaf zijn (HT-volg)boot in de Marina aan waardoor het nog weer harder ging. De befaamde triangel werd ook weer eens gerond en verder sloopten diverse startjes het team. Na zo'n 13 km was het welletjes, maar hier en daar was de roep om meer te horen. Bij Romano volgen een paar versnaperingen waarmee de avond weer compleet was.

 

16-4: Paastraining #14

Vandaag even naar de Paaseilanden geweest, prachtig weer, blauwe luchten en zo'n 4 Bft wind uit WNW. Saskia schoot JH, RZ en EK op SB te hulp en Marcel vulde HS, EV en RL aan. Tegen de wind in bleef de sloep mooi boven de 9 km/u lopen en gingen we richting Breezanddijk. Al keuvelend voor de wind liep de sloep ruim boven de 10. Eenmaal de Kornwerderzand weer voorbij trokken we door naar de 11 en vanaf de belboei gingen alle registers open. 11.5 - 12 las stuurman Jan als af op de GPS. In het Makkumerdiep volgde nog een wedstrijdje tegen een huurboot. Ruim boven de toegestande snelheid (v max = 9 km/u) moest Boudewijn Boegschroef met zijn Pedro gas bijgeven want ook daar trokken we hem met 11 eruit. Dat steekt natuurlijk met als je 15 meter jacht voorbij wordt geroeid! Na ruim 16 km kon het grote genieten beginnen. Op het terras bij Romano was het bijzonder prettig toeven, voor het eerst dit jaar was het gewoon lekker weer om te trainen, maar ook om te terrassen.

 

13-4: Training #13

Witte Donderdag hetgeen alleen maar kan betekenen dat er vanavond weer schuimkoppen op het IJsselmeer staan. Jacob heeft gister de nieuwe riemen in sloep geplaatst en de dollen daar waar nodig op maat gemaakt. Opstelling met Rein als stuur in aanloop naar IJmuiden als dinsdag: HS, EV, TD, RL en DJ, JH, EK, LS.

Het was inderdaad weer geen weer om naar buiten te gaan. Weer zo'n 20 knopen uit ZZW richting. Van de 13 trainingen zijn we al 11 verbannen naar het Makkumerdiep. Ongehoord, want normaliter pakken we graag een golfje mee. De nieuwe riemen bevallen goed. Alle hebben de eerste duurtest van 2 uur goed doorstaan, de eerste 19 km zitten erop. Vanavond werden onze verrichtingen nauwgezet in de gaten gehouden door Jan Boll, die de hond even uitliet.

 

11-4: Training #12

Martine zat vanavond aan het helmhout om HS, EV, TD, RL en DJ, JH, EK, LS te trainen. Met een ongehoorde wind van 22 kts uit het ZZW konden we ook vanavond niet naar buiten. Het werd drie maal het MD op en neer met fijne oefeningen als 4 om 4 en een leuke piramide. In een sprintje trokken we de sloep naar de 12.3 km/u.

 

10-4: Onderhoud

Jacob, Harry en Rein hebben de riemen vanavond nog even geschilderd, laatste laagje wit alvorens de stickers van de FES Groep er weer op kunnen. Ook de reserveriemen worden helemaal weer bijgepuimd. It gjit oan!!!

 

9-4: Training #11

Half 11 vertrekken we met Rein F. aan het roer. Op BB: HS, EV, Sjoerd, RL en op SB: DJ, JH, vdS, Gerie. De stuur had na het inroeien een leuke mededeling: 20 km, het is mooi weer, zonnig, blauwe lucht alleen 19 knopen wind uit het Westen. Asjemenou!! Het werd 5 keer het Makkumerdiep op en neer. De rollers en schuimkoppen stonden zelfs op dit water. Testje moreel dus. In de wind maar stroom mee liep de sloep tussen de 8 en 9. Voor de wind en stroom tegen zo'n 10. Alleen het stukje in de gemeentehaven was zonder stroom waarbij de GPS ook meteen weer omhoog vloog. Na precies 20 km in 2:25 uur was het mooi geweest en kon de schade worden opgemaakt: bebloede doften, blaren en gaten in de handen. Wat waren we even leuk fut weest niet je?

 

8-4: Resterend onderhoud

Om 8 uur zaten Rein, Jacob en Harry aan de koffie, even vooroverleg wat er moest gebeuren en daarna ging het los. Bladen matteren opdat ze in de witte aflak konden en verder moesten de leren erop. Het vastzetten van de leren is altijd een (k)lere werk, maar om 13 uur was het gepiept. De bladen moeten hierna nog 1 maal in de witte verf waarna de stickers van de FES-groep er weer op kunnen.

 

7-4: Lederwerk

Remco en Jacob bogen zich vanmiddag over de leren. Met een doorslag werden de gaten op de juiste plaats in de leren geslagen.

 

6-4: Training #10

Vanavond stuurde Eddie de sloep het kanaal op en neer want "de stront waaide van de dijk". Vanavond was ook Jacob Haan weer van de partij die na zijn onfortuinlijke val weer eens op een doft in de sloep zat. Uiteraard moest op het einde van de training toch weer even buiten worden gekeken. De zware rollers op het IJsselmeer sloegen tegen de boeg uiteen: de boegroeiers kregen ongevraagd waterkoeling. De 8 man aan de riemen hadden een mooie training gehad want we vlogen goed in de wind op; Eddie baalde, hij had een mooie training gemist maar ook mogelijk gemaakt. Toch weer even 14 km geroeid. Opstelling op BB: HS, EV, TD, RL en op SB: DJ, JH, RZ, LS.

 

4-4: Training #9 + Algemene Ledenvergadering

Een vol programma voor de avond. Martine stuurde om half 8 Jacob, Rein, Eddie, Lucas en Harry, Eddy (Kees), Tjidze en Remco eerst gedurende een uurtje het IJsselmeer op. We konden geen training laten schieten voor de ALV, maar door de forse wind en een hagelbuitje hadden de mannen meer zin om te vergaderen dan te roeien. Boven bij Romano waren 12 leden aanwezig voor de ALV. Na een uurtje waren wedstrijdschema, de financiën en twee voorstellen besproken. Sietze van Palmhoven werd benoemd tot erelid wegens grote verdiensten voor de vereniging.

 

2-4: Training #8

Met de nodige vertraging stuurde Martine ons in miezerig weer het IJsselmeer op. Jacob, Rein Z, Eddie, Harry, Hendrik, Remko, Sjoerd en Gerie hielden het na ruim anderhalf uur weer voor gezien nadat we bijna de Slag om Makkum in omgekeerde volgorde hadden geroeid. Gelukkig klaarde het weer aardig op zodat we droog konden afmeren. De koffie bij Romano ging er daarna lekker in.

 

1-4: Eddie jarig / schuren en lakken

Eddie heeft ter gelegenheid van zijn verjaardag een band gestrikt om op zaterdag in de Smeerpaal op te treden. (Geen grap). Voordat we in Harlingen een paar gele energydrinks zullen nuttigen moeten we eerst nog wel even de riemen voor de laatste maal schuren en aflakken. Remko, Tjidze, Rein en Harry namen de 8e laag en BB en SB markering voor hun rekening.

 

30-3: Training #7

Rein F. stuurde het zesmansteam om 19:30 uur naar buiten. Eddie, Jacob, Roderick, Hendrik, Tjidze, Remko mochten weer even een uurtje in de harde wind en golven om spanen. Daarna werd bij Romano nog even een sappie gedaan.

 

28-3: Training #6, aanvang 19:30 uur!

Helmhout: Martine // BB: HS, RM, TD, EK // SB: DJ, RZ, vdS, RL. De sloep schommelde vanavond enigszins en liep schuin tegen de wind in lekkerder dan voor de wind. Merkwaardig maar we kwamen al snel tot de ontdekking dat er een forse stroom stond in het Makkumerdiep na twee dagen harde wind uit het ZW. Na zo'n 75 minuten was het weer genoeg geweest met de intervaltraining van Tinus.

 

27-3: Schuren en lakken

Remko, Rein, Eddie en Harry vormden het riemteam dat na anderhalf uur weer huiswaarts konden. Laag nummer 7 zit erop. Zaterdag laag nummer 8. Na droging worden de bladen nog wit afgelakt.

 

26-3: Training #5

Om half elf begon de eerste zondagochtendtraining van het seizoen. De weergoden hadden het prima met ons voor, een strak blauwe hemel en aardig wat wind zodat we de spieren goed moesten trainen. Vmax 12.4 km/u totaal geroeid een kleine 14 kilometer. SB: DJ, RZ, RL & BB: HS, RM, vdS, EK.

 

25-3: Schuren + lakken

Uren schuren werden beloond door ook de eerste van drie aflaklagen aan te brengen door Rein, Jacob en Harry. De riemen zien er nu wel erg gelikt uit!

 

24-3: Lakken, laagje 5

De riemen zijn al een stuk minder dorstig maar moeten ook vandaag weer worden gelakt. Jacob heeft de lead. Hierna volgen nog drie lagen aflak.

 

23-3: Training #4

Rein stuurde om 19.00 uur het team weer naar buiten, ditmaal moesten we Kornwerderzand weer even van dichtbij bekijken. Voor de wind vloog de sloep continue rond de 11 km/u. Dit moesten we uiteraard in het windje weer bekopen, maar de eerst pittige training was een feit. 10m44s klokten we van startlijn van de Slag om Makkum naar de havenhoofden. Niet normaal . . . . 11,18 km/u en dat gedurende 2 km.

SB: DJ, RZ, Hendrik, Lucas en BB: HS, TD, RM, EK.

 

22-3: Lakken, laag 4

Rein en Harry hanteerden vanavond de kwast weer even. Binnen een half uurtje was de boel gepiept. Jacob bracht intussen de riem (die hij zelf brak in de Grachtentocht) naar Roland van Malsen.

 

21-3: Training #3

Martine stuurde vanavond slechts 7 man het IJsselmeer op. Het was lekker roeiweer want er stond bijna geen wind en ijsschotsen van vorige week waren verdwenen. Vanuit Witmarsum was een nieuwe roeier enthousiast gemaakt door Martine. Hendrik pakte de slag verbazingwekkend goed op, wellicht zit het in de naam: Hendrikus Adema (nu Brijbek) kon ook in 1 keer roeien . . . Voor het eerst gingen we vanavond naar buiten waar we in de war raakten van de MA6. Vorig jaar nog een drijfbaken, nu een verlichte boei! Op de terugweg werd in het Makkumerdiep een eerste echte sprint ingezet: 12.2 km/u piekte de GPS.

BB: HS/TD/RM/Hendrik SB: DJ/-/RZ/EK

 

20-3: Laag nummer 3

Het lakteam van Rein, Jacob en Harry heeft vanavond weer een laagje aangebracht. Nog maar 5 te gaan!! Aansluitend kwam het bestuur op de Botterstraat bijeen om de ALV voor te bereiden.

 

19-3: Riemen lakken

Laag nummer 2 is aangebracht door Rein, Eddie en Harry.

 

18-3: Rein F. jarig / klussen

Op de verjaardag van stuurman Rein (die precies een jaar terug als stuur was gevraagd) moesten we toch weer even klussen. De riemen moesten nog een paar keer in de lak. Roderick en Rein deden het werk terwijl Eddie en Harry assisteerden om de Ambiorix II bij Roland van Malsen weer op de trailer te krijgen. Speciaal voor de verjaardag van Rein is het vanavond ook nog kroegentocht in Makkum georganiseerd. Dat zal dus wel weer (lang) gezellig worden . . . .

 

16-3: Training #2

Het ijs was uit de sloot toen we om 19.00 uur in dezelfde opstelling weer in de sloep stapten. Het waaide echter steviger waardoor het onaangenaam aanvoelde. Rein stuurde ons een uur op het Makkumerdiep heen en weer waarna bij Romano een kopje koffie of spa geel volgde.

 

14-3: Natte training #1

Na 10 wintertrainingen gaan we vanavond weer in de sloep aan de rit. Martine stuurt ons voor het eerst dit jaar weer het IJsselmeer op. De Twirre leek wel op een IJSBREKER, we kwamen niet eens bij onze ligplaats vandaan. Daarna het Makkumerdiep wederom begaanbaar gemaakt. Het ging weer lekker voor een eerste keer. Een kort bezoekje aan Romano maakte de avond compleet.

BB: HS/TD/RM/SD en SB: DJ/RZ/RL/EK

 

10-3: Slepen te Stavoren

Het om 16.00 uur bij Kooi verzamelde team vertrok naar Stavoren om daar de sloep op de gemiddelde roeisnelheid van 2005 te laten slepen. In Makkum was het door motregen niet echt prettig weer, maar in Starum was het mooi sleepweer. Na de Zuyderzee en Jan van Schaffelaar was de Twirre aan de beurt. Met Roelof Zweed aan het roer en een 'Steenbokker' hoefde er slechts 5 kilo aan ballast in de sloep. Nu is het aan Floor Maitimo en Anne Koelman . . . .

 

9-3: Onderhoud

Vanavond hebben Roderick, Eddie, Jacob, Rein en Harry de puntjes weer even op de I gezet. De trailer is weer voorzien van de Twirre en gereed om morgenmiddag om 16.00 uur naar Stavoren af te reizen. Het lakken van de riemen kon nog geen doorgang vinden. Dat wordt zaterdag.

 

8-3: Riemen gereed / Jacob Haan jarig

Jacob Haan treedt vandaag toe tot de club van wijze mannen. Roland van Malsen had een leuk cadeau voor hem: nieuwe riemen! Rein F. zette de doften vanavond in de lak.

 

7-3: Merijn vertrekt / stickers

Merijn vertrok vanochtend voor zijn tot 1 juni durende fietstocht door de VS en Canada. Sandra bracht een voorbeeld van de stickers voor onze nieuwe riemen naar Harlingen.

 

6-3: Merijn jarig

Vlak voor het vertrek van zijn extreme fietstocht van 7000 km op 7 maart wordt onze sportbikkel weer een jaartje ouder.

 

4-3: Winteronderhoud #2

Lastig opstarten vandaag, maar Jacob, Eddie en Rein hadden vandaag een schilderklus. Blauw, wit en grijs werd er aangebracht evenals de doften en voetenbanken. De dames van de Ambiorix hadden ook hulp nodig met het kantelen van hun sloep en dus waren de mannen daar ook even van de partij. Om geen tijd te verliezen werd de lunch verzorgd door Sandra en Harry waarna Eddie met het lokaal aanstippen van de riemen afsloot.

 

1-3: Wintertraining #9 / Harry jarig

Een speciale wintertraining van Michel is een leuk cadeau voor Harry?! Aangezien er teveel sprake was van winter (hagel, ijzel en sneeuw) hebben we de training maar achterwege gelaten. Het moet wel leuk blijven. Merijn trotseerde echter de elementen en kwam zijn vierwielige combinatie tonen bij Rein en Nicole en aansluitend bij de jarige.

 

25-2: Winteronderhoud, maar dan echt

Vanochtend druppelden Merijn, Harry, Tjidze, Jacob en de kersverse vader Rein vanaf 08:00 bij Kooi binnen voor het onderhoud van de sloep. Ook de trailer zou verbouwd worden maar dat was iets te ambitieus daar Remco na gister geen lasapparaat meer kon zien. Lokaal schuren en verven van de sloep, bankjes en de riemen stond op het programma hetgeen redelijk gelukt is, de finale afwerking resteert. Tevens werd de maker van de nieuwe riemen bezocht die aangaf dat eind volgende week het hout van de sloep gereed zou zijn.

 

24-2: Geboorte Sanne Maaike

Nicole en Rein kunnen hun geluk niet op met de geboorte van hun dochter Sanne Maaike. Van harte gefeliciteerd!

 

22-2: Wintertraining #8

Vanavond 3 man en trainer present. In de kou (+1°) stonden Eddie, Jacob en Harry zich weer op de commando's van Michel in het zweed te werken. De buik- en armspieren werden met name op de proef gesteld. Na een uur conditiewerk sloten we de training af met een half uur voetbal op het strand. Dit was allerminst ontspannend. Bakkie koffie bij Romano deed de mannen weer goed.

 

18-2: Winteronderhoud

Het geplande onderhoud ging deze week even niet door, de loods was niet beschikbaar. Volgende week beter. Same time, same place 0800 uur bij Kooi.

 

15-2: Wintertraining #7

Slechts 3 man vanavond tijdens de training op het strand. Beetje lopen met interval en na een uurtje was het wel weer mooi geweest. Jacob en Harry deden nog even een kopje koffie bij Romano.

 

11-2: ALV van de FSN

De voorzitter vertegenwoordigde de RV Makkum tijdens de algemene ledenvergadering in Lelystad en was al rap weer thuis. FSN voorzitter Anne Sjoerd behandelde de agendapunten in hoog tempo en tikte om 11:45 weer af. Belangrijkste punt was de nominatie van wedstrijden voor 2006. Deze zijn alweer opgenomen in de kalender.

 

8-2: Riemenbouwer in de Wijd en Zijd

Roland van Malsen noemde de Twirre in zijn advertentie voor Boot Holland.

Verwacht wordt dat de riemen in de eerste week van maart gereed zijn.

 

8-2: Bouwadviesbureau de Witte sponsort Twirre

Zeer content is de vereniging met de sponsoring van Mark de Witte van het gelijknamige bouwadviesbureau in Makkum. Binnenkort prijkt zijn logo op onze sloep.

8-2: Wintertraining #6

Vanavond waaide de stront van de dijk zouden ze bij de marine zeggen. Een stormachtige wind en temperatuur rond de 3 graden zorgde voor een heerlijke windchill!! In de luwte van de bebouwing van de boulevard viel het echer mee en werkten zich toch weer 5 man in het zweet. De rest zat met lichte blessures thuis. Eddie, Harry, Jacob en Merijn werden weer eens ouderwets afgemat door Michel. Lekker hoor! We misten de koffie van Rein bij Kooi, daarom na afloop maar even naar Romano voor een gele energy drink. Daar zaten meer roei(st)ers en dus werd het wel weer even gezellig.

 

4-2: Jan Boll jarig

Van harte stuurman Jan !!

 

1-2: Wintertraining #5

Vanaf 19.00 uur stonden Eddie, Harry, Jacob, Rein en Sjoerd weer bloot aan de beproevingen van Michel. Het was mooi weer, windstil maar fris. Gelukkig was de kou na de eerste oefeningen wel verdwenen en tot half negen werd er weer gewerkt aan conditie en coördinatievermogen. Aansluitend koffie bij Kooi in de kantine betekende weer een zinvolle invulling van de avond.

 

25-1: Wintertraining #4

Een gure windkracht 5 deerde de zeven roeiers en trainer niet om weer aan de conditie te werken. Eddie, Harry, Jacob, Merijn, Rein, Remco en Sjoerd werden weer afgemat alhoewel het wel eens erger was geweest. Waarschijnlijk had het te maken met het feit dat de trainer zelf daarna nog moest sporten . . . Een kop koffie bij Kooi deed de mannen weer goed en al snel kwamen de sterke verhalen over het roeien weer op tafel.

 

18-1: Wintertraining #3

Vanaf het parkeerterrein bij de strandopgang/boulevard verschenen Rein, Zeesteeg Sjoerd en Harry voor de training van Michel. Het was perfect weer voor januari, een graad of 3 en geen wind. Ideaal! Na veelbelovende toezeggingen vorige week lag de ziekenboeg deze week vol en moesten anderen overwerken. Na anderhalf uur waren we moe gestreden en ging een bakkie troost er bij Kooi goed in. Aldaar werden ook plannen besproken om Michel te assisteren met zijn verhuizing. Geplande datum is 28-1.

 

11-1: Wintertraining #2

Jacob, Merijn en Harry werden blootgesteld aan de grappen en grollen van Michel van Gemert. Op de boulevard leidde tot enigszins verbaasde reacties en blikken van wandelaars dat we nu al weer zo driftig aan de conditie bezig waren.

 

4-1: Eerste wintertraining

Vanavond stonden we door een misverstand zonder trainer op het strand te wachten op de trainer. Echter niet lang want het was frisjes en dus begonnen Eddie, Merijn, Jacob en Harry maar te hobbelen zonder Michel. Meer liefhebbers waren er door omstandigheden nog even niet. Na 3 kwartier de spieren te hebben gepijnigd had Rein de koffie bij Kooi klaar en werden de plannen voor het onderhoud van de sloep doorgenomen.

Binnenkort, op een nog nader te bepalen zaterdag gaan we met de trailer aan de gang, het lakken van de banken gebeurt vanaf 1 maart, dan kunnen we het schilderen combineren.