11-3-2010: Lustrum RV Makkum

De Twirre gaat al veel langer mee maar de rechtsvorm roeivereniging Makkum kennen we sinds 11 maart 2005. We zullen hier op gepaste wijze bij stilstaan!

 

1-1-2010: Nieuwjaarsroeien

De Twirre heeft nauwelijks ijsbrekende kwaliteiten en derhalve zal het nieuwjaarsroeien ivm ijsvorming geen doorgang vinden. Eenieder uiteraard wel een bijzonder sportief, gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst!

 

19-12: Slotfeest

Er hadden zich een hoop roeiers bij Romano verzameld voor het jaarlijkse feestje van de RVM. Zeesteeg dames en heren, Orkaan en Ambiorix waren ook van de partij en VJ Marcel stond lekker met de x-box van Ro te stoeien. Alleen Eddie en Hessel zaten vast op hun (boor)eiland. Mooie 70's en 80's en wat hardere roeimuziek zorgden voor een prima sfeer, het negatieve reisadvies dat ivm het weer was afgegeven deerde niemand meer. De Haneraktrofee stond ook weer op haar bekende plaats en vormt zo een prima motivator voor het volgende seizoen. De mannen van de Orkaan keken er al met een schuin oog naar.... Rond middernacht werd de roeier van het jaar bekend: onze voorzitter kreeg de meeste stemmen en mag een jaar op de bijbehorende riem passen. En dat gaat beter met een fles Weduwe Joustra erbij. Volgende evenement is de de ALV !!

 

18-12: De Kubaard weer dichterbij de Vaart

Het hobbyproject van Jacob en Harry vertoont weer voortgang. Klik hier voor de laatste update....

 

15-12: Wintertraining uitgesteld

Als gevolg van te veel afmeldingen vanavond geen gezamenlijke training. Derhalve individueel aan de rit mannen. Wees die KerstKilo's voor!

 

12-12: Haneraktrofee in Makkum

Op de organisatievergadering van de FSN vond vanmiddag de overhandiging plaats van onze zwaarbevochten wisselprijs van de HT-race. Vz KeesJan van Beek overhandigde de loodzware prijs aan Harry waardoor deze binnenkort bij Romano te bewonderen valt.

 

10-12: SvZ Twirre

Jacob en Harry waren vanavond even bij de sloep die mooi bij Kooi op het terrein staat. Al het losse hout werd verwijderd en heeft inmiddels een droog onderkomen gekregen in Harlingen. Rein had er vorige week al voor gezorgd dat er niet teveel water meer in stond.

 

24-11: Henno jarig

Onze Benjamin wordt dinsdag 21! Van harte Henno !!

 

20-11: Eindfeest Orkaan

De Orkanisten hadden een feestje en daar moesten we uiteraard bij zijn. Johan, Martine, Eddie, Rein en Harry brachten de felicitaties over op een geanimeerde schuimpartij: Er was rijkelijk bier met twee+ vingers schuim maar na verloop van tijd nam de stemming toe. Vele bobo's alsmede de sloep voor het pand leukten het feest op. Orkanisten nogmaals van harte met het NK 2009!

 

18-11: Feest!

In Workum welteverstaan, Nienke en Eddy van harte gelukgewenst!!


11-11: Haye jarig

Boermans wordt vandaag 24 jaar, wat een leeftijd; die kan nog jaren mee.... Van harte Haye en niet te weinig bier drinken!

 

31-10/1-11: MPM

Niet geroeid en toch in de prijzen! De FSN reikte op zaterdagavond de bekers uit van het Nederlands Kampioenschap en we mochten tweemaal het podium op. De Arad was de nummer 3 van Nederland en mocht voor ons de beker halen. Anne Sjoerd memoreerde onze HT winst nog even en dus stonden we met een maximale smile op het podium. Dat gold ook de Orkaan, de kampioen van 2009.

Na afloop veel sfeer in de tent en dus weer een dolle boel. Uiteraard werd ome Ko ook nog even bezocht om het seizoen 2009 in stijl af te sluiten. Dat deden ook Hessel, Lieuwe en Haye die op de zondagochtend met een mixteam de Trochbiter lieten kraken. Met een indrukwekkende boeggolf tot 10 cm onder het boesel ramde het kleine sloepje het IJsselmeer op en werd uiteindelijk 2e achter de Benwyvis.

Dat het dit jaar bijzonder dicht bij elkaar lag bleek na enig rekenwerk, na 113 kilometers voor het NK bleek dat er slechts 1,65 watt verschil zat tussen de Twirre en Orkaan (in het voordeel van de Nederlands Kampioen). Na 150 kilometer - alle samengeroeide kilometers - zit er 0,34 watt in ons voordeel tussen. Toch niet normaal....

 

 

26-10: Afkickverschijnselen

Al ruim twee weken geen paal in je handen en het dan smelt notabene het eelt ook uit je handen. Het twee uur opdreunen van de tafel van 1 door de stuur wordt minder gemist maar het is toch wel weer even vreemd. Honger kweken voor seizoen 2010 mannen! We hebben echter nog twee feestjes tegoed: MPM, daar zouden we achteraf nog wel een sloep hebben kunnen vullen maar een prijs ophalen zonder te roeien is ook wel eens fijn! Inmiddels wordt het befaamde slotfeest ook weer gepland.....

 

16-10: Foto's

Setje van Tinus

 

15-10: In de kranten

We stonden weer in het Bolswards Nieuwsblad en de Makkumer Belboei. Klik hier op het BN-verslag.

 

14-10: Lucas verjaart

Onze beulende boegschroef wordt vandaag 39! Van harte Lucas!!

 

13-10: Foto's

Klik hier voor de eerste beelden (gevonden op site Ekiep'9 (aanrader)).

 

10-10: Grachtentocht Amsterdam

De kraker van het jaar, beslissend voor het NK. Zo hadden we hem aangekondigd en dat werd het ook. We waren goed, maar de Orkaan nog net 1 seconde beter. Hoe verzin je het?

Terwijl de Orkaan naar Amsterdam reed scheurden wij met de Twirre naar Harlingen, we moesten nog even wat ophalen uit de loods. Daarna een aantal mooie situaties op de weg meegemaakt: hoe vaak haal je met de Twirre een Porsche in? Het kan op de Afsluitdijk.... Om kwart voor tien sloten we mooi aan in de rij voor het kranen en toen de eerste ploegen van start gingen hadden wij de auto's op de marinekazerne weggezet. Gesteund door een omvangrijke schare supporters bereidden we ons voor. Twirre en Orkaan gebroederlijk naast elkaar, effe snel over en weer succes wensen en daarna weer opperste concentratie. Om exact 13:20 barstte het geweld los. De start was voor d'Isela, de Hattumers trokken hem dik naar de 11.5 over het IJ en we bleven er mooi achter op een meter of 5. De Orkaan zetten we langzaam maar zeker op een meter of 100 en daar bleven ze ook lang hangen, te lang bleek achteraf. Toch na een uur 10,7 gemiddeld op de teller.

Op de Amstel kwam de Azorean High ons als een raket voorbij: wat een hogedrukgebied! Eenmaal op naar het Olympisch Stadion hadden we het zwaar, de Orkaan kwam weer wat dichterbij en dat ging dus niet volgens plan. Lucas, Marjan en Hielke fietsten zich rot en brulden ons naar voren. In de Kostverloren liep het weer als een speer, boven de 11. Toch kwam de Mercator ons daar nog voorbij. Gosternokke, ze moesten zo'n 7 minuten pakken en dik over de helft zaten ze op 4, dat zat wel snor als de rest van de race niet door externe factoren werd beïnvloed. De HES van Amsterdam liet een gaatje en de stuur prikte hem binnendoor, zij liepen daardoor een buitenbocht en moesten even een brug van dichtbij bekijken; de charme van de Grachtenrace. Ploink, wat is dit? We zitten op de Doxa, doorroeien mannen! Alle 8 drinken, er zit niks anders op...Jitze zat in de Regatta en in een vrij smal gedeelte van de race schoven we ook daar voorbij en onmiddellijk daarna over de Kromme Dick.

Martine en Femmy brammen ons vooruit en we hebben het nodig, 1'53 was de laatste voorsprong op de verdraaide Orkaan, het is nog niet genoeg mannen. Na 2 uur staat er 10.6 gemiddeld op de klok, vasthouden mannen, daar komt niemand aan maar er komt nog een lastig stukje. Bij de Stopera krijgen we nog op de Amstel averij; een riem van de Waternimf blijft op mirakuleuze wijze met de hals van het blad voor onze boeg hangen. Hessel stoppen met roeien, die riem weghalen! Grrrrrrrrr, dit kost tijd, BB4 moet wel 15 slagen stoppen met roeien en daar is de Kromme Dick ook alweer. Het hoort er allemaal bij en met nog een paar bruggen te gaan persen we er alles uit.

Meer, harder, dieper, krachtiger, langer, duiken, alles, alles moet eruit anders redden we het niet. Ik zie de Arad roept Rein, dat zal toch niet? 24 minuten op die mannen? Maar tussen zien en ernaast zat nog wel wat tijd. Eenmaal over de finish worden er weer vissen gevoerd en klinkt het niet fraai. Dat was de tijd wel, 2'17"51 op de stopwatch en iets daarna begint het meten naar de Orkaan. Dik twee minuten, de meting was iets later gestart en dit wordt close. Binnen 5 seconden wordt er voorspeld maar voor wie? Tijd Arad weten we al snel en dik 17 minuten moet genoeg zijn. Rond half 6 alles weer gedoucht en opgeruimd en staat ook de sloep bij de marine veilig achter de poort. Het speculeren neemt een grote wending, Steenbok had ook verdomd goed geroeid, en wat had het hogedrukgebied gedaan? Met een pizza in je hoofd gaat het beter en daarna in de looppas terug voor de prijsuitreiking.

Verrassend worden de Brijbekken al meteen genoemd, 15e terwijl ze op het Zwarte Water hun oude vorm weer terug gevonden leken te hebben. 14e Toverbal en daarvoor de Sterke Sietze, goed geroeid mannen! Verder verrasend de Iwan Franko, heel fraai 8e. 7e Azorean High die behoorlijk opgehouden waren geweest. En dan komen de Russen, geblokte mannen roeien naar een 6e plaats in de Adamanteus (trainingskamp in Siberïe waarschijnlijk?). St Nyk wordt 5e, Mercator 4e en daarmee ook 4e in het NK. De organisatie voert de spanning op, de laatste 3 sloepen op 23 seconden van elkaar. De Skylger Arad wordt als eerste genoemd: 3e in Amsterdam en ook in het NK. Eindelijk hebben we ze te pakken! We staan nog steeds naast Sipko van de Orkaan en hebben het niet meer. Op 1 seconde is tweede geworden de Twirre ...... Harlingen ontploft. Hmmmmm, dit is niet leuk. Verliezen doet pijn maar op een tel..... Afijn, we moeten niet zeuren, er zijn 139 teams die graag met ons hadden willen ruilen. De grootste beker voor de Orkaan en die worden ook nog even als NK omgeroepen. Deze winst sluit het voor die mannen prachtig af nadat ze afgelopen woensdag al zeker waren van het NK. Ook wij mogen niet klagen, van de 4e naar de 2e plek gestegen in het NK in een toch wel bewogen seizoen.

De helft van het team blijft in Amsterdam om daar tezamen met de Arad nog een paar biertjes te doen. Onderweg naar het Leidseplein worden er nog wat sterren bekeken, verdwalen we op de wallen en schuift men een pampasteak ter grote van een halve koe naar binnen. Later bij Café de Krul ontstaat er een verkeersgevaarlijke situatie door een verkeersbord met metaalmoeheid. Lachen, gelukkig klaart oom agent de klus en lopen de twee dienders met een verbodsbord door Mokum, klaar voor een aflevering van Bananasplit.

Orkaan, van harte, jullie waren het meest constant dit jaar en Simon kan niet mooier met roeipensioen gaan!

Tot in Muiden waarbij de Twirre als GIG gaat deelnemen!

NB: Grutte Bear prima geroeid, net geen 100 watt, was goed geweest voor 6e plaats.

Klik hier voor de uitslag (trouwens exact hetzelfde vermogen (110.57 watt) geroeid als ZWR).

Amsterdam werd met RF aan het roer geroeid door DJ, JH, EK, RL en HS, HB, EV, HZ en Jitze in de Regatta.

 

6-10: T#57

We vertrokken om 19:15 met Tinus aan het helmhout voor de laatste dinsdagtraining dit jaar. Ook de weergoden vonden dit spijtig want het miezerde nogal. Maar het deerde niet, 60 minuten de hart-long functie maximaal belasten en daarna was het mooi geweest en ging de sloep eruit. Tinus draaide een verzoekprogramma af met veel variatie op het kanaal zodat de omstandigheden vergelijkbaar waren met die van Amsterdam. Na een uur voelde het alsof we 2 uur op pad waren geweest en we waren helemaal gesloopt. Vmax 13,6 km/u, d = 10,1 km, t=59'00 en dat met al het heen en weer gekloot en stilliggen.

 

4-10: T#56

Voor de laatste zondagtraining van het jaar vertrokken we om 1030 met a/b Henno, Jacob, Lucas, Remko en Harry, Jitze, Jacoba en Hessel. Uitgezwaaid door Martine en Hessel jr ging Rein in een fantasieopstelling op pad voor 120 minuten in een harde Westenwind, 6 Bft. Om droog te blijven gingen we het kanaal op en neer en de havens in. De wind haalde itt de verwachting nog wat aan ook en zo moest er flink aan de riemen getrokken worden. Aan het eind natuurlijk even buiten kijken of de Belboei er nog lag en dat was het geval. Op een nieuwsgierige roller na bleven de golven mooi buiten boord en hielden we het zelfs op het meer nog droog. De snelheid liep wel terug naar 5 tot 6 km/u en dit kwam echt aan op kracht. De slag varieerde van 32-34 in de wind en 29-30 voor de wind. Gemiddelde V na alle grappen en grollen (we passen inderdaad onder de steiger bij de Marina door) 8.9 km/u, roeitijd 1'55. Bij de Waag na afloop nog even een chocomel + of ++.

 

1-10: T#55

We vertrokken met Rein om kwart over met DJ, JH, HW, EK en HS, HB, EV, JL aan boord. Anderhalf uur gevarieerd programma om de basissnelheid hoog te houden. Van inroeien was nauwelijks sprake, meteen aan de bak want de mannen hadden er zin in. De dijk hield de vrij krachtige NNW wind mooi tegen en eenmaal in Kornwerderzand weer sluisjetik. BB en SB pompten om de beurt de spieren op om de bochten zo kort mogelijk te maken en de remmingswerken kwamen steeds dichterbij. Goeie zaak zolang het kwam door een hogere snelheid. Na een dik uur weer terug het kanaal in waarbij de sloep liep als een tiet. De stuur hield op met tellen en we wisten genoeg: mooi op het plonsje. Bel - pier in 76! Het kanaal door ging wreed, gemiddeld een dikke 11, de afsluitende sprint piekte tot 13. De swing zat erin! na afloop bij Romano nog even een drink.

 

29-9: T#54

Martine ging met DJ, JH, MH, Lieuwe en HS, HB, EV, HZ op pad. Zwarte wolken hielden het team niet tegen, wonderbaarlijk bleef het echter droog. Intervallend ging het naar Kornwerderzand om daarna weer het kanaal in scheuren met een leuke pyramide. Een steigerung en drie sprintjes maakten completeerden de training.

 

28-9: Filmpje

Klik hier voor de film van het Zwarte Water. Klok aub onze eerste bocht niet.....

En hier is de startlijst voor Amsterdam ......

 

27-9: T#53

Na ietwat vertraging (BB1 overmeesterd door slaap) vertrokken we voor 2 uur op een prachtige zonnige dag met amper wind. Elke opmerking over de lengte van de training werd beloond met 5 minuten extra en al snel zaten we op 130 minuten. Hmmm, een geluk was dat we ook tijd terug konden verdienen riep de stuur. Helaas werd niet verteld waarmee. Na drie keer drinken zaten we al aardig in de buurt van Breezanddijk en toen moesten we daar eigenlijk maar even kijken. Nu we er toch (bijna) zijn .... Dat werd toen nog 23 minuten extra, pfffffffffffff. En daar lig je dan, in de vluchthaven op Breezanddijk, smachtende blikken naar een korte stop en een kop koffie. Niets van dat alles, gewoon meteen terug en doorbijten. Letterlijk, want af en toe ontsnapte er ook nog wel eens een klein zoeftje en die verried wat we gisteren bij de opening van het nieuwe pand van SanCo hadden gegeten. Een dodelijk biogas kan worden geproduceerd na het eten van kip, haring en bier. Goedemorgen! Terug liep de boot ook lekker door en na twee uur op de klok begon het echte investeren. Het ontbijt hadden de meesten op het kanaal al verbrand en dus moesten we zonder bijvoeding diep, heel diep. Zoals gebruikelijk weer even vol op de pen van belboei naar pier en toen bleek dat de slag toch wat korter was geworden, maar met de snelheid was niks mis. Omdat we in het kanaal toch al stuk zaten gooiden we er ook nog maar even een sprintje uit: 12,2?! Wie had er eerder op het meer verzaakt? Meer afgemat dan dit was niet mogelijk, we hadden tenslotte ook maar een poosje geroeid. Na een lekker perenijsje op een zonnig terras was de ellende snel vergeten, het was allemaal maar psychisch..... behalve de blaren dan.

Hier deel I van de ZWR foto's.

 

24-9: T#52

Je kan merken dat Amsterdam er aan komt want we gaan weer wat langer trainen: 120 minuten non-stop want Rein zat aan het helmhout. We trokken de sloep mooi op 29 en 10,9 het kanaal uit. Eenmaal op het meer wat golven maar lang niet zo erg als dinsdag en dus bleven we mooi droog. Na een dik uur begon het sluisje tikken. De stuur was net te laat voor de grote en dus maar weer naar de kleine sluis, en dat ging een half uur door. Zowel bak- als stuurboord kregen het fors voor de kiezen met die vervelende 180 graden bochten tussen de remmingswerken. Een foutje en hij hangt in de kant. Daarna weer versnellen, net zo lang tot de 11 op de klok stond. Leuk was al een tijdje anders maar we moesten investeren: veel, lang, hard, vaak en diep gaan met die bak. Ook nu weer bezoek van de beroepsvaart die ons uit de sluis drukte en daarna was het bijna tijd om naar huis te gaan. Windje mee bleven we 11 lopen en dat stemde tevree. De sprint in het kanaal gaf 12.2 aan, er zat dus nog wel wat in... 19.1 Km geroeid in 1´58.

 

23-9: Makkumer Belboei

Klik op afbeelding voor leesbare versie (nou ja).

Jitze, nog van harte!

 

22-9: T#51

Er stond nog een behoorlijke woei vanavond en het ontspannen spiertjes losroeien met Martine kreeg al snel een ander karakter toen we eenmaal op het IJsselmeer zaten te hakken. De eerste golf buiten de pieren friste meteen de boegroeiers op maar later kropen er ook nog wat golfjes over het dolboord naar binnen: gloep, zo in de schoenen van de slagroeiers. Martine moest lenzen en we wisten wel weer genoeg. Bijna 40 minuten in de wind hakken en zagen (echt goede training voor Amsterdam) waarna we met een uitschieter van 14,0 km/u weer naar Makkum scheurden. Lekker surfen, lange klappen; snel thuis. Onderweg werd de magneet weer aangezet en maakten we ons weer op voor een ontmoeting, ditmaal een baggerbak. Daar hadden we dit seizoen nog niet eerder voor hoeven uitwijken maar hopelijk is de serie 'natte ontmoetingen' onderhand wel compleet. Het slot was nog even leuk: 20 klappen boven de 12,0 km/u gemiddeld. Daar word je op dat moment niet vrolijk van, daarna wel... (217 watt over 133 meter, leuk idee voor een sprintwedstrijd met vliegende start). Precies 60 minuten op de klok voor DJ, JH, Lieuwe, RL en HS, HB, JZ, HZ. Rem en Har deden nog even een bakkie bij Rowmano.

 

19-9: Zwarte Waterrace - 3e plaats

Na een uurtje rijden waren we rond half 10 in Zwartsluis waar Remco, Jacob en Harry naar de start werden ontvoerd door de mannen van Hjoed 'n Makkie. Die kwamen nog een roeier tekort, helaas konden we ze niet helpen. Bij de sluis werd een sloepje geregeld om weer naar de kraanlokatie te varen waarna het team compleet was. Martine stuurde met aan boord DJ, JH, MdH, LS en HS, HB, EV, RL. Ditmaal hadden we hulp vanaf het water: Jitze en de familie Feenstra in de rhib die naast een dagje uit, foto's en opnamen zouden maken. Het weer (25©) was schitterend voor het publiek dat rijen dik op de sluis stond voor de start. Voor de roeiers was het ietwat warm maar dat konden we hebben.

Start Twirre om 12.51 op een minuut gevolgd door de Orkanisten. Eenmaal onder de twee bruggen door kwamen we lekker in de slag en ging het op naar Genemuiden. De afstand tot de Orkaan bleef min of meer gelijk, Rein klokte tot vlak voor de boei 55 sec. Ook nu had de Twirre een enorme aantrekkingskracht op jawel: een duwbakcombinatie. Weer eens iets anders dan een binnenvaartschip in Grou en een coaster om Rotterdam. Precies ter hoogte van de keerboei lag een vol malende bak die een strakke draai verhinderde. We konden er alleen maar achterlangs, werden weggezet in het zog en kregen zo weer 60 meter cadeau. Je kon de mannen van de Orkaan horen lachen want na deze actie was hun achterstand nog maar 35 seconden. Motivatie boost voor hun, een mentale tik voor ons binnen de drie kilometer. Gelukkig konden we ons redelijk herpakken alhoewel de Orkaan wel heel lang op een meter of 100 tot 150 bleef hangen. Dat werd anders na een kilometer of 6. Langzaam maar wel erg zeker (heel, heel, heel) liepen we uit op de 'ouwe seunen'. De rhib volgde ons mooi en kon prachtige plaatjes schieten.

We ramden leuk naar Hasselt waar we opmerkten dat we vlak voor het keerpunt de Arad nog niet hadden gezien. Klokken Tinus! Voor de keerboei was het rete druk met sloepen en al slalomend stuurde Tinus door het veld. Gelukkig maakte de Salland een ruime bocht en na de boei konden we nog binnendoor steken. De afstand tot de Orkaan was inmiddels opgelopen tot zo'n 2 minuten. Hmm, nog niet genoeg mannen, maar we waren goed op weg. Onze cadans werd nog even wreed verstoord door de Urkse dames die richting Hasselt dusanig bb oever aanhielden dat alle bb riemen die van hun raakten. Gelukkig bleef alles heel en werden we vrolijk van Tinus' opmerking: ik zie de Arad. We hadden al eens 10'30 gehoord maar nu waren ze visueel. Even snel een extra keer drinken en door naar de sluis. Daar ramden we tegen de 12 km/u naar binnen en klokten 1'44"07. Het leveren van zo'n inspanning tijdens deze hitte was een aanslag op het lichaam geweest en meer dood dan levend dreven we naar de kraanlokatie. Aldaar even met de vrienden van de Arad gesproken, het ging er om spannen was de conclusie.

Snel de sloep erop, douchen en het dorp weer in en na wat biertjes en fris moesten we toch ook nog even bungy roeien. Van de top 5 in het Algemeen klassement liet alleen de Orkaan de zwiepriemen liggen, zij verkozen de toeschouwersrol. Wij rekten het elastiek op tot 38,10 meter, 1e plek in de series. Onze Tinus kon haar Terschellinger hart in de Arad even ophalen. Iense (alias Jezus) had een gat in zijn hand geroeid en moest nu even rusten, maar met een mixed team zat de Arad ook in de finale. Die plek werd echter overgenomen door de Grutte Bear omdat er nog een bootje in Harlingen gehaald moest worden. Onze 'final pull' van 38,0 meter werd niet verbeterd door de Stamgasten en Mercatoren en we hadden in ieder geval een beker.

Onmiddellijk daarop de prijsuitreiking en die was spannend voor zowel dames als heren. De Garuda's uit Hylpen konden NK worden maar moesten dan wel winnen. Helaas kwamen die 17 seconden tekort op de Kaag en dus 2e overall. Heel netjes lichtte de organisatie de uitgedeelde straffen en compensatie's toe zodat daar geen misverstanden over konden bestaan. Zo werd onze onfortuinlijke ronding van de keerboei gecompenseerd met 10 seconden. Verrassend winnaar bij de heren hoofdklasse was De Grutte Bear die op 1! seconde werd gevolgd door de Arad en 38 sec voor op de Twirre. De Orkaan was 4e en die mannen keken niet vrolijk; dit werd hun tweede aftrekker. Toch hebben de Orkanisten nog de beste papieren voor het NK in handen: 7,9 punten, 10,8 Arad, 10,9 Mercator en 4e Twirre 11,0.

Amsterdam wordt op 10 oktober de kraker, alle vier kunnen nog NK worden. Alleen de Orkaan heeft het nog in eigen hand, de drie andere teams moeten hopen op de juiste klasseringen van anderen. Wat zal er hard getraind worden .....

Klik hier voor de uitslag (dank aan Orkaan).

 

17-9: Foto's

Hierbij enkele beelden van de VMR2009. Een beetje hoog Arad gehalte maar dat is als dank voor het mooie weekend, en misschien leren we er nog wat van. Cheers!

 

15-9: Uitpeddelen

Vanavond even o.l.v. Tinus de spiertjes na Veere losmaken, bankjes stellen voor Haye en Merijn en nog een beetje peddelen. Rein stond om half 9 bij de kraan en dus hadden we een uurtje training, zonder GPS ditmaal want de batt gaf de geest. Toch werden de spieren nog even gekieteld van Belboei naar Pier: 2'19. Haha we (DJ, JH, MdH, EK en HS, HB, EV, JL) konden het nog wel.... Na afloop sloep op trailer en nog even sappie bij Romano.

 

12-9: Veerse Meer Race

Om kwart voor 7 vertrok deel 1 van de karavaan uit Makkum en na een koffiepauze na Rotterdam waren we rond 10 uur in Kortgene voor de 17 kilometers op het Veerse Meer. Tinus zat vandaag aan het helmhout en had bij zich Jacob, Jacob, Henno, Eddie en Harry, Jitze, Eddy-Kees (Gochum Myjer) en Remco. IJnze werd roeiend in de Twirre door zijn maten van de Arad betrapt en de dag begon dus al weer met jolijt. Dat werd wat minder toen de schipper van een houten prauw de Twirre van dichtbij wilde bekijken. Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal, en dat was in dit geval ook echt zo. Gelukkig liep onze sloep geen schade op, maar een vaarbewijsje kan voor deze man echt geen kwaad. Voor de start giga gelachen om onze Kees alias Jochem Myjer. Alles ging heel heel heel heel heel veel, vaak, hard enz. Het werkte aanstekelijk voor de rest van het weekend.

We startten tezamen met de Moby Dick (met kreukelzone) in de voorlaatste startgroep, met 13 km/u knalden we het Veerse Meer op en na een stuurfout van de Moby lagen we na de eerste boei nog naast ze. Op naar de Orkaan was de missie, na 10 minuten al 25 sec ingelopen. Dit ging mooi, maar dat bleef helaas niet zo. We konden het tempo niet volhouden en moesten al vrij snel concluderen dat het geen topper zou worden vandaag. Ook voor de Azorean High niet zo want de mannen kwamen maar moeilijk voorbij. Nadat vorige week al was bewezen dat ons roer een bepaalde aantrekkingskracht had wist ook de Mercator dit vlak voor het eilandje te vinden. Na een km of vijf vond men dat wel genoeg en ramden ze daarna over ons heen. De afstand tot de Orkaan en Arad bleef onoverbrugbaar groot en eenmaal over de finish was de balans al snel opgemaakt. Zowel Arad als Orkaan werden gefeliciteerd met het feit dat ze boven ons geëindigd waren. Onze frustratie, boosheid en teleurstelling droop eraf.

De prijsuitreiking zorgde voor ietwat opluchting toen we toch nog voor de Steenbok waren geklasseerd. Derde na zo'n race liftte de mondhoeken weer enigszins. Alles was nog mogelijk..... Orkaan nu 1e algemeen (4,9), Mercator 2e (5,9), Twirre 3e (8), Arad 4e (8,8).

Jacob, Eddie, Tinus en Harry bleven in Kortgene waar het nog lang heel gezellig was. Tezamen met het team van de Arad hadden we het er nog even over tijdens de bbq en een biertje. Heel, heel, heel, heel, heel even.... Wat een weekend?! Arad bedankt voor gezellig weekend! We waren even 'mooi fut weest'.

 

10-9: Training #49

Vanavond even met Rein op Kornwerderzand gekeken, rustig aan gedaan, 28 klapjes, 70-80%. Even de spieren kietelen. Terug van Belboei naar Pier toch weer even wat meer druk op de bladen, 76 klappen gaf goed gevoel. De stuur telde amper, alles mooi op het plonsje tot een laatste sprint: wederom 13,4. Ha, V-romp weer bereikt. Na afloop Veere nog even bij Romano besproken.

 

9-9: Herberekening Maasrace

De organisatie van de Maasrace heeft de uitslag gerectificeerd: 1 Arad, 2 Twirre op 45 sec, 3, Orkaan op 62 sec, 4 Azorean High op 84 sec, 5 Evert Deddes op 215 sec. Weer een puntje minder in de stand in het NK! Sneue bak voor Floor cs, na IJmuiden wederom bekers ruilen....

 

8-9: Training

Hersteltraining, Martine stuurde om kwart over 7 de mannen het Makkumerdiep op. Beetje uitroeien was de bedoeling, maar in het kanaal al weer boven de 12. We moesten oppassen want de P86 kwam uit Makkum en we voeren ruim te hard. Ze lieten ons gaan en ditmaal op het IJsselmeer geen gekke fratsen. Gewoon ontspannen, onder de 30 klappen maar toch wel tegen de 11 aan. Het redelijk vlakke water zorgde ervoor dat we dit mooi vol konden houden. Op de terugweg nog even wat sprintwerk gedaan; de tweede start liep perfect en we trokken de Twirre naar zijn V-romp van 13.4 km/u. Het was na 75 minuten wel weer mooi geweest na Rotterdam. Nog effe bij Romano gezeten en het er even over gehad.

 

5-9: Maasrace, 3e overall

We vertrokken rond half 8 bij Kooi met alleen maar roeiers (DJ, JH, LS, EK en HS, HB, EV, RL ). Onze stuur was al vooruit de route wat aan het verkennen. Om 10 uur lag de sloep erin en hadden we nog alle tijd voor een kop koffie en wat eten. Daar konden we Hjoed 'n Makkie nog mooi helpen door Jitze in te brengen. Die was al in Rotterdam en hielp de Franekers mooi uit de brand. Rond half twaalf lieten we ons slepen naar de Leuvehaven om daar even te keuvelen met de T2, Sloepweesje en Arad. Kees brulde af en toe wat naar de Ambi en ineens was het zover, kwart voor 1.

Oproeien en daarna de voorspelde chaos maar we lagen mooi naast de Orkaan en Azorean High. Altijd lastig om daar de sloep op zijn plaats te houden en de Orkaan liet ons geen seconde alleen. Start, als vanouds, weer een mikado van riemen. De Orkaan maakte het ons lastig maar na 15 slagen vrij water. Althans, de Harlingers kwamen weer opzetten en ramden onze vlaggenstok met houder van ons roer. God-ver-ding-dong; Daarna wilde de Orkaan even een sterktetest uitvoeren. Staal wint toch echt van hout mannen! Afijn, eindelijk konden we normaal op pad en lagen we mooi 4e achter de Moby Dick, Azorean High en Mercator. Langzaam maar zeker roeiden we weg bij de Zuyderzee en Orkaan die elkaar leuk bezig hielden. Wij kozen voor de route achter de pontons; minder stroming, extra meters.... Zuyderzee en Orkaan moesten nog uitwijken maar bleven ons op de hielen zitten.

Bij de van Brienenoordbrug konden we de afstand tot deze mannen mooi meten, 40-45 slagen. Daarna snel oversteken en dat liep fout. We werden door een rhib van de organisatie achter een coaster gestuurd. Shit, verplicht omroeien, grrrrrrrrrrrr, ineens lag de Zuyderzee weer op ons roer en Orkaan weer vol in beeld. Konden we weer opnieuw beginnen, mentaal hadden we wel even een dipje. Weer geen normale wedstrijd maar we moesten door. Hakken en zagen op de terugweg maar toch al vrij snel weer bij Tropicana de Wijnhaven in. Daar werden we door de organisatie weer aangesproken. "Nog 600 meter, finish in de Leuvehaven". SHIT, alle registers open, we moesten nog wat goedmaken op de Orkaan.....

Vol op de pen trokken we ons daar helemaal leeg, en toen, geen finish...... "Doorroeien" riep Rein, maar na een finale sprint is dat niet zo eenvoudig. We moesten door..... Eindelijk was daar de Rafiki van Kees-Jan, 1'31 nogwat. Een sterke tijd, nog nooit hadden we sneller geroeid maar wat weer een pech. Die rot coaster (hadden we voor de finish nog ingehaald) en 2 x finishen hadden ons goed genekt. Nu maar hopen dat.... en hopen doe je normaal gesproken alleen op het toilet. Bij de organisatie aangegeven dat we verplicht werden om om te roeien. Dat was gezien en genoteerd gaven ze aan. Maar ja, wat doet men dan?

Wij hadden eerst een afspraak met de schipper van de Zeeleeuw, de onderzeeboot die aan de Parkkade lag. Indrukwekkend stuk techniek en in eenmaal in de boegbuiskamer we wilden wel even een torpedo afvuren, we lagen al in de juiste richting. Na een biertje snel weer terug en we waren net op tijd voor onze prijs, de derde in Hoofdklasse. Niet slecht, Arad hadden we voorspeld, Azorean ook wel maar toch wel erg tevreden dat we voor de Orkaan en Mercator waren geëindigd. We hadden 30 seconden gekregen voor de manoeuvre met de coaster, het had meer gekost want onze race was 100 meter langer geweest maar het was voldoende.

De uitslag was opvallend qua vermogens. 137,7 watt voor de winnaar?! Wij 3e met 118 watt, daar moeten we zonder stroom 10,6 gemiddeld voor roeien?? De GPS gaf 10,3 aan. Het was weer een fraaie race geweest.

1) Arad (137 watt? ongehoord, gefeliciteerd), 2) Azorean High (weer een hogedruk gebiedje gevonden), 3) Twirre (118,2 watt, er zat niet meer in), 4) Orkaan (hmmmmm), 5) Sterke Sietze (heel knap mannen!!)

Eenmaal in Makkum bij Romano nog even een klein hapje en biertje gedaan, daarna nog gezellig op de Pengjumer Merke.

Hier de volledige uitslag.

 

3-9: T#47

Rein, vertrok met DJ, JH, HW, MdH en HS, HB, EV, EK voor een testrun. Die werd vanwege de goeie westelijke woei wat anders ingevuld dan gedacht. De Belboei was het doel maar die werd niet gehaald: het IJsselmeer kolkte erover en dit zou wat teveel van het goede worden. In het kanaal hadden we ook al goede rollers te pakken, zelfs daar werd al om duikbrillen gevraagd. Niemand kon zich eigenlijk herinneren dat het zo heftig was met de wind er precies vol op. Een paar verdwaalde campinggasten zagen het een aan en schudden meewarig het hoofd. Aansluitend de sloep eruit, even afspoelen en op de trailer. Bij Romano werd nog even kort vooruit gekeken naar de Maasrace 2009.

 

1-9: T#46

Martine had om kwart over 7 alle doften weer bezet en gelet op de wind zouden we wel zien wat het ging worden. Intervallend van pier naar pier in 15'03 waarbij de ZZW wind ons met 4 aanhalend naar 5 danig parten speelde. Op speciaal verzoek van de mannen gingen we daarna weer even een potje hakken en zagen. Duikbrillen met snorkels op en gaan! Het dolboord verdween tot de 4e doft helemaal onder water waardoor de sloep al snel zo'n 100 liter te pakken had. Een gejuich steeg op, dit was pas buffelen. Tinus moest nu met 30 slagen per minuut pompen, 3 palingen en een snoekbaars bleven achter als vangst! Na een leuke draai (de rollers kropen over SB gewoon naar binnen) konden we wild surfend weer terug naar het sluizencomplex. 14,9 Km/u was de topper van de avond waarbij de Twirre af en toe uit zijn roer liep. Dit ging ruig en het team had de grootste lol, stelletje malloten! In het kanaal even wat startjes oefenen: 13.2 als max waarna we al vrij snel weer 4 om 4 mochten peddelen: 11.9 om 11.7. Het streven is dat beide combi's toch boven de 12 moeten kunnen knallen. Vaker en langer de sportschool in mannen. De 90 minuten werden gecompleteerd met nog wat intervalletjes waarbij de rust steeds korter werd. Lekker hoor..... DJ, JH, EK, RL en HS, HB, EV, JL

 

30-8: T#45

Zondag na de Harlinger Visserijdagen is altijd een feest om te roeien. Martine ging met 6 super uitgeruste mannen en 14 knotsen wind op pad. JH, HW, LS en EK, HB, JL.

 

27-8: T#44

Rein was vanavond met DJ, JH, HW, LS en MdH, HB, EV, RL op pad. De mannen werden getrakteerd op een goeie bries en de sloep trilde weer eens ouderwets. GPS stond voor geen positioning system omdat Harry er niet was. Rein legde de standaardroute van 15 km af in 1'34. Na afloop werd er leesvoer verspreid om het blauwe vlak te verkleinen.

 

25-8: T#43

Vanavond met Tinus weer een volle bak: DJ, JH, MdH, RL en HS, HB, EV, JL. Merijn kon na twee maanden weer plaatsnemen op een voor hem bekende doft. In tegenstelling tot zondag behoorlijke golven die de training opleukten. Intervallend naar KWZ in 15'41, hmm ergens toch 2'21 verloren... Dat was niet verbazingwekkend, er stond een behoorlijke kabbel. Na Kornwerderzand eerst maar eens wat krachttraining, een 'poosje' vol tegen de golven in hakken. Eenmaal voor de wind konden we redelijk surfend weer richting de pieren. Een 31 voeter vol onder zeil had het plan opgevat dit traject sneller af te leggen dan ons sloepje. Om de dooie donder niet! Het werd dus een lange sprint waarbij de roeiers de zeilers te het nakijken gaven. Continu boven de 11 waarbij we echt tot aan het gaatje moesten gaan, leuk was het al lang niet meer. Toch gaf dit de burger weer moed voor de befaamde 4 om 4. Bankje 2+4 wonnen qua V-max wel met een uitschieter van 12,2, maar 1+3 roeiden al hun series retevlak op 11,9. Goed om te zien dat deze snelheden elke training weer verder omhoog gaan. Daarna nog even het startjes oefenen, 13+. In totaal 1'28 geroeid, V-max 14,0 km/u. Bij Ro nog even een gezellige gathering.

 

23-8 Merijn terug in Workum / T#42

Ons sportbeest kwam vandaag na 56 dagen stekkeren weer thuis: gestart in Rome (ITA) en na 1986 km weer te plak. Uiteraard moesten we daar even bij stil staan en zo werd de Twirre uit het water getrokken om een mooi aanmoedigingsplatform te hebben. In Koudum vond rendez vous plaats en zo konden we hem de laatste 6 km voortschreeuwen. Vreemde blikken langs de route maar een nog groter welkom viel hem ten deel. Wat een bikkel !! Onderstaand een korte impressie.

De Twirre was wat onwennig in Brijbekkenland maar wilde na twee rondjes door de stad daar toch wel graag te water en na een geschikt hellinkje was ook zij weer in haar element. Konden de mannen vanavond met een mooi doel roeien. Zo snel mogelijk weer terug naar Makkum want de gemiste training van donderdag moest nog wel even worden gecompenseerd.

Om zeven uur verzamelden we op het Achterdijkje, Lucas en Johan verplaatsen ons snel naar de sloep en toen konden we los met de V8 (RF / DJ, JH, HW, LS / HS, HB, EV, JL). We hadden donderdag afgesproken om max 90 minuten te gaan en dus moest er wat gebeuren. Met 12,2 km/u ramden we het kanaal uit en op 29 liepen we 11+, hohoho! Mooi vast houden mannen... Uiteraard kwam er een dipje (Makkumer Visserijdagen, Blauhûster Merke??) maar het liep als een jekko. Met inroeien, stellen, drinken 14,9 km in 1,24. Omgerekend even 120 watt weggetrapt !!!! Bij Romano nog ff cola weggespoeld, Floors theorieën nog even doorgenomen (hoe groot is jouw blauwe vlak?) Dinsdag uitbouwen!

 

20-8: T#42 Weeralarm?

We waren er bijna allemaal, weeralarm of niet; we zouden naar buiten! Het was dan ook bijna aandoenlijk om te zien dat Jacob, Jacob en Haye onder onze riemenhoes moesten schuilen. De stuur zat stoer in zijn Flinterpak op het achterdek maar hield het ook niet compleet droog. Rem en Harry maakten een tussenstop in de Leugenbolle en Eddy en Lucas waren totaal niet onder de indruk van de regen. Rustig lopend lieten zij afkoelen door moeder natuur. Haan ging maar even zwemmen want die was toch al nat en daarna begon het weer te weerlichten. Hmmm, maar weer even schuilen in de Leugenbolle. Het klaarde wat op en dus nog een serieuze poging, de stemmen waren echter verdeeld - na een dubbele inslaande kraker - en dus eerst maar even naar Romano voor een bakkie pleur. Dat was een slecht idee want alhoewel het inmiddels droog was geworden kwam er een voorzichtig biertje op tafel. Deze training werd een teambespreking: tactiek, techniek, mentaliteit en vooral veel historie. Races op de Wolga en Thames werden fijntjes besproken maar ook de prelude van de Maasrace ontbrak niet. Zouden we onze toptijd van 2005 (1'32"10) weten te verbeteren? Ach, eerst maar weer eens echt trainen en dat gaat zondag gebeuren.

 

18-8: T#41

Martine; 19:15 uur; DJ, JH, LS, RL en HS, HB, EV, EK. Met prachtig mooi weer vertrokken we voor 90 minuten het IJsselmeer op. Na wat inroeien en sleutelen op het kanaal ging het vanaf de pier intervallend naar de sluizen bij Kornwerderzand: 13'20 deden we erover, tegen de 12 aan op volle kracht en net geen 11 in de rust: belachelijk! Daarna moesten we echt even bijkomen en gingen rustig om de Zuid. Maar wat is rustig? 10.4 En later naar de 10.9 gelukkig werd ter hoogte van Piaam een keerboei gevonden want zo waren we snel in Workum. De roep om een pyramide duurde niet lang want er werd nog wat veel gekeuveld en dat moest snel afgelopen zijn. Eentje van 50 zou ze wel leren vond Tinus. Tot ieders verbazing werd een piek van 13,8 km/u bereikt in de 30 op de terugweg. Hmmm, heel merkwaardig, hadden we nog over? Dan eerst maar even Belboei - Pier afsprinten en eenmaal weer op adem het hele kanaal door 2 om 2. 1+3 Trokken constant 11.4 met 11.6 als piek, 2+4 wonnen met 11.9. Na 1'33 ging de GPS uit en was het tijd voor een sapje bij Romano op het terras. Ook daar was het prima weer voor!

 

16-8: T#40

Zondagochtend, half elf, uitstekend weer en Rein zat mooi met 8 man in de sloep (EK, JH, Jan, LS en HS, Rein, JL, HZ). Vannacht werd het team nog aangevuld met Rein en Jan, beide van de Zeesteeg. Onze stuur had ze met verhalen over strand, beetje ontspannen en zwemmen weten te lijmen maar eea liep anders.... Eenmaal aan boord kregen we 120 minuten voor onze kiezen: koekoek! In de gemeentehaven werd voor veel publiek nog wel even een showtje weggegeven: met 12,2 km/u een U-turn uitknallen .... Eerst maar even naar KWZ, daarna een slalom tussen geankerde schepen door naar het kitesurfstrand. Goed opletten mannen: daar is het strand (en wij gaan er niet heen). De Twirre voelde wel zand aan dhaar kiel want er moesten even wat aan het groene onderwaterschip worden gedaan. Ons eigen Schuitegat Lieuwe! Door met die bak; de rollers kropen in de wind op aan boord en verhinderden een snelle opmars. Investeren! Voor de wind uit op zoek naar nog meer strand, ditmaal van de Holle Poarte. Ook daar alleen maar even kijken hoe gezellig het was en weer door. In de wind op naar de keerboeien van het Fries Vaarwater. Na 1'40 ploeteren was het wel klaar en we 'mochten' terug. Uiteraard nog even afgesprint in het kanaal om ook dat laatste beetje uit de tenen te halen. Ook daar zat nog lui zweet. De riemen ging op na 1.58'17 en iedereen was gesloopt. Leuk was anders, maar dit was weer een goeie investering van een half uurtje. Al zijn die anderhalf uur daarvoor zo vervelend. Eenmaal op het terras kwam er opvallend veel cola door en een appelflap viel het toch allemaal wel weer mee. We hebben voldoende strand gezien. Zwemmen had gekund, daarvoor moet je wel zelf overboord springen. Met een beetje sudocrème erop en vanavond pasta met een dikke biefstuk kunnen we dinsdag wel weer aan de bak!

Op onze hyves staat nu ook een HT filmpje; "schipper tandje erbij". Klik hier voor de link.

 

13-8: Training #39

19:15 / Rein / DJ, JH, HW, RL en HS, EV, HZ. BB wordt gecompleteerd door Jitze (nog een Skylger..) Het werd iets later en we gingen zonder GPS; eindelijk eens een rustige training, dachten we..... Maar er stonden toch gewoon weer 15 klikjes op het programma, die route is wel bekend. Het tempo was leuk met 30-31 klappen per minuut richting KWZ en daarna door naar het kitesurfstrand. Dat was leeg (wat wil je met met zo'n 3 Bft?) en dus nog maar even bij de spuisluizen kijken. Dat was geen pretje: de gier van de aalscholvers liet ons bijna de vissen voeren. Snel doorroeien naar huis waarbij de cadans er na de pieren van KWZ mooi inzat. De stuur hoefde niet eens meer te tellen. Eenmaal bij de Belboei ging het gas verder open. De voorspelde 80 klappen werden er 75. Er werd vol op de pen geroeid want die 80 waren er ook wel eens 90... Daarna op het kanaal nog even doorstekkeren met een afsluitende sprint. 1'28 op de 15; lekker hoor! Jitze ging prachtig mee en dat was goed om te zien. De avond werd nog even geëvalueerd bij Romano, mooi geroeid mannen! Henno: goed dat je er was, maar nu wel ff een sjaal om :-)

 

11-8: Training #38

Vanavond na een mini break de sloep weer bijna vol met Tinus aan het helmhout. Vorig jaar hadden we T#38 op 7-8 en dus kloppen de schema's nog aardig. Lieuwe nam plaats naast Hessel en hielp stuurboord mooi uit de brand, klasse om zo even in te vallen. Voor vertrek moest eerst nog even de regen van 3 weken eruit en dat was een niet geringe hoeveelheid. Nadat ook het roer er juist achter was gehangen konden we naar buiten en de 8 hadden er wel weer zin in. SB werd tot Kornwerderzand met Haye versterkt, daarna ging Kees zijn geluk beproeven op het andere boord om de sloep maar beter in balans te houden. In de wind (WNW, 10 kts) tussen de 8,4 en 9, voor het windje continu boven de 10. Na de Belboei even 80 voller uit, en daar was bijna de 12 al weer. Een volgende sprint zette een V-max van 13,1 km/u. Dan moest 13,5 ook kunnen.... en daar gingen we weer vol in de sprint: helaas zat er niet meer in. DJ, HW, Lieuwe en HS, HB, EV, HZ.

 

6-8: Foto's

Arjen had nog wat mooie foto's filmpjes (met heel fijn commentaar) van de HT. Alvast een voorproefje....

GAAAAN gesticuleerd onze stuur.....

 

Als robots ....

 

 

16-7: Training #37

De sloep lag vol water en nadat ook de stuur eens wat lichaamsbeweging had gehad vertrokken we om half acht. Geen nood, het was een prachtige avond om even een stukje te peddelen. Ditmaal met een V5, de vakantie en het overzeese werk hadden toegeslagen. Ontspannen even op Kornwerderzand kijken was het doel en daarna nog even zwemmen. Verbazingwekkend trokken de vijf de sloep naar de dubbele cijfers en toen Haye eenmaal begon te puffen stond er al weer 12,3 als V-max op de klok. De sloep wilde het riet in en dat lieten Remco en Jacob zich niet gebeuren. Binnen no-time gutste het zweet van het hoofd, maar wat wil je ook zonder wind en nog 24 graden Celcius. Van pier naar sluis werd er wat gekeuveld en vond Kees het leuker op SB dan BB. Dan ga je daar toch zitten?! Bij de sluizen volgde een lange sprint op diep water en opnieuw werd er gepiekt. Op de terugweg begon Rein rare bewegingen te maken, er kwam een zwart walmende sleper aan met een enorme snor en we lagen op een tegengestelde koers. Aangemoedigd door onze stuur kwam de Anita op volle kracht voorbij en trok daarbij een enorme hekgolf. Dat kon gekker en beide sturen gooiden het roer 180 graden om. Het IJsselmeer begon zelfs te stinken, zo trok de sleper door het water. We dachten haar wel voor te blijven in een sprint maar kwamen bedrogen uit: ze kwam indrukwekkend, bijna angstaanjagend om ons heen zetten. Wat een power!! De hekgolf werd gebruikt om te surfen: 14.6 km/u. Dit was kicken!!! Na deze rush was het tijd om terug te roeien. Hup achter een tjalk aan, geconcentreerd trokken we de Twirre naar de 10.2-10.3. Hadden ze in Terhorne dan echt gelijk? Hoe minder hoe beter en liefst oneven???!!! We hielden het wel even 2 kilometer vol en de tjalk was inmiddels ingehaald. Ha! Op het einde van het kanaal tijd om te zwemmen. Kees trok het niet langer en moest afkoelen. Het lukte ons niet om hem uit zijn pendek te roeien, sterker nog, we trokken hem door de blauwe drek heen maar de de Twirre lag bijna stil. Na de jaarmarkt was het druk op de terrassen in Makkum en ook wij moesten eraan geloven. Even met de Zeestegers bijkletsen. Moaie jûn!

 

9-7: Training #36

Donderdag, 19:15 uur. Klapperende vlaggen en skûmkoppen. We vertrokken met 7 pax en Rein aan het roer. DJ, HW, EK, RL en HS, HB, HZ in de boot en 60 minuten voluit als missie. In het kanaal stonden al flinke rollers die vol vanuit het Westen met 6+ Bft naar binnen kwamen. Een jetskiër probeerde het nog maar ondervond weinig lol, dat hadden wij wel want de spanning stond vol op de onderarmen. Machtig mooi, dit ging echt vol op de pen!!! En dat hadden we ook wel even nodig na Terhorne. Na 40 minuten draaiden we om en was het maxpo voor de wind. Eerst even bijtrekken maar daarna maximaal aan de palen en dat leidde tot een piek van 16,3 km/u. De hekgolf was indrukwekkend, vet over de rompsnelheid heen en surfend weer terug naar het kanaal! Machtig werd er geroeid, in het kanaal weer herstellen want het ging toch wel weer wreed. Afsluitende sprint resulteerde in 12,1. Rein haalde nog een stunt uit door te proberen beheerst overboord te vallen in een poging de sloep tegen te houden. De 2,3 ton zette behoorlijk door, hilariteit alom. Een sappie bij Romano maakte de training compleet.

 

2-7: Training #36

19:15 Van hersteltraining want iedereen had afgezegd. De sloep moest echter wel weer even naar de sloepensteiger en dus met een tweetakt op pad. Rein had Rommert even gevraagd en met Harry erbij rustig naar de haven geroeid.

 

29-6: Uitslag

Grrrr...

 

27-6: Terhorne

Opstelling: DJ, WA, HW, RL en HS, HB, EV, HZ. Remco klikt de sloep rond 08:15 aan om te kunnen kranen tussen half 9 en half 11. 11:00 uur palaver, 1200 eerste start. Combi's: Kees, Haye, Jacob. Remco en Harry, Rein en Henno (laat heen vroeg terug), William ws eigen doft. Hessel iom chauffeurs. Merijn vandaag in de shore support role: logistiek, foto's, video & mental boosting!

Geweldig geroeid, 1"56 goed voor TWEEDE stek maar vooralsnog staat er een DQ. Wellicht moeten de sloep ook voor 7 personen laten slepen........

Foto van de start: we blijven lang naast de Azorean High.....

Verslag komt later..................... Grrr

 

26-6: Kranen

Rein, Jacob, Remco en Harry trokken om half 8 de sloep uit het water. Verrassing: het onderwaterschip was groen met zwarte puntjes! Er was dus extra trainingsarbeid geleverd. Even de HD spuit erop en erin en de Twirre was weer wedstrijdklaar.

 

25-6: Training #35

Vanavond ging Rein met een V6 op pad, Jacob en Hessel moesten hun plaatsje helaas onbezet laten. Wild keuvelend werd de sloep omgeroeid van sloepensteiger naar Kooi via de haven. Daar sloeg JanWillem van de Confiance ons gade maar we hadden geen tijd voor een biertje. Voetenbankjes fijnafstemmen en lekker even een rondje maken. BB tegen SB is ook altijd leuk: gaan we het riet in of richting steigers? Vandaag vanwege de dispositie geen goed vergelijk mogelijk dus dan op het meer maar even 100 slagen voluit: 11,9 met een behoorlijke 4 Bft dwars op de sloep. Weer ontspannen terug maar in het kanaal nog een spontane pyramide. Wild horses! Amper te temmen voor zaterdag......Bij Romano alvast enkele wedstrijdbespiegelingen onder het genot van een sappie. Aldaar verschenen ook weer JanWillem en Julia van de Confiance en dus werden de HT verhalen nog eens in geuren en kleuren herhaald.

 

23-6: Training #34

Tinus vertrok om 19:30 met HS, Rein A, EV en DJ, WA, EK, RL aan boord. Even warm roeien en daarna 90/90 max/min naar KWZ. Volle pot liep de sloep tegen de 11 aan daarna weer even anderhalve minuut normaal bijkomen. In 14:30 waren we van pier naar pier. Daarna de twee onderste boeien van de triangel en toen met vieze golven weer richting Makkum. Daar werd een pyramide van 50 ingezet waarbij het in de opbouwende fase wreed ging. 12 op de klok en Eddie-Kees had het helemaal te pakken, die wilde nogeens 50. Maar het bleef geen feest. Eenmaal in het kanaal nog even 4 om 3 waarbij de drie slechts een paar tienden moesten toegeven. Met een rondje gemeentehaven sloten we af en dat moest boven de 12, Tinus verhoogde de lat vrijwel direct naar 13. Dat zat er echter niet meer in: V-max 12,9 met 7 man. Bij Romano kwam uit een oude verhuisdoos nog een HT-certificaat tevoorschijn getoverd: Tinus had nu ook een bewijs van haar memorabele 2006 race.

 

21-6: Scannen

Weer even drie artikeltjes gevonden voor op de site/publicaties.

Foto uit de HT 2008 - Aankondiging DSOM in de Leeuwarder Courant Bolswards Nieuwsblad - 10 juni 2009 Leeuwarder Courant - 23 mei 2009

 

20-6: Slagersmessen

Even een HT-quote van onze Rotterdamse vrienden van de Regatta: "Ook wij werden ingehaald door allerlei sloepen, al lieten we de meeste wel achter ons. De Azoren High en de Twirre kwamen ons voorbij stieffelen als ware het slagersmessen, maar toch hadden wij het idee dat de Twirre niet zo hoog zou eindigen in het klassement omdat de stuurvrouw een beetje aan de verkeerde kant leek te zitten. Afijn de beste stuurlui zaten niet in de Regatta, want later zou blijken dat de Twirre als eerste zou eindigen..... ". Klik hier voor hun site.

 

18-6: Training #33

Vanavond om 1915 op pad met Rein waarbij DJ, William, HW, RL en HS, HB, EV, HZ de sloep bemanden. We zouden iets langer gaan om de gemiste training van dinsdag te compenseren: 18 km was de afstand van Terhorne dus dat leek een mooi doel. Eerst maar even om de Noordwaard werd geopperd? Was dat nu wel zo'n goed idee maar met een stevige WZW wind moest het kunnen. Op de ondiepe stukken werden we ingehaald door onze eigen hekgolf maar het viel nooit stil en via het kitesurfstrandje door naar KZW. De stuur had inmiddels de boeg geïnformeerd dat er iets van een halve meter stond. Golven dus! Goeiegenade, dit waren vies flinke rollers. De sloep bleef echter lopen al was het soms niet meer dan 6 per uur. Hakken en zagen! Een paar keer kregen de boegroeiers het goed voor de kiezen en verdwenen ze in groen water. Gewoon massieve golven kwamen naar binnen zetten en William had ons inmiddels al 3 keer voor gek verklaard en voor mafkezen uitgemaakt. 'Nog 2400 meter voordat we omdraaien' riep de stuur. Hmmm, grrrrr, gvd, die is gek dachten wij. Uiteindelijk kregen we 300 meter cadeau toen we de sloep weer boven de 10 wisten te trekken. Voor het lapje een Vmax van 14.3 en zo schoot het lekker op naar de haven. In het kanaal ging alles weer mooi gelijk op de plons en sloten we met 12,6 nog even de sprint af. 18.7 km gaf de klok aan, 2u15m en 8,4 gemiddeld. We waren redelijk gesloopt maar het meeste zit gewoon tussen de oren. Met een prachtige ondergaande zon sloten we de training af om Romano (en natuurlijk Diane) nog even te feliciteren met de geboorte van hun zoon, Fernando afgelopen maandag. Merijn was daar ook nog ter plaatse om even de boel te evalueren. Speciale dank naar William, die kreeg het even voor zijn kiezen maar wilde als Lucas er in Terhorne niet is wel mee. Super!

 

16-6: No Training

De training ging vanavond niet door ivm maar 5 roeiers, 4 van BB, 1 van SB. Aangezien de uitwisselbaarheid tussen beide boorden wat minder was derhalve geen poging om in een fantasie opstelling er nog wat van te maken. Donderdag maar even langer met 8 man.

 

15-6: HT herinneringen

Hessel neemt je weer mee naar 22 mei 2009. klik hier voor zijn verslag. Hier ook nog enkele verslagen uit de lokale bladen. Klik op afbeelding voor leesbare tekst en bij publicaties voor meer krantenknipsels.

Makkumer Belboei Bolswards Nieuwsblad - 27 mei 2009 de Terschellinge - 28 mei 2009

Foto's van Makkum

 

14-6: Rust = groei

Zondag 14 juni een rustdag.

 

11-6: Training #32

Donkere wolken een half uur voor aanvang training beloofden weinig goeds maar eenmaal in de sloep brak een prachtige avondzon door. Tezamen met de melding van de stuur (90 minuten op 90 %) werd het een mooie avond voor DJ, MdH, HW, RL en HS, HB, Zeesteeg Rein en EK. We vertrokken op 30 klappen met 10,2 tegen het windje in en waren dus zo op het meer alwaar de Brijbekken nu echt naar Workum zouden roeien, afgelopen dinsdag zou dat echt nachtwerk geworden zijn. Eenmaal bij KWZ weer even sluisje tik om zowel BB als SB op kracht en een korte slag te trainen en daarna door naar de spuisluizen. Die stonden open en dus moesten we wat uit de buurt blijven want we konden Harlingen zien liggen. Nog even een fûke rondje om zo via het privé strand weer naar Makkum te varen. Die 90% werd knap ingevuld met praatjes over Haye zijn favoriete onderwerp. Het leek wel een theekrans, maar de stuur bleef lachen en liet ons vrolijk gaan. Later hoorden we waarom: de GPS liet 11.5 km/u zien terwijl we keuvelend terugroeiden. We hadden Rein erbij en Eddie en Rem omgewisseld maar was dit nu de truuk? In het kanaal weer zoiets: 11.9 km/u gemiddeld over 2 km en niet vol op de pen. 'Hier moeten we in de Zeesteeg meer moeite voor doen om dit te lopen' merkte Rein droog op. De sprint na eerst nog even een klein baggerklusje ging tot 12.5. Lekker hoor!

 

9-6: Training #31

Kitesurfers, dat kon maar een ding betekenen! Er stond idd zo'n 5 Bft ZW en 6 man maakten zich klaar voor een natte training. Het kanaal was overigens nog erg warm maar eenmaal buiten was dat snel anders. De sloep stond op haar kop; we gingen echter niet verder dan KWZ. Intussen kwamen we nog vijf Waterheksen tegen en waren in achtervolging op de Brijbekken. Zij gingen na de Belboei om de Zuid en kregen het flink voor de kiezen. Dat kon wel eens meer dan twee uur buffelen voor hun worden...? No mercy, bij ons kropen de golven alweer de sloep in en had niemand na 250 meter meer iets droogs aan. De sloep bleef wel leuk lopen totdat Martine er nog even een krachtelementje in gooide: recht tegen de golven kwamen we niet echt meer vooruit. Rowing to stand still? De beloning volgde snel, surfend naar de 15,4 km/u waarbij de kitesurfers ons vermaakten met mooie aerials. In het kanaal roeide de Sterke Sietze en dat triggerde ons nog even. 10,4 liep uiteindelijk op tot 12,9 km/u waarna de riemen omhoog gingen. Conclusie van eenieder bij Romano: 60 minuten prachtig woest getraind.

 

6-6: 7e Slag om Makkum

Rein stuurde met DJ, MdH, HW, EK en HS, HB, EV, RL als bemanning. Rond half tien kwamen de eersten al bij Harry voor koffie met pasta. Na een uurtje stapelen werd de sloep na 11 uur omgeroeid naar de start. De eersten werden om 12 uur weggetoeterd. Wij mochten om 12:32 van start. Met de Moby Dick was de bedoeling maar we moesten helaas alleen op pad. Overigens met een missie: op zoek naar de Orkaan die 2 minuten voor ons was vertrokken. De slagroeiers hadden afgesproken rustig te vertrekken, windje mee naar de eerste boei moesten we met lange klappen een heel eind komen. De geplande 28/29 werden echter al vrij snel ingeruild voor 31 p/m en de sloep ging als een jekko.

Rein klokte de Orkaan op 21:50 en zelf zaten we op 23:20 bij de Noordboei; 30 sec. te pakken. Na 5 kilometer een gemiddelde van 10,8 km/u; we moesten oppassen dat we de boel niet zouden opblazen. De halve wind zorgde toch wel voor een vies kabbeltje en het tempo ging omhoog naar 33. Daarbij zaten we mooi in cadans en bij de Blazer TX33 hadden we weer 30 seconden te pakken op onze vrienden. Fam. Boermans maakte intussen mooie opnamen vanuit de sloep. Ook de Ame Gijzen hadden een puike volgboot gegereld en hielden het veld mooi in de gaten. Bij de Zuidboei was er weer een halve minuut vanaf maar er zat een voor de Orkaan beter deel van de route aan te komen (was de inschatting). Schuin in en tegen de wind in lopen zij net iets beter maar vandaag niet. Wij hielden vast aan de 33 en bleven strak lopen.

Gadegeslagen door de Makkumer slepers pakten we met een prachtige manoeuvre 5 sloepen bij de Belboei waaronder de Orkaan. Die wilde aanpikken maar de wetenschap van de 2 ingelopen minuten sterkte ons. Nu nog even het kanaal door en als geen ander wisten wij hoe lang dat nog kan zijn. We waren er echter nog niet, onze vrienden uit Sint Nyk roeiden nog voor ons en die moesten we eigenlijk ook nog pakken. Vol op de pen eerst maar naar de Kromme Dick maar die lieten zich niet pakken, groen zagen ze ervan maar dat lukte niet. Met een dikke 11 knalden we in 1'26"48 over de finish. Snelste tijd ooit door ons geroeid, maar was het goed genoeg? Ditmaal hingen er 6 van de 8 man over het dolboord om de vissen te voeren. Kuchend, proestend, burpend hingen we erbij in de sloep. Dit was niet normaal meer, de stuur concludeerde dat alles was gegeven en hij had gelijk. De Steenbokken hadden 1'33 nogwat. Hmmm, eerst maar even thuis douchen en de uitslag van IJmuiden erbij pakken. 6'41 was daar te weinig... We moesten echt op de uitslag wachten. Na de Stamgasten en Orkaan werden wij genoemd: tweede plaats achter de Steenbok. Gefeliciteerd Steenbokken, hier konden wij niet tegenop! Makkum trof het weer met het weer en na de race en hadden we het er nog eens even over.

Aansluitend op de prijsuitreiking werd de tent gereed gemaakt voor Kleintje leugenbollepop waarbij ondermeer Jan Poog weer op het podium stapte. He ho, let's go!!! Bij Romano werden weer twee prijzen naar binnen gesleept en was het weer erg gezellig. We hadden weer prachtig geroeid!

 

5-6: Freed

In de bijlage van de LC stond een leuke aankondiging van de Slag om Makkum met een foto van Twirre en 'd Isela tijdens de HT 2008. Scanner maakt overuren ....

 

4-6: Training #30

Do.avond met Rein, 1915 hrs, aansluitend even het zeewier er af. Opstelling: HZ, HB, EV en DJ, MdH, HW. Kanaal even uit, Belboei ronden en toen met de bezem over het ow-schip.

 

3-6: Slag om Makkum

De SOM heeft een nieuwe site, deze staat nog niet goed gelinkt op de FSN site. Klik hier voor het juiste URL. Om misverstanden te voorkomen ook de laatste bijwerking van de inschrijvingen (totaal 33 stuks) even geplaatst.

 

2-6: Training #29

Dinsdagavond met Tinus, 1915 hrs. Vanavond met een zespitter naar buiten en het was druk op het meer. Brijbek, Iwan Franko, Waterheks, Orkaan en Twirre ploegden zich een weg op en best ruw zeetje, maar wat wil je met een NNW 5 Bft. Wij gingen eerst achter de Workumers en Heksen aan richting Kornwerderzand. Daarna werd voor de wind even de 12.5 km/u op de klok gezet en we waren zomaar een eind weg. De Brijbekken maakten het wel erg bont en wilden niet keren voor Gaast. Gelet op de bezetting was het na 5 klikjes mooi en ging het weer om de Noord. Dat viel uiteindelijk nog niet tegen en vanaf KWZ ging het rond de 10 naar het kanaal. De Orkaan was inmiddels geschut en te ver vooruit om nog even mee te sparren. In het Makkumerdiep persten we er nog het nodige uit: ruim boven de 10 het hele kanaal door met 6 pax! De afsluitende sprint ging tot 11,8. Een klein weekje rust was prima! Bij Romano nog even aan de Choc alwaar ook het team van de Iwan F. nog even een drankje kwam halen. Goed om te zien dat Merijn weer vol mee kon en Remco (he's back!) had ditmaal met Haan lekker in de boeg zitten knallen. In de boot: DJ, MdH, JH en HS, EV, RL.

Scans van de Harlinger, Terschellinger, Bolswarder kranten volgen nog, evenals de (feest)foto's van de HT.

Ook hebben we allemaal de HT klok 2009 ontvangen, wordt donderdag uitgedeeld. Ze zijn prachtig Gre!! (en doen ons denken aan Razende Sjoerd :-))

 

1-6: Foto's

Linkje voor deel 2 uit de serie van 3.

 

31-5: Training

Na zes dagen geen riem in handen te hebben gehad moest er weer wat gebeuren. Voordat Jacob het ruime sop weer koos nog even de sloep verhalen naar Kooi en dat ging via de Belboei. Het was tenslotte prachtig mooi weer. Remco en Merijn in de boeg, Haan en Harry op slag meer konden zich niet vrijmaken na een spontane sms gathering. Merijn ging weer als vanouds en ook Remco kon op het gemakkie weer even de riem oppakken. Toch moesten we even de spieren prikkelen, in het kanaal werden al de nodige zeilboten voorbij geroeid en vanaf de pieren vol op de pen naar de Bel. De sloep snorde boven de 10 km/u en daarna mooi uitdrijven na een 'vier om nul'. Mogelijk zou de Orkaan ook omroeien wist Haan maar het was bijna windstil op het IJsselmeer en dus konden we terug. Einde kanaal nog even een krachtsexplosie: 11,2 op de tellert. Hoogste tijd om de riemen op te bergen en het terras bij Romano met een koffie te openen.

 

28-5: De Terschellinger

Mooie tekst op De Terschellinger

 

27-5: Martine jarig

Onze stuur verjaart vandaag! Van harte Tinus! Alweer feest!!

 

26-5: HT race verslagen

Hessel heeft zijn impressie aan het papier toevertrouwd, hij was er echter niet het hele weekend bij dus BB1 ook nog maar even in de pen geklommen.

 

25-5: Foto's

Klik hier voor de foto's van de HT en het feest. Ook een leuk linkje.

Boeggolf tot aan het boeisel

Lucas had het warm...

Het geheim: rust, melk en veel brood

Winnaars 2009

 

24-5: Victorie

 

Het lichaam doet pijn en schreeuwt om rust. Daarom later heel veel meer... Hierbij al enige prachtige kiekjes van de Terschellinger Kabelkrant: HT foto's

Strak, gas erop!

Skomskower 2 ?

Pompen of .....

Haneraktoffee verrijken .....

Bij ons op de Vallaat ...

Haye moest de prijsuitreiking missen, maar ooit wel eens een HT beker gezien die 320 km/u ging?

 

22-5: HT race

Concept programma voor vrijdag, voor zaterdag en zondag geen invulling. VTA Harlingen op zondag rond 14:00?

0600 - 0630 Overal a/b Confiance , opstappen supporters
0700 Confiance naar buiten, Kimswerdergat
0715 Ontbijten bij Eddie's place
0800 Oproeien Twirre naar start
0830 Eerste start
0935!! Start Twirre (laatste startgroep, pierzijde)
1230 Finish??
tot 1600 Bijtrekken
1601 Biertje
tot 2200 Feest
2201 Stil Amusement aan boord

Klik hier voor de startlijst (wij starten itt deze lijst ten 09:35!!)

 

Er zijn nog enkele slaapplaatsen op de boot voor het weekend over, liefhebbers kunnen contact opnemen met het bestuur. Op zondag gaat het schip terug naar Harlingen, nog een sleepje nodig?

 

21-5: Prep

Programma: Op donderdagavond tussen 2000-2100 uur kan de bagage a/b ZS Confiance worden gebracht. Ligplaats blijft Plankenpad (tussen Doeksen en Chinees (direct aan de steiger)). Slapen nu ongeveer 10 pax do/vr a/b.

Zorg ervoor dat alles donderavond a/b ligt. Vrijdag geen gesleep meer met zut, is namelijk vreselijk druk in Harlingen!! Roeikleding aan, en een extra jasje, droog shirt en voeding is alles wat we vrijdag nodig hebben. Loop alles na, leg alles klaar, morgen heb je nergens tijd voor !!!

Voor de snurkers: zlaapsak, sloop en handdoek meenemen.

Hierbij de verslagen van de wedstrijden Lemmer en Grou

Makkumer Belboei 20 mei 2009

 

20-5: Stickers plakken

We hebben nu waterproof stickers van onze nieuwe riemensponsor Hogenelst. Jacob, Hessel, Scooby en Harry zijn even aan het plakken geweest. De HT-fever was al waarneembaar, KeesJan cum suis zaten in Anna Kaspari, de Mercator zwierf door de stad (lustten geen bier meer?!!).

 

19-5: Sloep inpakken

Altijd een triest moment om de sloep weer in te moeten pakken nadat deze een jaar bij Romano heeft gestaan. KeesJan, de Haneraktrofee is vrijdag weer op Terschelling!

 

17-5: Omroeien, T#28

Het initiële vertrek van 10 uur werd vanwege de te hoge luchtvochtigheid uitgesteld waardoor om 11:00 uur het traject Makkum - Harlingen werd aangevangen. Dan zou het namelijk volgens Paulus Pietsma droog zijn..... De ontmoeting met de Orkaan die Jacob had georkestreerd ging daardoor niet door maar het commentaar was toch al niet van de lucht toen het nog steeds regende en we met minder stroom mee toch op pad gingen. Goeie..... Met 28 klappen vertrokken we rustig naar de sluis. Nou ja rustig? De sloep liep 10,8 gemiddeld. In de sluis werd het ineens wel heel erg vochtig, kort daarop werd het gelukkig droog en dat bleef het ook. Inmiddels kon de GPS overboord, de snelheid door het water geeft ie niet aan en die over de grond is nice to know. Toch wilden we wel eens even zien wat we konden doen: even maxpo aan de palen hangen en ja hoor, 17.4 km/u over de grond. Een all times high en met zulke snelheden ben je zo in Harlingen. Daar nog even een klein stukje buiten kijken om de 20 klikken vol te maken. De Waterheksen waren ook nog buiten maar wij hielden het voor gezien. Na afloop even bij Anna Kaspari een bakkie met tosti's. DJ had inmiddels de HT krant gelezen en zo konden we alvast in de stemming komen.

 

16-5: Poetsen

Rein en Jacob hebben het onderwaterschip weer even kokkel- en eendemosselvrij gemaakt en de groene aanslag verwijderd. Ze is wedstrijd klaar!

 

14-5: Training #27

Donderdag, 19:15 uur met Reins verslag: Zowaar een droge training, helaas een V6 wegens verpichtingen elders van onze medestrijders. Frans kon nog wel een potje breken en scheen ook nog wel wat training te kunnen gebruiken en vulde SB4. Waar roeie jim nou met? Theelepels?? Maar ook daar wordt je moe van, Frans. Bedoeling was om 15 km te gaan doen, na 14,5 km was de leg er uit en hadden sommigen het idee dat ze 2,5 uur geroeid hadden. Zit je toch al bijna op Terschelling. Nog een weekje, de zenuwen beginnen al merkbaar op te spelen, succes mannen!  

 

13-5: Bestuursvergadering

Vanavond kwam het bestuur bij Jacob bijeen om met name de zaken voor de HT even door te nemen. Binnenkort meer info via de e-mail.

 

12-5: Training #26

Dinsdag vertrokken we met Tinus rond 19:15 uur naar buiten. Flinter Arnoud als gastroeier en Eddie, Eddy en Jacob er weer bij terwijl Lucas alweer in Duitsland zat. De stront waaide van de dijk en wel met zo'n 5 Bft uit ONO, in het kanaal liepen we tijdens het inroeien al tegen de 12 aan. Intervallend naar Kornwerderzand in 13:45. Daarna terug waarbij er emmers vol met water continu naar binnen kwamen. Overkomend groen water, leuk was anders... En nog brrrr ook. Maar we wisten één ding zeker, volgens Paulus Pietsma hebben we tijdens de HT dit weer ook en dus moesten we door. En hoe! De flow zat erin en volle pot gingen we soms met 9,5 km/u schuin tegen de wind in weer het kanaal in. Asjemenou? Klopte de GPS nog wel? We hadden ook al een V-max 16,1 km/u. Eenmaal in het kanaal maar weer een pyramide. 1 + 3 legden het met 12,3 af tegen 2 + 4 die 12,5 wisten te klokken. Vanavond intervallend weer een dikke tien afgelegd waarna het weer mooi was. De spieren waren weer maximaal geprikkeld. Bij Ro weer even een Choc of zo.

Vanavond konden de riemen ook weer veilig worden opgeborgen onder de hoes van Zeilmakerij Warns. Ziet er weer prachtig uit George!! Daarnaast ook goede berichten van Flinter, die ook de komende twee jaar nog op onze kleding blijft prijken en Hogenelst die binnenkort op de riemen verschijnt !!

 

10-5: Training #25

Zondag, moederdag, 10:30 uur vertrek met 6 man ditmaal (EK, JH, LS, HS, HB, HZ). Sloep liep mooi rond de tien waarbij we het rond het keerpunt even moeilijk kregen. Vol die zon op je klus en geen wind maakte het tot een pittige training waarbij de arbeid van afgelopen donderdag nog merkbaar was. 75 Minuten vol op de pen, totaal 14 km afgelegd. Na afloop smaakte een drankje op het terras bij Romano wel erg lekker.

 

9-5: Publiciteit

Weer twee artikeltjes toegevoegd waaronder een ONE LINER uit de Leeuwarder!

 

8-5: Verjaardag

Rutgers teller krijgt er vandaag weer eentje bij. Van harte Pollewopske, ouwe IEPEN FRYSK KAMPIOEN!

 

7-5: Training #24

Donderdagavond werd het vertrek iets verlaat wegens een sproetje bij Harry op het werk. Zodoende had men mooi even de gelegenheid om Remco na enige tijd weer te verwelkomen. Hij had het zo gemist .... Na het inroeien kwam de melding: 120 minuten. Oeps, met nog een pittige wind was dat geen sinecure. Het vertrek was veel belovend met een leuk startje. Na 4 slagen 10, 6 op 11, 8 op 12,5 en toen lang, er zat peper in en zo ging het 10,7 het kanaal uit. Nadat Kornwerderzand van dichtbij was bekeken zette Rein koers naar de Blazer, die lag max onder zeil op zo'n 1000 yards. Die moesten we natuurlijk even voorbij maar dat was behoorlijk tegen het windje in. De snelheid liep terug tot zo'n 9 km/u en na een ererondje en wat foto's gingen we door. Nog meer golven en dus nog een half uur hakken en zagen. De zon was inmiddels al compleet rood in het meer verdwenen waarna het tijd was om richting Makkum te gaan. Dat was ook geen lekker koersje, schuin van achter kwamen de rollers inzetten maar wel een V max van 14,2 km/u. Eenmaal terug in het kanaal liep de sloep zwaar: allemaal verrot? Nou nee, het had een andere oorzaak: 10,6 in het hele kanaal. In finale sprint van 15 klappen zat er niet meer dan 11,7 in. Goeie zaak mannen deze vies pittige training: investeren, maar nu eerst weer rust. Verder ontvingen we goed nieuws van Merijn, een weekje wat oefeningen doen en dan mag ie al weer.....! Hou het heel mannen!!

 

6-5: In de media

Hmm, Belboei had geen ruimte of zoiets? Dan maar zo het verslag van Lemmer en Grou.

 

5-5: Training #23

Dit jaar hadden we elke training nog geluk met het weer gehad, vanavond was dat echter anders: een licht regentje zorgde ervoor dat iedereen maximaal gemotiveerd in de sloep stapte... Deze verkoeling kwam overigens met een WZW wind met 18 knotsen (5 Bft) naar je toe. Maar eenmaal op het IJsselmeer maalde niemand daar meer over: na één golfje was iedereen (ook de stuur) tot aan de pendek zeiknat. Golfje? De reddingsvestingen moesten bijna aan maar met Lucas en Hessel in de boeg bleef de rest nog redelijk droog.

Vanavond was het de bedoeling om even een uurtje herstellen van Grou en dat kon prima zo met deze wind. De sloep bleef mooi rond de 9 tegen de wind in lopen. Bij KWZ kon er pas gedraaid worden omdat het op het open water minder vertrouwd was, er zat al genoeg water in de sloep. Daarna kreeg SB het te verduren, de vissen spoelden bijna aan boord. Eenmaal terug in het kanaal konden we eigenlijk pas weer wat normaal roeien, dit was overleven à la de Vliestroom. Vier om vier werd de tijd gedood waarbij 2 + 4 met 12,5 km/u de doften 1 + 3 het nakijken gaven (12,1). V_max 15,0; D = 9,0 met een gemiddelde van 9,5. Tevreden gezichten omdat de sloep mooi bleef lopen hetgeen na afloop bij Romano nog even werd bevestigd.

Opstelling: DJ, JH, HW, LS en HS, HB, EV, HZ

 

2-5: Grou

De tweede genomineerde wedstrijd voor het NK begon daags ervoor al met een merkwaardige startlijst op internet. Hoe krijgen ze dit nu weer voor elkaar? Grou draait toch ook al weer 10 jaar mee maar het hele veld lag door elkaar. Weggelegd op CW?? Afijn we moesten het er mee doen en gewapend met zonnebrand reden we naar Grou. Daar was het goed druk ivm de opening van het watersportseizoen. Het kranen ging vlot en met behulp van een opdrukkertje lagen we al vrij snel in de buurt van de start. Netjes in de laag afgemeerd, Arad ernaast en we hadden het er nog eens over. Vanaf 12 uur knalde een nieuwe bobo van de gemeente Boarnsterhim de sloepen om de 2 minuten weg. De lokale favorieten - Tréwes 1 - hadden ietwat extra weerstand zo ontdekten ze voor de start. Er hing een oude fiets onder hun sloep. Het verwijderen van deze waterfiets moest de stuur overigens bijna met een nat pak bekopen. Snel daarna mochten wij van start tezamen met de Razende Snol. Om niet de buitenbocht te hoeven pakken moesten we even knallen, maar de RS is een meter langer en 200 kilo lichter.... Ze pakten dan ook de kop maar voor het PM kanaal was dat alweer opgelost.

Op het Pikmeer hadden we de slag lekker te pakken en klapten met 11 km/u dit meertje over. De Azorean High kwam al ras dichterbij en over ons heen maar ze liepen daarna niet echt snel uit hetgeen ons weer sterkte. Halverwege kwam de Mercator in het zicht, die konden we tot een kilometer of 13 mooi voorblijven en dat moest ook. Meer dan 8 minuten mochten ze niet pakken... Vandaag hadden we weinig geluk met het ronden van de boeien. Waarom moeten er altijd sloepen varen naast de boei die je moet ronden? Grrr... De Steenbok werd in de Princenhof ingehaald maar die mannen bleven ons dicht op de hielen zitten. Later werd wel duidelijk waarom. Het Sloepweesje was ook breder dan in werkelijkheid en daarbij werden de riemen weer even gekruist. Eindelijk uit de wirwar van sloepen konden we weer het PM-kanaal op.

Daar kwamen we een een iets groter obstakel tegen: een binnenvaartschip! Martine riep 'nog aan de kant met die bak' maar dat werkte niet. Inmiddels trok het team maximaal aan de palen om er aan BB zijde voorbij te gaan. Daar werden we opgevangen door de Wetterfretter. Zij stopten met roeien want konden ook verder door een voorliggende sloep. CHAOS! Als de waterpolitie nu gewoon met een werkende marifoon op pad was gegaan was het waarschijnlijk wat soepeler verlopen. De batterijen waren op hoorden we later van Roelof Zweed.... Staal op staal op aluminum, deuk, kras, schaaf, schuur, dat binnenvaartschip ging echt niet aan de kant! Gelukkig waren er geen houten boten bij betrokken en de Wetterfretter had enkel wat Royal Blue van ons op haar boeg na een ietwat plastische deformatie. Nadat de schipper een dot gas bijgaf spoelden er wat sloepen achterlangs. Maximaal geprikkeld gingen we de laatste 3 km in. Steenbok, Zeeotter II enz hadden zich inmiddels weer aangesloten. Hmm, nee grrrr. Leuk was anders! Dit geintje had zeker een minuut gekost, weg hoge klassering.

Vlak voor de finish pakten we de Tréwes 2 nog even en konden daarna, weer met een buitenbocht - ik vaar hier alleen op de wereld - naar de eindstreep. Rondom de Wilskracht hadden zich gelukkig vele supporters verzameld en die brulden ons vooruit. 2'05"36 klokte onze Tinus, wederom op de seconde af. Shit, er had een recordtijd (2'05"01) in gezeten... Over de streep ging onze aandacht ging eerst uit naar Merijn, hij had halverwege last van zijn rug gekregen en is hopelijk snel weer de oude. De sloep stond daarna al snel weer op de trailer en rond vieren was het tijd voor een eerste sappie. Vanwege het veel te mooie weer stond de overigens goed spelende band er binnen wat eenzaam bij. De sfeer was er buiten niet minder om en het speculeren over de uitslag was inmiddels begonnen. Wij dichtten de Orkaan de grootste kansen toe.

De Orkanisten hadden ook 2'05 geroeid en dus onwijs geknald, Azorean High was wat minder dan in IJmuiden en de Steenbok zat er toch ook weer goed bij. Hadden wij nog dik 2.5 minuut bij hun weggeroeid na onze 'aandrijving'? Vz Sierk Biegel had bij de Heren 1 een derde plaats voor de mannen van de Zeesteeg in petto. Prima gedaan mannen, Birgit en Hilde! Aansluitend de Hoofdklasse, na een bijna niet te volgen reeks sloepen kwamen we aan bij nummer 5, Steenbok,4e Tréwes 2 (!), 3e Twirre. Aangenaam verrast mochten we een beker in ontvangst nemen. Mercator was 2 en de grootste beker was voor de Orkanisten. Prima gedaan mannen! Anderhalf uur later werd de sloep weer te water gelaten bij Kooi en kochten we nog even een sappie bij Romano. Lang duurde dat echter niet, de meesten van ons hadden al vrij snel last van een wegtrekker na de enorme inspanning van de middag.

Klik hier voor de uitslag.

Grou werd olv Martine geroeid door DJ, JH, HW, MdH en HS, HB, EV, HZ.

 

25-4: Lemmer - Twirre Iepen Frysk Kampioen !!!

De altijd fijne 22 kilometers van Lemmer liggen op ons te wachten..... 0900 vertrek bij Kooi, 1000 uur Lemmer voor zij die op eigen doft gaan. Meer info op de site van Lemmer. Rein heeft de volgende opstelling tot zijn beschikking: DJ, JH, HW, LS en HS, HB, EK, RD en Merijn (r).

Nog voor 10 uur lag de sloep in het water en dus moesten we ook hier weer even wachten, gratis (!) bakkie koffie erbij en al snel was het weer gezellig. Toch slopen er her en der nog wel wat zenuwen in, met drie man die niet meer dan 5 trainingen hadden gehad was Lemmer toch best wel een heel eind. Om 12.43 vertrokken we rustig met de Steenbok de Grote Brekken op, eenmaal warm begon de grote inhaalrace want we hadden wel onze zinnen gezet om de snelste tijd te roeien. De Zeeotter II had Hendrik Brandsma aan boord en Wim Kroon aan het roer en die trokken zich knap aan ons op. Maar voor het eiland hadden we de meeste sloepen al te pakken. Daar werden we luid aangemoedigd door Merijn die samen met Frans Breek en Gerda de shore support verzorgden.

In de wind gingen we met zo'n 9,5 km/u op naar de Razende Snol uit Rutten, die mannen trokken er best aan! Maar voor de ingang van de Langesloot naar zeilschool 'de Kikkert' hadden we ook hun ingehaald. De weg lag volledig voor ons vrij, althans... Een rhib van de organisatie zorgde nog wel voor de nodige benzinedampen en schroefwater. Stuurman Rein brulde even waarna we echt door konden. Het liep op dat moment even wat minder, we stoomden de wind dood en hadden het even zwaar. De sloep uit Rutten deed haar naam aan en kwam dichterbij, hmmm.... een dipje? Ook de Zuyderzee kwam opzetten en we moesten dieper gaan. Die twee sloepen trokken zich aan elkaar op en kwamen dichterbij. Gelukkig konden we op het Brandemeer en de Kromme Ee wat uit het zicht blijven waarbij de Zuyderzee ons op de Brekken pas weer in het vizier kreeg.

De stuur liet zich meer gelden want de mannen uit Muiden waren bezig ons plan om de snelste tijd te roeien om zeep te helpen. Tegen de 10 aan liepen we nu in de wind op maar het was niet genoeg. 1'50 werd er geklokt, ze hadden 10 seconden dichtgeroeid en dat moest anders. Daar waar we normaliter stuk gaan op de laatste 3 km van Lemmer konden we nu nog door, 10,5 km/u. Op het Stroomkanaal zaten we tegen de 11 aan en de laatste 500 meter gingen waanzinnig: 11,5 gemiddeld. Goeiemorgen, het leek wel of Vanessa Williams in de sloep zat. Met elke haal brulden de mannen het uit en het klonk allerminst vrolijk.

Eenmaal over de finish de inmiddels gebruikelijke taferelen: proestend, hoestend en burpend werden ditmaal zelfs de vissen gevoerd. Haye had een hartslag boven de 320 en was eindelijk eens even stil... De stopwatch gaf 2'13"10 aan en we lieten de tijd doorlopen. Even wat verschillen klokken: de Zuyderzee roeide 2'14"30. Die hadden de laatste 3 km ruim anderhalve minuut langer geroeid. De Razende Snol 2'21 en verrek daar was de Steenbok al met 2'24. Brijbek met 2'42 en Albatros met 2'35. Aan de hand van wat oude uitslagen maakten we op dat de Razende Snol wel eens met de grootste prijs er vandoor kon gaan. Om half 6 kwam de verlossende uitslag waarbij de RS tweede werd. Dit kon maar 1 ding betekenen: Twirre, Iepen Frysk Kampioen !! Machtig mooi! De organisatie had schitterende prijzen geregeld en met een mooie reddingsboei en sloep keerden we bijzonder voldaan naar Makkum terug.

Daar werd bij Romano met de roeisters van de Zeesteeg nog even een feestje gevierd, zij waren 4e geworden in de eerste klasse op een miniem verschil achter Hjoed 'n Makkie.

Klik hier voor de uitslag en hier voor de eerste foto's.

 

23-4: Training #22

Wedstrijdprep met Rein, om 1915 vertrokken we met LS, RD, HW, MdH (he's back), JH, HB, DJ en HS. Het was net als dinsdag prachtig weer en het was dan ook heerlijk om even naar buiten te gaan. Voor ons roeide een mixteam van de Zeesteeg en dat werkte als een magneet. 'Einde training als we erom heen zijn' riep de stuur. 100 werd 75 meter, en 50 en zo werd het gat kleiner maar daarna moesten we toch even aan de bak: met een max van 12,7 km gingen we eroverheen. Daarna was het tijd om terug te keren, we hadden de spieren weer genoeg gekieteld en de sloep moest nog even worden gekraand en schoongemaakt voor zaterdag. Daarna even een sappie bij Romano waar eea nog even met de Zeesteeg werd besproken.

 

22-4: In de media

Het Bolswards Nieuwsblad deed vandaag verslag van de race te IJmuiden. Klik op het artikel voor een grotere versie.

Bolswards Nieuwsblad - 22 april 2009

 

21-4: Training #21

Vanavond even een beetje herstellen van zaterdag dus niet al te gek. Om 1915 vertrok Martine met op 2 pax na de opstelling voor komende zaterdag: Jacob, Jacob, Roland en Lucas op SB, Harry, Haye, Kees en Rutger op BB. Martine gooide er een lichte pyramide in waarna we ook al vrij snel weer in Kornwerderzand waren. Even 10 km was de bedoeling waarbij vanaf de Belboei even vol op de pen werd ingezet. Als gevolg van het windstille weer liep de boot als een jekko. Binnen het uur werden de 10 afgelegd waarna het wel weer mooi was voor een hersteltraining.

 

18-4: IJmuiden

Rond kwart over 8 verzamelde het team zich bij Kooi en pikte Hessel André op bij de boot in Harlingen. Hij viel in voor Merijn die vanwege een pijntje in de rug er vandaag niet bij kon zijn. Dat gold ook Eddy Kuipers die net in een verkeerde cyclus vrijdag off shore moest. Hmm, tijdens de eerste wedstrijd meteen twee man minder die nota bene de meeste kilometers in de sloep hadden gemaakt. En, er zaten nu drie Terschellingers in de boot! IJmuiden trof het wederom met het weer: zonnig en een lekker briesje (ONO 4 Bft) en dat ligt ons altijd wel; we hadden er zin in en zouden het gaan zien! We lagen mooi op tijd in het water en hadden dus alle tijd om even met de bekenden bij te praten. Even aftasten, wat heeft eenieder sinds de winter gedaan en dan zien waar je staat.... Marcel Guijt van de Mercator had net een trainingsweekend van 120 km achter de rug, wij zeiden maar niks over de 320 van Haye :-)

Om half twee was het zover, tezamen met de Vecht en Jan van Swaffelaar knalden we weg. 34 Klappen per minuut tegen de wind in waarbij we de kromhoutwhaler voor moesten laten gaan. Hmmm, grrrr, dan er maar even achter, dat lieten Dirk en zijn mannen niet toe en we moesten lijdzaam toezien dat de Vecht bij ons wegkroop. Elke poging om weer dichterbij te komen werd geparreerd. De Azorean High kwam ditmaal als een razende voorbij en we vroegen ons af wat die 10 man hadden gegeten? Jammer was dat de Mercator te vroeg in de start was weggelegd anders hadden we ook daar nog even mee kunnen 'sparren'. Ons tempo bleef echter strak op de 34 en naar verluidt vroeg André zich al af wanneer we weer eens normaal gingen roeien? Maar het ging lekker, bij het keerpunt hadden we een minuut op de Orkaan te pakken! Daarna begon net als vorig jaar het feest. Half voor de wind klokte de stuur continu tussen de 11,6 en 12,2 km/u. Dat schoot tenminste op en we konden vol op de pen blijven roeien. V max werd bereikt op 14,0 km/u. Langzaam werd de afstand tot 'd Isela en Caatje steeds kleiner en dat motiveerde zo vlak voor de finish nog wel even. Na 1'29"32 zette Rein de stopwatch stil en waren er weer merkwaardige geluiden in de sloep te horen: hoestend, proestend, burpend, naar adem smakkend moesten we even bijkomen. We hadden weer alles gegeven, er zat vandaag niet meer in.

Het kranen ging best vlot nadat we een aantal jaren wat langer hadden moeten wachten... Nu moesten we dat ook, maar dan in de tent met een drink. Een participant van Flinter schoot nog wat mooie plaatjes van de sloep en had al HT verhalen gehoord. Leuk dat zo cirkel naar de sponsors weer rond was. Van de Orkaan begrepen we dat zij met 1'32 niet voor ons zouden eindigen. Hessel en André waren inmiddels vertrokken, er moest nog een boot worden gehaald. Wij bleven nog even afwachten met een sappie en zoals altijd tijdens de eerste echte wedstrijd een verrassende uitslag.

De Azorean High deed haar naam sinds tijden weer eer aan en pakte de eerste prijs, voor de Steenbok (3) en Mercator (2). Toen Haye wat uitslagen had bemachtigd gingen de mondhoeken omhoog: wij waren vierde! Tréwes 1 zestiende? We hadden Camiel en Lammert niet gezien maar dit zal de eerste formatie van de Boarnsters wel weer prikkelen.... Even later ontdekten we dat de AH met 8 man was berekend terwijl er toch 10 in zaten. Hmmm, wat zou dat doen met de uitslag? Een glimlach verscheen op de gezichten. 15% Minder vermogen gokten we, zou er nog wat in zitten? Van de 114 watt bleven er nog 97-98 over?? We konden slechts gissen. De terugreis werd aanvaard en deze uitslag hield de gemoederen wel even bezig. Het kon nog wel eens spannend worden. De sloep werd weer bij Kooi te water gelaten en Harry ging intussen even de uitslag herberekenen. Bij Romano, waar Hessel ook weer was verschenen, was er rond half negen goed en slecht nieuws. We bleven vierde maar op nog maar 35 seconden terwijl we in de eerste uitslag nog 3 minuten moesten wegroeien..... Voor de 10 van de AH was het wel zuur, de bekers moesten worden gewisseld. Met het meest minimale verschil (1 seconde! (eigenlijk 0,83)) waren ze nu tweede. Desalniettemin een pracht prestatie voor Floor en Wim c.s. Uiteraard hadden wij het er nog even over! Als, if then, wat zouden we gedaan hebben met Eddie en Merijn erbij? Het deed er allemaal niet toe, wij hadden lekker en ook nog eens best goed geroeid. Een speciaal woord van dank gaat uit naar André: thanks man!

Opstelling: Jacob, Jacob, Henno, André, Harry, Eddy, Haye, Hessel

Klik hier voor de uitslag.

 

16-4: T20

Een korte wedstrijdprep, alles even fine tunen voor zaterdag. We gingen niet verder dan het kanaal op en neer om daarna bij Kooi af te meren. Aldaar stickers van de sponsors plakken, alles ziet er nu weer bijzonder strak uit!! Daarna de groene aanslag eraf (toch meer dan verwacht) en op de trailer. Na afloop even een drankje bij Romano waarbij het tijdschema voor zaterdag even werd doorgenomen.

 

15-4: Onderhoud

Vanavond waren Jacob, Rein en Harry even met de riemen aan het klussen. Er lieten wat leren los en dat kon natuurlijk niet. Daarnaast werd er wat gestickerd, eindelijk weer de groene en rode tape op de riemen en de stickers van de nieuwe sponsor Hogenelst op de riemen. Rutger kwam nog even langs op de Kawa om te kijken of het allemaal wel goed ging.

 

14-4: T19

Vanavond even de wedstrijdafstand, na een kilometer inroeien gingen we los. Ditmaal met een zevenpitter, Haye moest studeren.... De 15 km gingen in 1'35 waarna we nog moesten uitroeien, totaal meer dan 17 km gepakt. Sloep lag ondanks een oneven aantal lekker stil en de cadans zat er lekker in. Daarna nog even naar Romano voor na-overleg.

 

12-4: T18

Prachtig weer op Paaszondag om even een stukje te gaan roeien. Eieren zoeken op Breezanddijk werd al geroepen, het werd echter 20 km of 2 uur; afhankelijk hoe goed we ons best deden. Op SB zaten Henno, Jacob, Jari en Lucas; op BB Harry, Haye, Merijn en Hessel. Na 8 klappen nu op 11,9 km/u en het hele kanaal bood voldoende sparring partners in de vorm van zeiljachten. De een na de ander werd ingehaald waarbij de max vaarsnelheid van 9 km/u ruim werd overschreden... Na een uur ging de achtertros over boord, er mocht wel wat meer worden gegeven... Toch stond er al weer bijna 10 op de teller waarbij we de 3 Bft deels mee en tegen hadden gehad. Rein bracht even later een tweetal knopen aan om nog wat meer kracht te trainen. Daarna weer een slagje voor de wind waarbij weer een zeilboot werd omgedoopt tot Orkaan. Dat kreng liep dik boven de 10 en we hadden dan ook wel zo'n 10 min. nodig om het gat van 100 meter te dichten. Lekker hoor zo'n sprintje tegen de 11 aan... Daarna weer terug naar Kornwerderzand. Toen we eenmaal echt goed waren ingeroeid en tegen de 10 aan in de wind bleven roeien gooide de stuur nog een knoopje in de tros. Grrrr! Dat scheelde zo'n halve kilometer per uur! Na 17 km eindelijk weer een betere koers: eentje naar de haven. In het kanaal kwam de tros weer aan boord (niets gevangen ditmaal) en trokken we alle registers nog even open. Na 20,3 km mochten we uitroeien. Hij was weer fijn geweest maar we waren er nog niet, nog één km te gaan waarbij de laatste 20 ook weer uit de tenen kwamen. Na afloop even op het terras bij Ro een drankje; zelfs een vaal zonnetje verleidde de mannen niet tot een biertje. Koffie, chocomel, cola en ijsthee; deze bestelling gaf wel aan dat we eerst even moesten bijkomen.....

 

9-4: T17

Vanavond vertrokken we om kwart over zeven met een uitgewaaide Haan in de sloep. DJ, HW en EK completeerden SB, op BB zaten HS, EV, HB en HZ. Twintig hele kilometers moesten er geroeid worden van de stuur maar het was mooi weer en dus no problem. Na 8 klappen zaten we op 12,1 en daarna met 11 het kanaal uit, dit ging wel voorspoedig... Hoe lang zouden we dit nu weer volhouden? Drie haakse slagen om de boeien heen en we gingen om de Zuid. Na een uur stond er 10 op de GPS, 15 km in 1'30'30 en de 20 moest echt uit de kleine tenen komen: 2'01. Er zat een wiebeltje in vanavond die er maar niet uit wilde. Even een goeie duurtraining waardoor iedereen weer weet waar we staan. Na afloop even een sappie bij Ro, dat hadden we wel verdiend.

 

7-4: Training #16

We vertrokken om half acht met een fantasie-opstelling daar we anders de training zouden moeten afgelasten. Harry naar SB3, Eddie-Kees op slag en gastroeier Joop van het Veertje op BB3. DJ, MdH en HB zaten op meer vertrouwde plaatsen. De wind was er inmiddels volledig uitgevallen maar de golven stonden nog wel op het meer. Man, je werd bijna zeeziek van de rollers die de sloep vanachter optillen en iedereen door elkaar husselen. Tinus begon met de bekende interval van de pieren naar de sluizen bij KWZ. Daarna was het weer overleven naar de pieren. Aldaar een pyramide van 30, waarbij een top van 12,7 werd bereikt! Een tijdje twee om twee bracht nog wat kracht bij en met een sprintje konden we ons even lekker helemaal leeg scheuren. Een korte training met de volgende stats: V_max 14.1 km/u, d = 10,0 km.

 

5-4: Training #15 - Gorilla's in the mist?!

Martine vertrok ook ditmaal weer met een V6 en om half elf was het zicht nog lang niet optimaal: smoke on the water. Halverwege het kanaal waren de lichamen warmgeroeid en namen we het op tegen een platbodem; dat was geen partij en al ras liepen we uit. Vanaf de pieren intervallend naar Kornwerderzand, maar waar lag dat ook al weer? Het zicht op het meer was niet meer dan 200 meter en Tinus moest op gevoel naar de sluis. Ineens waanden een paar roeiers zich weer in 2002 toen tijdens de HT de mist er in ineens inviel. Toen moest het team eruit, nu konden we blijven roeien maar we hadden het Makkumer Schuitengat wel gevonden (volgens mij zaten we midden op de Noordwaard ??). Ook de stuur werd dus getraind. Kornwerderzand wisten we uiteindelijk toch te vinden en daarna weer terug naar de belboei. Vandaar even 80 slagen in volle sprint en daarna weer terug. Met dit soort weer was het toch wel handig om even de MA-5 als waypoint in de GPS te zetten. Aldaar dook er een mooie tegenstander op die we toch wel voor moesten kunnen blijven. Vanaf de belboei dus maar weer vol aan de riemen, eenmaal binnen de pieren knalden we met 33 slagen per minuut en zo'n 10 km uur het gehele kanaal door. Waanzinnig, om 2 km zo te knallen! V-max 12,4 km/u, d = 11,8 km.

Voor zij die nog niet hebben opgegeven/afgemeld voor de HT graag zsm doorgeven conform e-mail. Dit ivm planning volgboot.

 

2-4: Training #14

Vanavond mocht Rein met een zevenpitter op stap: DJ, MdH, HvdW, EK en HS, HB, HZ. Nadat we rustig vanuit de gemeentehaven waren vertrokken en precies 1 km hadden ingeroeid liet de stuur de sloep stilleggen; opdracht 17,5 km met start. Die kwam niet helemaal uit de verf.... Niet eens boven de tien, en dus werd de sloep weer stilgelegd. Nu een echte dan. 11,8 na 8 klappen was naar behoren, we mochten door. Het was prachtig roeiweer, strak blauwe lucht en toch nog wel een geniepig windje (4 Bft, ONO) en we konden dus weer lekker duurtrainen. De stuur had halverwege een cadeau voor ons, pieken boven de reeds opgebouwde V-max van 11,2 en we gaan direct rechtsomkeerd. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen en binnen no time zaten we daar ruim boven. De 10 km ging in 1'03 en we hakten mooi verder. 32 per minuut. Inmiddels waren we wel poepziek van die golven die eerst schuin vanachter binnen kwamen en eenmaal in de wind ook continu veel concentratie vergden. Het verstand werd voor de zoveelste maal op nul gezet en na de belboei knapten we weer wat op. Tempo erop, no mercy! Haye was zo blij met zijn Zundap roeimatje dat hij het er zelfs in het kanaal nog over had. De laatste 4 minuten gingen weer vol op de pen, even de 2 uur volmaken en dan kijken waar we staan, 18,5 km. Conclusie bij Romano was weer dat we lekker getraind hadden, alleen BB4 was een beetje uit vorm....

 

1-4: Eddie jarig

Jonge seun uit Harlingen verjaart. Van harte Eddie met de eerste 25!!

 

31-3: Training #13

Martine wilde om 19:15 uur vertrekken maar de gewijzigde ligplaats was nog niet bij iedereen doorgedrongen. Maar om half 8 vertrok een V6 (EK, HB, RD, DJ, MdH, LS) met prachtig weer naar buiten. Intervallend naar KZW, pyramide van 40 terug en met een V-max van 13.2 km/u werd de training van 70 minuten afgesloten. Harry hield zich nog even bezig met logistieke zaken; de trailer staat nu op de WS27.

 

29-3: Training #12

Klokje ging vanacht vooruit, en dus zaten we voor ieders gevoel al om half tien in de sloep. Rutger was zijn auto kwijt en dus met zeven man naar buiten. Rein had maar liefst 17.5 km in petto voor ons. Oeps?! Met een toch behoorlijke bries (N, 4 Bft) werd dat dus een pittig stukje. Maar met het zonnetje erbij niks aan de sijs. We gingen eerst even kijken of het gele boeitje bij KWZ er al weer lag. Gelukkig was Navigeri er niet bij om te vragen welke kleur die boei had, maar hij lag er weer. Lekker 33 klappen per minuut. Daarna via een nieuwe O-cardinaal om de sluizen en op naar het Zuiden. Dat ging van een leien dakje en naarmate we verder onder de dijk vandaan roeiden ook nog eens steeds makkelijker. Uit de luwte namen de golven toe en konden we lekker surfen. Al snel was de pret over en moesten we terug. Exact dezelfde route en dat werd dus hakken. Een paar forse rollers deed de stuur al weer juichen, wij wat minder... Maar met 33+ kregen we de sloep op het laatst toch weer boven de 8 en onder de dijk zelfs net onder de 10. Er werd dan ook vol op de pen geroeid. Boeitje pakken en weer terug, na twee uur was het beste er wel af. Man, dit hakte erin, en we waren er nog niet. Halverwege het kanaal werd er afgesprint. Die kwam niet meer boven de 11 uit, een goed teken: alles was eruit geknald. Haye moest het laatste stuk als gondelier verder, zo'n stuk foam helpt echt niet. Totaal 18.3 km in 2'06. Na afloop snel bakkie bij de Zwaan.

 

26-3: Training #11

Rein had vanavond weer eens een echte V8 tot zijn beschikking: DJ, MdH, HvdW, EK en HS, EV, HB, HvdZ. En die was nodig ook want er stond een ouderwets goeie bries. 21 Knotsen WZW gaf de Windguru aan en dus net geen 6 Bft. Opdracht was eenvoudig: 1'45 roeien. De heftige wind zorgde voor behoorlijk wat stroming rondom de Noordwaard en we werden dan ook tegen de wind in dik boven de 10 het IJsselmeer op 'geperst'. Aldaar voelde het aan alsof Rein de verkeerde afslag had gepakt, het meer leek wel een keienpad! Het tempo werd dus opgeschroefd, van 30 naar 32 klappen. Eddie en Hessel verdwenen af en toe met de sloep in de golven en dan konden we weer opnieuw beginnen. Kort, kort! Na drie keer drinken - ruim een uur verder - keerden we om. Breezanddijk leek al dichtbij! Al ras zaten we boven de 13 en even later werd een seizoensrecord gepakt van 15.2 km/u. Asjemenou!!

Vanaf de Belboei weer vol op de pen, zo het kanaal in. Heerlijk, op dat bijna vlakke water kon er weer mooi technisch worden geroeid. Tegenstrooms welliswaar maar toch rond de 11. Een sprint vanaf de Belvédère toonde aan dat alles was gegeven: we kwamen niet meer boven de twaalf uit. Na 1'49 en 14.8 km voluit in dit weer waren de kassies goed leeg. De sloep daarentegen niet, die had behoorlijk wat water in het scheepsvlak. Man, dit hadden we gemist! Hessel trakteerde ons na afloop alvast op wat nieuwe kreten: lactaat hardheid was wel een mooie. De intensiteit en duur van de inspanning was in ieder geval goed voor heel wat melkzuur. Na afloop even kort aan de chocomel bij Romano alwaar nog wat HT certificaten aan Eddy, Heno en Marein (wie kent ze niet?) werden uitgereikt. Hij was fijn!

 

24-3: Training #10

Martine stuurde om half 8 de sloep met bijna een compleet team naar buiten. 6 Mannen en Angela hadden plaatsgenomen op de doften voor een stukje peddelen. Ambi Angela pakte haar eerste training a/b van de Twirre en kon meteen met 2 pyramides van 30 aan de bak. Lekker hoor, we waren amper warm... Daarna in ieder geval wel. Door naar buiten waar toch nog een knappe kabbel stond maar met soms 9,4 op de tellert kwamen we er knap doorheen. Waren we bijna te KWZ en gooit de stuur het roer om: Ik zie niks meer, we gaan terug. Vanaf de belboei vol op de pen; ze lekker boven de 10. Daarna weer een pyramide: 40 en als het goed ging 60? Merijn mocht het aangeven, en dan weet je het wel. Gelukkig was het kanaal niet langer en met een max van 13 km/u hadden we het seizoensrecord te pakken. En dat met zeven roeiers! Daarna nog een keer het kanaal op en neer. 1'17 geroeid.

 

22-3: Training #9

Na een altijd gezellige kroegentocht hing de wimpel vanochtend onder een hoek van 90 graden in de mast. Hmm, dat beloofde wat... Martine had ditmaal een 6 mans formatie tot haar beschikking en knoopte haar jas aan het begin van het kanaal al dicht, 'ik zie de rollers al'. Met 19 knotsen wind maar toch ook een heerlijk zonnetje gingen we ook nu weer naar buiten. Even naar Kornwerderzand! Daar leek geen eind aan te komen en met een gemiddelde van iets boven de 5 km/u duurde het vanuit de haven dan ook bijna een uur. Volle pot liepen we de sluis aan want daar moest natuurlijk weer even een sprintje worden getrokken. De inspanningen werden voor de wind beloond en we liepen continu tegen de 11 aan. Surfend bereikten we de pieren alwaar Tinus met een pyramide de hartslag weer omhoog gooide. Max 30, dat ging nog wel temeer we door enthousiaste familieleden werden aangemoedigd. Met een tweetal startjes werd de training van 13,2 km afgesloten (v_gem 8.8 km/u). Na afloop even een bakkie in de Zwaan.

 

19-3: Training #8

Vanavond vertrokken we om half 8 met Henno aan het roer. Helaas moest Jari wegens overwerk verstek laten gaan maar DJ, MdH, EK, HS, EV, HB en HvdZ waren er wel. Doel: 75 minuten knallen en ook vanavond was het best lekker weer. Eerst even het kanaal op en neer en daarna naar buiten. Pyramide erin en eea werd afgesloten met een sprintje, V_max 12,0 km/u nadat we het hele kanaal op de terugweg al weer lekker op de 10,3 zaten. Na afloop even een choco/biertje bij Romano.

 

18-3: Verjaardag

Stuurman Rein ziet vandaag 43 voorbij komen. Van harte!!

 

17-3: Training #7

Vanavond was het prachtig roeiweer. De wind viel eruit en met een graad of 8 was het al weer prima uit te houden in de sloep. 75 Minuten moesten er van de stuur gebuffeld worden. DJ, MdH, EK zaten op SB en HS, EV en HB op de andere kant. Merijn raakte bijna zijn patent kwijt op het Oud Makkumer Fuut Meppen nadat ook Haye bijna zo'n duikvogel te pakken had. Deze slofte nog even... De belboeien lagen er inmiddels weer in en daarna door richting KWZ. BB tot aan pier in 2'44 was niet verkeerd met 6 man. In het kanaal kregen we een pyramide voor onze kiezen, 30 stuks. V_max bedroeg 12.2 km/u, dat hadden we alweer even mooi op de klok staan. Daarna nog een rondje met weer zo'n pyramide. Terug naar de box mochten we ons nog even leeg roeien, 11,7 zat er nog in, maar toen kwamen er ook heel rare geluiden uit de sloep. Ook uit een roeimatje, dat leek meer op een scheetkussen... Asjemenou?! Het rook echter nog wel naar bloemetjes in de sloep. Na afloop even een fris/biertje bij Romano waar Yvonne verjaarde.

 

15-3: Training #6

Verslag in gastenboek.

 

12-3: Training #5

Donderdag, Rein aan het helmhout, vertrek 19:15 uur. Opstelling via SMS. Verslag in gastenboek.

 

10-3: Training #4

Om 19:15 uur weer op pad met Tinus. Opstelling via SMS. Verslag in gastenboek.

 

8-3: Training #3

Rein probeert de sloep vandaag ook weer vol te krijgen om even in daglicht te kijken hoe de vlag ervoor hangt. Jari, Merijn, Eddie, Haye, Henno zijn er in ieder geval. Het is aan Lucas, Rutger, Remco, Joop en Hessel om de boot te completeren..... Vertrek: 10.30 uur bij Kooi.

Jacob Trinus Haan viert zijn 43e te Kotka staat er in het gastenboek! Proficiat. Mooi man, Kotka, ik herinner het me nog van 1995 met een bootjesreis (waardeloze haven ;-).

 

6-3: Jarigen

Onze masserende pottenbakker Merijn en full time sporter wordt 28. Maar ook Noa Leenstra en Johan Werkhoven vieren weer een jaartje erbij! Proficiat!

 

5-3: Training #2

Vanavond was het weer zover: DJ, Henno, Jari, EK en HS, EV, HB, MdH gingen met Rein even een blokje om. Tijdens het inroeien naar de haven bleek al dat dit stel 'hokkelingen' er zin in had, 11.4 km/u stond alweer genoteerd. De stuur gaf aan een uurtje een te overziene afstand, 2 x het kanaal op en neer. Met een slagtempo varierend tussen de 30 en 32 (voor en in de wind (die best piestig was)) werden mooie snelheden geboekt. 10.4 was lekker hoor! Het liep als een trein en nadat we nog even op het IJsselmeer hadden gekeken doken we met 10.8 het kanaal in. Toen we dit hoorden ging er nog een klapje op. Hallo, rustig aan mannen, dit was de eerste training met een volle sloep hoor..... Inmiddels liep het tempo op, naar 11,4 en we wisten het aardig vast te houden in het kanaal. Einde training is nog steeds vol op de pen ter hoogte van de uitkijktoren. Daar tikten we 12,3 km/u aan als max. Hohoho, wat moest die Haan hier wel niet van denken..... 57 minuten vol aan de bak getraind. Hij was fijn en dat werd na afloop nog even bij Romano besproken.

 

3-3: Training #1

De eerste natte training van 2009, wat zijn die mannen van plan? Het kriebelt teveel en dus vroeg erbij!! Lekker hoor. Om 19:15 uur waren bij Kooi Eddie, Merijn, Harry Haye en Martine. Afzeggingen op het laatste moment maakten van de eerste training meteen een 4 om 0. Een uurtje is dan ook wel lang genoeg om de handen te laten wennen..... Daarna even een sappie bij Romano waar we met de neus in een verjaardagsfeestje van Diana (35) vielen. Namens de Orkaan was Frans Breek aanwezig, stuurman Rein kwam ook nog even informeren of alles goed was gegaan.

 

1-3: Harry jarig

De 4 er voor! Feest in de vorm van BBQ in de zomer, bier staat wel koud geloof ik....

 

28-2: Tewaterlating

Vanmiddag moest er nog even wat tape worden verwijderd, de dollen werden gezekerd en de riemen weer in de sloep gelegd. Vanaf 1400 uur waren Eddie, Henno, Marijn, Martine, Rein en Harry aan de slag om de sloep er weer bij Kooi in te laten. Het OWS werd nog even bijgestipt en rond drie uur was de Twirre weer in haar element. Tinus had koffie en taart mee, plotseling remmen voor een bus deed een thermos sneuvelen maar het smaakte des te beter, nu was het schaars geworden. Na de vereiste droogtijd maakte de sloep langzaam contact met het water. Tijd voor een proefvaart! Merijn was niet meer te houden: als een koe die de hele winter op stal had gestaan kwam hij dartelend de wei weer in, loeiend en wel. Klanten van Kooi keken meewarig om?! Asjemenou! Met drie sturen aan het roer (Rein wijdde Pieter en Femmy vast in) moesten de 4 roeiers meteen al aan de bak. Daar was ie weer: de tafel van één!! Alsof we geen winterstop hadden gehad.... Toch hadden we na 11 oktober 2008 niet meer in de Twirre geroeid. Na afloop tijd voor een koffie en biertje bij Romano. Proost op het nieuwe seizoen!

Nieuwe foto's

Vertrek bij Van Malsen

En route naar Kooi

Hast te plak !

Leuk zo'n tewaterlating, taart !!

Verkenning bij de nieuwe sloepensteiger

Merijn al weer in opperste concentratie

 

 

26-2: Onderhoud

Vanavond dolboord en OWS geschilderd door Jacob, Rein, Eddy-Kees en Harry. Na afloop nog even een klein biertje bij Ro. Zaterdag wordt de sloep weer nat!

 

24-2: Onderhoud

Merijn was vanmiddag al begonnen met de riemen want hij kon niet wachten tot dat de sloep weer in de vaart ligt. Vanaf een uur of zeven voegden zich Martine, Harry, Haye, Jacob, Jari, Eddie en Lucas bij het team om weer even tekeer te gaan. Haye en Jacob gingen eens kijken of de leren al wat gevangen hadden, maar dat viel tegen; ze waren wel lekker uitgezet en dus met konden ze erop. De doften zitten allemaal weer vast, steunen eronder, het dolboord is geschuurd en afgeplakt en kan zo in de verf en dan kan ze er met nog wat nieuwe stickers weer in. Na 21:15 nog even een bakkie bij Romano,

 

18-2: Onderhoud

Normaal op donderdag, maar nu een dag eerder. Rein, Martine en Harry waren met name bezig met het schuren van de riemen die nog even wat gladder moesten. Ook kreeg de kielbalk nog even extra laagje mee daar deze het altijd zwaar te verduren krijgt.

 

17-2: Onderhoud

Vanavond met 6 man aan de klus: Jari, Merijn, Haye, Jacob, Rein en Harry waren druk met het monteren van de doften, servicen van de pomp en verven van de bladen. Ging dus lekker, Jacob was mooi bezig met de leren, daar moest een stukje vanaf om ze weer goed vast te kunnen zetten. Daarna kregen ze zwemles. Ook moest de boot nog even droog want die had een buitje opgevangen. Het resterende deel van het onderhoud werd besproken en aansluitend weer even naar Romano. Naast een choco behoorlijk aan de hapjes (wie van de brie)... We moeten morgen weer, anders redden we dinsdag niet!!

 

14-2: Twirre weer bij Van Malsen

Om 9 uur stond de sloep weer bij Roland en aangezien Rein de enige was is heeft hij zich met de riemenmaker geconcentreerd op het helmhout. Jacob en Harry maakten 's middags de Kubaart Vaart weer helemaal blij door alle spanten erin te lijmen. Pas na 18 uur was er tijd voor Valentijn.

 

12-2: Onderhoud

Vanavond zijn de resterende riemen door Rein bijgeschuurd en gelakt. Harry verplaatste alleen de riemen en nam nog even eea met de stuur door.

 

10-2: Onderhoud

Jacob had vanmiddag nog wat riemen opgehaald om die weer even lekker met epoxy bij te puimen. 's Avonds kwamen lakkers, Merijn, Haye, Rein en Harry verbouwden de koffieruimte bij Roland waarna het lakken ook snel gepiept was. Bij Romano werd nadien nog even de slotavond geevalueerd. Eddy-Kees had vanmiddag nog goeie sponsorberichten voor de riemen!

 

7-2: ALV / SB-feest

Nadat we om 1900 uur bij Harry begonnen te verzamelen startte de ALV met 10 aanwezige leden iets na half 8. Naast de standaard agendapunten, volgde een terug- en vooruitblik en werd Haye Boermans tot roeier van het jaar 2008 verkozen. Geen der leden had zich beschikbaar gesteld voor de vacant komende functie van voorzitter waarmee herverkiezing volgde.

Rond half 10 meldden we ons bij Romano voor het Slot-Begin feest. Daar zaten inmiddels al behoorlijk wat Zeestegers en Sybe van Palmhoven had zijn installatie al klaar. Op het scherm bij Rowmano werden mooie video's van met name de HT vertoond afgewisseld met live music van Sybe. De foto's uit de oude doos kwamen ook boven water (goeie kapsels!) en kreeg Haye de scheepskist met weduwe Joustra voor de roeier van het Jaar. Jan Poog had heel erg goed op de paarse HT vlag van 2008 gepast die aan de overwinnende stuur werd gepresenteerd om bij de twee andere te worden gevoegd on the wall of fame. Het bleef, totdat Jacob begon te zingen, lekker druk bij Ro, daarna was het overigens ook tijd om naar huis te gaan.

 

5-2: Kascie

Jacob Haan en Haye Boermans controleren de financiën van de vereniging.

 

4-2: Vergadering

Vanavond komt het bestuur om 20:00 uur bijeen ter voorbereiding op onze eigen ALV.

 

31-1: FSN vergadering

Jacob was vandaag tezamen met Harry bij de FSN jaarvergadering aanwezig in Leleystad. Een uitgebreide agenda met 20 punten stond op het programma maar de voorzitter, Anne Sjoerd Dikkerboom, had het gas erop. Binnen een uur waren alle punten van de ALV behandeld. Er waren weining bijzonderheden die de Twirre echt aangingen. Gerda heeft zitting genomen in de wedstrijdcommissie en verliet daarmee de kascie. De nominaties voor de kalender 2009 waren al bepaald en binnen no time zaten we weer aan de lunch.

 

18-1: DJ jarig

Onze SB slagroeiert krijgt er vandaag een jaartje bij.

 

7-1: Haan terug

Onze nestor heeft weer voet op Friese grond gezet en zal binnenkort eenieder wel weer uit de winterslaap trommelen. We zijn allen zeer benieuwd naar de copy van de FSN prijs die tijdens het feestweekend MPM verloren is gegaan. Haan had op zee genoeg tijd om er eentje te snijden..... De riem leeft overigens nog (in het westen des lands??) en beleeft meer dan een koffiekopje. Kijk maar eens op www.riemopreis.hyves.nl

 

5-1: Oude doos

Haye Mink dook eens in een stoffige doos... en vond daar .... roeifoto's uit de vorige eeuw! Klik hier voor een flash back.

 

1-1: Nieuwjaar

Normaliter doen we iets met de sloep en meestal veel koud water. We hadden echter een vaarverbo

d van de IJswegencentrale. Ondanks de ingevallen dooi verhinderden dikke lagen ijs ons jaarlijks meest gewilde roei-uitje. Om toch wat te doen ontstond er spontaan een nieuwjaarsreceptie bij Romano waar het lichaam met oliebollen en bier werd afgekegd.

Voor eenieder de beste wensen en een gezond en sportief roeiseizoen gewenst !!

 

Klik hier voor het oude Nieuws uit 2008