Nieuws / Agenda 2018

 

8-2: Onderhoud

Lekker aan de klus met Merijn, Chris, Eddy, Martine en Harry waarbij gefocused werd op de riemen en het onderwaterschip.

 

15-3: Training

Donderdag, 1930 uur, opstelling via app.

 

14-3: Acta Marine blijft sponsor

Vandaag bevestigde Acta Marine het sponsorschap voor dit seizoen! Op deze foto hebben ze alvast een knappe route (gelijkend op Urk) uitgelegd...

13-3: Training

Vanavond weer los, met Chris voor het eerst aan het helmhout! Zou er nog ijs op het IJsselmeer liggen?

 

11-3: Training

De eerste zonsdagstraining, wat een feest. Als een stel hokkelingen voor het eerst weer uit de stal na een lange winter! Spitsbergen is er niets bij.

 

6-3: Merijn jarig

Zou De Haas dan een training cadeau krijgen? Nou nee, het Makkumerdiep en IJsselmeer zijn bonkehurd, het is wachten op het voorjaar!

 

1-3: Harry jarig

Meestal krijgt hij een natte training als cadeau waarmee we een periode van onderhoud en individuele trainingen afsluiten. Maar het kan nog in Nederland: ijs in maart! De hele toko ligt vastgevroren, asjemenou!! De schaatsen maar onder, klunend met de schaatsen deur het zand....

 

Klus-klus

Even wat impressies van de klusavonden/-dagen...

Eens wat anders dan een wasrek...

Ditmaal een iets meer donker vloertje. Lekker strak op het handje ?!?!

 

17-1: DJ jarig

Jacob van harte gefeliciteerd!

 

4-1: Ondersteboven

Het nieuwjaarsroeien was leuk, maar nu weer verder met het onderhoud, naar het schijnt is het dolboord lek?!

1-1-2018

Allemaal de beste wensen voor het nieuwe jaar! Om deze wens kracht bij te zetten duiken velen het ijskoude water in met een gekke unox muts op het hoofd. Nee, dan wij! We hadden besloten in plaats van een duikje (zo vorige eeuw) maar weer eens te gaan roeien op de eerste dag van het nieuwe jaar. In verband met mogelijke ijsgang (of was het onderhoud van de riemen) ditmaal weer even een echte krachttraining met het oude setje riemen.

Met 11 personen in de sloep was de boot in ieder geval goed gevuld en de stuur heeft er zin in. Het wordt niet even een frisse neus halen, maar de eerste training van het seizoen kan worden genoteerd. 7.4 km zet Tinus op de klok tijdens een prachtig mooi weertje.

It gjit mal! Natte ruggen vanwege een klein splashje. Dan verschijnt altijd een glimlach op de gezichten...

Bijna alle sponsors in beeld; om het compleet te maken: www.makkum.nl

Het was nog frips genoeg op 1-1-2018

 

Langweer
 
Makkum

De 15e editie van de mede door ons opgezette race beloofde een mooie dag te worden. Wederom hadden de weergoden het geweldig met ons voor, zon en een licht briesje. De wind zou er eerst helemaal uitvallen, maar ook dat kennen we hier wel, het een schitterende race met toch nog een verkoelend briesje. Voordien nog even een Omrop Fryslan pose op de dijk. En omdat het Arjen zijn eerste wedstrijd was stak hij zijn zenuwen niet onder stoelen of banken. "It is een moaie dei om dea te gean". Of yn geef Frysk: 'it koe wol ris yn dreeg putje wurde'.

 

Maar man, wat liep de sloep als een dolle! Iedere klap was raak en we waren gewoon lekker aan het roeien, geen gedoe, gaan! Prachtig, wat een dag en in de tent werd het nog leuker. We hadden de 2e plek veroverd, slechts 15 seconden hadden we harder moeten roeien voor plek 1. Asjemenou, vertel nu niet dat als we dat geweten hadden?! Nee, daarvoor zat het cruiseschip ons wellicht een beetje teveel in de weg... Nee mannen, dit was er weer eentje!! Geweldig, trots!!

We roeiden in Makkum 102,67 watt bijeen door de afstand af te leggen met een gemiddelde snelheid van 2,77 m/s.

Klik hier voor de uitslag van de Slag om Makkum.

 

Zwarte Water Race

Op naar Zwartsluis, met de getrainde V6 weer aan boord maakten we ons op voor een mooie race. Uiteindelijk werd het dit ook, 4e plek overall, 4e in de HK door 2,72 m/s te roeien, dit was goed voor 94,35 watt.

Klik hier voor de uitslag van de ZWR.

 

Kaag

Ook de Kaagrace werd een uitdaging voor 6 man. Het leek stralend, maar er stond een vies windje. Uiteindelijk goed voor de 9e plaats overall, 8e in de HK, 2,64 m/s en 84,29 watt.

Klik hier voor de uitslag van de Kaagrace.

 

Nieuwe sponsorjassen

Hein showt even de nieuwe outfit, prachtige jassen van onze sponsor Acta Marine!

Samen met de T-shirts lopen we er prachtig bij!

Urk

Na de HT kunnen we minder beschikken over Steven en Erik. Daarom hebben we de Twirre voor 6 personen ingeschreven. 6 Makkumers en de Urker Geert is ons geheime wapen. Geert had nog nooit een wedstrijd geroeid, hij mocht alleen maar trainen hoorden we later van zijn teamgenoten. Wat een race, het ging als een speer en Rein had geen enkel mededogen met de roeiers op deze warme dag. De Razende Snol met 8 werd even op zijn nummer gezet en dat ging maar door! Wat een race! Het leidde tot een 6e plaats algemeen, 6e in de Hoofdklasse en dat alles met 2,75 m/s, goed voor 99,15 watt. Jammer, net niet 100 watt met 6 man, maar dat was even de boost die we nodig hadden!

Klik hier voor de uitslag van Urk.

 

30-5: Evaluatie

De boot gaat er weer in, trainen voor Urk!

 

Harlingen - Terschelling

De meeste dromen zijn bedrog.... Weersvoorspellingen soms ook wel! Afijn, we hadden het ons allemaal iets anders voorgesteld maar als je dan toch eenmaal in de sloep zit laten we dan maar volle bak naar het beloofde eiland roeien. We vertrokken goed, hadden mooi tempo te pakken naast de Pollendam, echter een golfje in de Blauwe Slenk deed ons een dasje om. Goudeyck en Orkaan langen ineens weer langszij en daarna hadden we het zwaar. Uiteindelijk 14e van de 130 sloepen. "Die hadden we nog niet", maar eigenlijk wilden we die ook niet. Twirre hoort top 10 te roeien maar het zat er ditmaal niet in.

Hein en Harry poseren met de zilveren medaille voor 15 x HT voor Jacob de Jong.

Heerlijk zo'n HT aandenken. Goed bezig Kees!!

Klik hier voor de uitslag van de HT.

 

Lemmer
 
Grou

Twirre in opmaat naar de HT weer met 8 aan de start van deze mooie race. Voor de start allemaal weer heldenverhalen: 2e op 12 seconden, winst, maar ook wel eens 11e... Te Grou een duidelijk betere pace te pakken. We trappen hier 2,88 m/s weg en daarmee weer boven de 90 watt: 92,13 om precies te zijn. De 20 kilometers bevallen goed en leiden weer tot een 6e plaats overall en een 4e in de hoofdklasse.

Klik hier voor de uitslag van Grou.

 

Zaanslag

De seizoensopener voor ons en we gaan met de Twirre als V8 naar Zaandam. We roeien een 6e plaats algemeen en 5e in de Hoofdklasse. V-gemiddeld is 2,80 m/s hetgeen leidt tot een vermogen van 83,20 watt. Hmm, hadden we heel stiekem een ietsje pietsje meer van verwacht...

Klik hier voor de uitslag van de Zaanslag.

 

3-03: Acta Marine - Nieuwe sponsor

Geweldig nieuws, we hebben een nieuwe sponsor Acta Marine uit Den Helder. Acta Marine is een maritieme dienstverlener die wereldwijd opereert en heeft zich bereid gevonden ons team te ondersteunen! Klik op de afbeelding om doorgelinkt te worden naar de site van Acta Marine.

 

 

2017

Ook dit jaar weer allemaal de beste wensen en een heeel sportief jaar gewenst!

 

2016: webmaster onder water

Dit jaar weinig nieuwsfeeds via de website, houdt ons facebook in de gaten voor het actuele nieuws over de Twirre!

 

16-2-2016: ALV

De algemene ledenvergadering vindt plaats op donderdag 16 februari. Lokatie en agenda volgen ASAP.

 

21-1: ALV

Vanavond even terugkijken naar afgelopen seizoen, maar belangrijker vooruitkijken naar seizoen 11 van de Twirre bij de RVM. De vergadering start om 20.00 bij Peter op de Bleekstraat. Aansluitend nog even naar Romano?!

 

17-1: Jacob jarig

SB slag verjaart vandaag. Van harte!!

 

13-1: Sponsorupdate

Ook Flinter heeft te kennen gegeven op de sloepen te willen blijven staan waardoor we ook dit seizoen weer onze sport op hoog niveau kunnen blijven beoefenen.

 

12-1: Klusklus

De Twirre ziet eruit als een Panamees. Beetje bijplekken met ijzermenie opdat we daarna weer alles strak blauw kunnen maken. De rand blijft altijd een hoop onderhoud geven. Afijn, de doften en voetenbanken zitten weer op hun plaats, de binnenkant is weer strak dus schiet het aardig op.

 

Onderhoud 2015 - 2016

Na MPM 2015 werd de sloep binnen gestald en kon het onderhoud beginnen. Doften eruit en weer strak in de lakk, al het hout eruit: schuren en lakken. Binnenboord weer even poetsen en rollen en de trailer wordt ditmaal behoorlijk gekieteld. Reservewiel erop, extra steunen en betere afstelling. Het wordt nog wel eens wat...

 

21-11: Slotfeest

Eten bij Skippers en daarna door naar Romano. Een mooi recept voor een geweldige avond die we samen met de IJsselmeerminnen hebben gevierd. Maar liefst 2 NK titels werden gevierd: de dames overall NK en wij in de eerste klasse. Bovendien bestonden we ook nog eens 10 jaar waardoor het tweede lustrum met een NK titel werd beklonken. Mooie filmbeelden en foto's en muziek van Streak easer Machine & DJ Keimpe zorgden voor een superfeest!

 

31-10: MPM

We moesten nog even aan de bak om het Nederlands Kampioenschap in de H-1 binnen te halen. 't Anckertje had in Amsterdam weer goede zaken gedaan en daardoor stond het weer gelijk. MPM zou de doorslag geven... In de eerste ronde van 7408 m zetten we 42'02 neer, net als in Langweer 2,93 m/s en de Zaandammers zaten verrassend dichtbij. Dat moest de tweede race even anders.. Jitze wist dat er druk op zat en veel was afhankelijk van zijn sturen. We sneden geweldig mooi het veld hetgeen resulteerde in 41'39. De 2,94 m/s betekende een dikke 104 watt en ook die was goed voor de 6e plek. Daarmee hadden we ons doel bereikt: het NK in de 1e klasse was zekergesteld. Meestal kijken we alleen naar de overall score maar voor dit seizoen was het prima en een kroon op het werk. Op zondag roeiden we niet mee waardoor we in de overall uitslag niet voorkwamen. Life is all about priorities...

 

3-10: Langweer

Prachtige race voor de Twirre, mooi gevecht met de Gouteyck die we lang voor wisten te blijven. Tegen hun versnelling waren we echter niet opgewassen. Veel uitlopen deden ze daarna niet. Uiteindelijk worden we 2e in 1'28"03 en zetten een mooie 100 watt neer met 2,93 m/s. Helaas was de uitslag minder spannend omdat deze al op internet was te zien voordat de prijsuitreiking was begonnen. Verder een superleuke race in het altijd gezellige Langweer.

 

26-9: De Slag om Makkum

Hoe krijgen ze het toch ieder jaar weer voor elkaar? Ook vandaag weer prachtig weer om te roeien tijdens de 13e editie van onze thuisrace. Heerlijk 15 km rammelen op het Makkumerdiep en IJsselmeer. Met een voorspelde 3 Bft uit het Noorden was er een zo goed als vlakke racebaan uitgezet. Rond 11 uur roeiden we de Twirre van Kooi naar de Gemeentehaven. Nieuw op BB3 was Hielke die al een mooi slagje mee kon maken op z'n 12e! Met Veer en Meer beide aan boord was dat prachtig om te zien. Bij Peter werden de allerlaatste koohydraten naar binnen gewerkt en daarna hadden we nog zeeen van tijd voor koffie in de tent.

 

24-9: Training

Met een volle bak de final prep voor onze thuisrace. Na een startje van 12.4 km/u roeiden we merkwaardig genoeg daarna harder in de wind dan na het ronden van de Belboei. Sparen voor zaterdag??

 

22-9: Training

Op een spiegelglad IJsselmeer trokken we met zeven man even 10 km weg. Met een moyenne van 10.4 km/u waren we heel tevreden maar ook ietwat kapot. Kleintje slag om Makkum was geslaagd!!

 

17-9: Training

Met 7 man, een waterhond en stuurvrouw vertrokken we voor 3 maal het kanaal op en neer. Toch weer even mooi 13,5 km te pakken.

 

15-9: Stickeren

Sponsor Kooi heeft een nieuw logo en dat moest natuurlijk op de sloep. Eddie en heit Visser, Rein en Harry schraapten, poetsten, plakten tot het donker werd. Daarna kon de Twirre weer te water.

 

12-9: Zwarte Water Race

We zijn erbij! Dat waren tijden lang de enige 3 woorden waarmee we onze aanwezigheid bij de eerste wedstrijd aankondigden. En hoe: we roeiden een geweldige race die leidde tot een overall 2e plaats. Na de HT hadden we lekker doorgetraind, minimaal 1 maal per week en alleen tijdens de vakanties waren we er 4 weken uit geweest. Vanaf half augustus hadden we het vizier echter gericht op de ZWR. Deze wedstrijd telde mee voor de heren eerste klasse en daar moesten we dus heen.

Lucas had zijn rode monster een nog iets stoerder uiterlijk gegeven. All weather banden met een profiel waar een beetje mudracer zelfs u tegen zegt. Maar in combinatie moesten we toch eerst het spatbord even modificeren.

Vele handen maakten daarbij licht werk en ongeveer een uur later vertrok de karavaan alsnog. Dat de laatste wedstrijd lang geleden was bleek wel uit het feit dat de reddingsvesten spoorloos waren. Eddie, liggen ze bij jou? Nee. Merijn, echt niet. Bij Harry, op zolder? Nee. Bij Jacob in de schuur? Shoot, waar liggen die krengen? We gaan zonder, het Zwarte water is vlak, we hebben allemaal een zwemdiploma en wat moeten we met die dingen... Je bent erder bij de kant dan dan je zo'n ding om hebt. We hadden ze echter heel goed opgeborgen, ergens in Workum....

Als gevolg van alle oponthoud hoefden we in Zwartsluis niet lang te wachten. De startprocedure was niet zo'n succes. Met slechts een halve minuut tussen de start lagen veel sloepen niet stil of ver van de streep. Wij konden ook niet lekker oproeien maar wilden toch dicht bij de startlijn liggen. Even een paar haaltjes bezorgde ons later 5 seconden straf.

Afijn, extra gemotiveerd door deze allesbehalve vlekkeloze start sprintten we als gekken naar de sluis waar bakboord de riemen liet lopen. Of was het nu toch stuurboord? Steven ging het gevecht met de sluis aan, en de laatste won: resultaat een gescheurd blad, maar we konden gewoon door. Omdat de sloepen dicht op elkaar lagen werd het een geweldige inhaalrace. De snelheid liep met stroom en wind mee op tot gemiddeld 11.8 tot aan de keerboei bij Genemuiden. Man, wat ging dit lekker... Tegen de stroom in wisten we ruim boven de 10 te blijven en ging de inhaalrace verder door. Met een schuin oog keken we al eens even naar de Wolter Huisman, die raceboot vloog met 10 man ook aardig door het veld.

In Zwartsluis hadden we iets oponthoud in de sluis. De Twirre dreef was langer op snelheid door dan de Aludux. Even snel drinken en via de binnenbocht maar weer proberen het tijdverlies goed te maken. Vlak voor de keerboei bij Hasselt hadden we het even lastig.

Stiekem was het toch nog best warm en de thermo's konden eigenlijk wel uit. Hier zakte de snelheid net onder de 10, eenmaal voor de wind en stroom mee ramden we de Twirre weer dik boven de 11 km/u. Nog 2,5 km brulde Rein, de laatste 15 minuten en nog snel 1 x drinken.

De stuur coachte ons naar de Mac toe, 60 meter werd 50 en later ook 40. In een felle eindsprint bleven ze ons net voor. Na 1'19"20 stond de stopwatch weer stil en hadden we 13,89 km op de klok.

Jammer dat er zo'n verschil de bij het palaver genoemde en onze geklokte afstand zat. Scheelde meer dan een kilometer.... Met een gemiddelde van dik 10,5 km/u waren we best wel tevreden, zo'n 98 watt schatten we in.

Het bungy roeien sloegen we maar even over, even lekker relaxen op het terras was een beter idee en we zaten even gezellig met de dames van de Pulp Fiction. Tijdens de prijsuitreiking waren er bekers voor alle eersten in de klassen.

Merkwaardig genoeg hadden de dames 1 en hoofdklassers een aanzienlijk lager vermogen dan de D2. Dit misverstand was echter snel opgelost en de meiden van de Pulp waren overall eerste. Dit was even lekker in de strijd voor het NK.

Bij de heren 1 volgde een luide brul van ons. We mochten naar voren, net als de Grutte Bear in de hoofdklasse. Ditmaal geen Orkaan? Daarna snel op zoek naar de briefjes om de overall uitslag te bekijken. We hadden ons keurig tussen twee hoofdklassers genesteld en waren gelet op onze trainingsarbeid daar best wel een beetje heel veel blij mee. Tevens bleek dat de snelsten van de dag waren. De 10 riemer van Urk hadden we een dikke minuut achter ons gelaten en dat was enigszins verrassend.

Tijdens de ZWR 2015 werd de Twirre bemand door: RF / DJ, PD, RR, EK / HS, MH, EV, SN.

 

14-7: Training

Martine aan het roer en weer 5 man in de sloep. met HS, DJ, MdH, PD en RR aan boord was het 2 tegen 3, ditmaal in het voordeel van SB. Ditmaal konden we wel naar kornwerderzand en zater er ook drie venijnige sprinten tussen.

 

7-7: Training

Vanavond zouden we het IJsselmeer op, de wind veranderde dat plan en het werd 2 x het kanaal op en neer. We wilden wel naar buiten maar dat zat er echt niet in. Meestal kijken we dan toch voor de fun wel even buiten maar dat ging nu echt niet. Zo was het ook goed want met 5 man 11,9 km/u roeien kost veel kracht, maar geeft veel energie voor het hoofd! Woeaaah!! Stuur RF, HS en PD op 1, MdH op 2 en SN en RR op 3.

 

30-6: Training

Prachtig weer, 30 graden en dus na een pittig stukje roeien tijd voor zwemmen en volleybal.

 

22-6: Training

Merijn was net weer terug van zijn Noorse fietsavontuur en completeerde de V6. Heerlijk 66 minuten geknald op het IJsselmeer!

 

18-6: Training

Na een weekje rust waren de weersomstandigheden van dien aard dat het luie zweet er op het einde van het kanaal er al uit was. Onderweg kwamen we de Fjoerfugel tegen en wij begrepen dat die met 7 man naar KWZ waren geweest. Dan moesten wij daar ook maar even zien. Alleen Roeiden wij met zijn vieren en waaide het een halve storm. Na 20 minuten waren we amper voorbij de belboei. Geprikkeld door die groengele FF bemanning konden we natuurlijk niet achterblijven.... Waren we ze maar niet tegen gekomen of hadden we ons maar niet laten opruien. We waren nog nooit zo blij om de pieren van Kornwerderzand te zien. Voor de wind was eng, dikke rollers kwamen onderlangs en wilden in de sloep kruipen. Lekker hoor!!

 

9-6: Training

Diepe putten werden er op het kanaal geslagen door de riemen, meer draaikolken mannen! 66 minuten rammelen!

 

4-6: Training

Even met z'n zessen op pad, gemiddeld 9,7 km/u dus even 92 watt weggetrapt tijdens een rondje langs de diepwatermarkeringen. Lekkah

 

2-6: Training

Waanzinnige woei waardoor we niet naar buiten konden. Max 17,9 km/u, het gemiddelde lag op 8,2 dus dan weet u wel genoeg...

 

28-5: Training

Vanavond weer een dik uur op pad. Even lekker!

 

26-5: Training

Beetje uitroeien na de HT, even in Kornwerderzand kijken en weer terug.

 

15-5: HT-race

We gaan een lekker stukje roeien, 07:55 HW in Harlingen, start Twirre 09:50. Als een raket langs de Pollendam! Later meer.

Al maanden zijn we er mee bezig: die dekselse HT-race! Vanaf een week voor de race worden de weersvoorspellingen wat betrouwbaarder en het zag er niet slecht uit: Noord 4 Bft. Kom maar op met die 33 km's. In Lemmer hadden we een mooie uitslag geroeid en we hadden er zin in. Onze twee nieuwe mannen waren toch stiekem wel een beetje zenuwachtig. Na Harlingen, Grou en Lemmer lag hier een compleet ander veld aan de start. De rest die al vaker deze oversteek had gemaakt, hield zich groot maar als het moment daar is.... Het was druk in Eddie's White House! 's Ochtends vroeg nog een keer gezamenlijk ontbijten bij op de Dokstraat. Daarna even omroeien vanuit de Noorderhaven waarbij het afwachten was of Harry en Eddie het getij goed hadden ingeschat. We hebben wel eens vast gelegen helemaal achterin achter de draaibrug...

Zonder vertraging werd de sloep afgemeerd bij de Nieuwe Willemskade en begon het wachten tot de start. De laatste 20 minuten nog even een warming up en vervolgens gaan in de laatste startgroep. Net als voorgaande jaren ging de Snurk ons voor en trok een gat van een meter of 30. Langzaam maar zeker zetten we de Twirre ernaast en voorbij en waren de rollen omgedraaid. Inmiddels werden aan bak- en stuurboord al de nodige sloepen gepasseerd. De grote inhaalrace was begonnen! Inhalen van de Gouteyck zat er niet in maar in het windje bleven we ze knap bij. We gingen op zoek naar de Grutte Bear, Trewes 1 & 2 enz.

De dames van de Pulp Fiction gingen als een speer maar kozen een iets andere route waardoor we ze niet luidkeels konden aanmoedigen, het was niet anders. Natuurlijk gingen we ook op jacht naar de Schotse, Haan zat in deze sloep waarin (o)pa Floris nog had geroeid. Zij hadden liever een hardere bries gezien, maar ja het slepen geschied ook op vlak water dus niks mis mee met dit weertje. We kregen een behoorlijke boost toen we ze te pakken hadden en vanaf de Confiance konden mooie beelden worden gemaakt.

"Gouteyck op 60 meter" brulde Rein vlak voor de kardinaal bij de ingang van het Schuitengat. Asjemenou, dit leek erop en kon wel eens een leuke uitslag worden. Eenmaal in het Schuitengat roeide het als vanouds zwaar, alsof je in de snert zat te poeren. Op het tandvlees trokken we door en zagen de Snurk en Schotse iets dichterbij komen. Hoe diep kun je gaan vraag je je dan wel eens af. Als het maar gelijk blijft mannen. Rein was gestopt met het doorgeven van de afstand tot de Gouteyck, die knalden met 12 man door het SG en pakten daar nog minuten op ons. Eindelijk kwamen de verlossende toeters van gefinishte sloepen in het gehoor. Nog even... Leuk was het al lang niet meer maar na 2,54,41 zette Rein de klok stil. De roeiers lagen als gompies over het dolboord, alles was gegeven en het was klaar. Even later kwam het besef dat we met deze tijd een geweldige prestatie hadden neergezet en we waren dan ook waanzinnig blij met deze tijd. Als 7e of 8e waren we binnen en hadden dus toch weer mooi 120+ sloepen ingehaald die we een voor een zagen finishen. Het biertje van Ton en Trijnie liet zich heerlijk smaken en zorgde ook voor verkoeling van de blaren. Gelukkig liet de Confiance niet lang op zich wachten en konden de zoute stengels onder de douche.

Klik op de uitslag voor het gehele bestand.

Klik hier voor een artikeltje in het BN.

 

14-5: Wedstrijdprep

Vanavond om half 8 alle spullen voor het weekend aan boord van de Confiance brengen. Bakkie thee, bootje nog even gecontroleerd, we hebben er zin in!

 

2-5: Lemmer

Altijd fijn, kilometers door palingsloten! Wat een geweldige race hebben we geroeid, 2,92 m/s overall. Heerlijk 11,5 km/u richting Spannenburg, daarna moesten we tempo inleveren maar uiteindelijk goed voor een al time high op Lemmer! 6e plek overall viel wellicht ietsje tegen maar de verschillen zijn klein! Daan haar foto's staan op facebook.

 

28-4: Training

Actieve hersteltraining met Jitze. DJ, HS, PD, MdH, RR, SN en EK. Heerlijk buffelen op het kanaal want het waaide teveel om Lemmer na te bootsen. 10 heen (tegenwind, stroom mee) en 10 terug met 7 man. Kees genoot ongetwijfeld van een Duits biertje...

 

25-4: Grou

In tegenstelling tot de meeste edities was het nu eens niet snikheet in Grou. Een dag eerder waren we waarschijnlijk helemaal dood gegaan vanwege de warmte, ditmaal stond er een mooi briesje, windje 4 Bft+ en dat is altijd lekker. De voor de windse start leverde veel teams problemen op maar wij dreven om 13:02 uur samen met de Vic mooi op de startlijn af. 3, 2, 1 en vol op de pen waren we weg. De Vic had ons in Harlingen nog dik qua tijd aan de broek gegeven en we waren van plan om mooi bij ze in de buurt te blijven. Hoezo dicht in de buurt? Het bleef boord aan boord tot en met de eerste boei op de Peanster Ee. De stuur van de Vic had verwacht dat we meer wendbaar waren want door het te vroege insturen raakten de riemen elkaar licht. Dit motiveerde ons om voor de wind meer afstand tot de mannen te nemen maar bij het sluisje in de Janssloot kwamen ze toch weer tot een meter of 10. Op weg naar Ie sight pakten we de Jan van Schaffelaar, Ekiep'9 zette fors aan maar was niet bestand tegen een slagtempo van 34. In de Hooidamsloot zetten we de opmars voort, op naar de Kromme Dick die we aan het begin van de Princenhof verschalkten. Jitze had inmiddels de Orkaan al gezien en ook Schotse Vier was met Hessel felle jas goed zichtbaar. D'rheen! In de wind maakten we de verschil snel kleiner. Dit was echt kicken, de ene na de andere sloep ging voor de bijl. De laatste kilometers waren we echt gefocust op de S4, zij echter ook op ons en we konden het verschil niet helemaal dichtroeien. Jitze zette de klok op 2'00 stil, seconden waren niet bekend. Zo snel waren we nog nooit in Grou geweest. We maakten ons op voor een interessante prijsuitreiking. De eerste plek in de H1 was niet verrassend, maar wat deden we overall? Als raven vlogen we af op de uitslagenbriefjes en we waren 2e! Voor de S4 en wederom was de Gouteyck dagwinnaar. Wat waren we diep gegaan, nieuwkomers Steven en Roland wisten niet wat ze overkwam maar een zilveren stekkie smaakte wel heel goed!

Staand startje tezamen met de Vic.

Voor de wind richting Pikmeer, meteen al leuk in de cadans!

Mooie bocht Hessel, Jitze duikt in het gat dat de Vuurzee laat vallen.

Op het laatst toch ook nog wel aardig gelijk...

Nog 100 meter.... Met sterren of het zwart voor de ogen en asgrijs komen we over de finish in een alles of niets poging om de S4 in te halen.

Mooi man, dit gaf vertrouwen voor de wedstrijd van komend weekend: op naar Lemmer!

Klik hier voor de uitslag van Grou.

 

23-4: Training

We kijken even of de Belboei nog groen is en peddelen rustig naar de kraan. Daarna even de sloep poetsen en klaar zetten voor Grou.

 

21-4: Training

Met Jitze aan het roer vertrekken we met 6 man. DJ, HS, PD, MdH, RR, EV. Een pittige noordenwind staat er op het IJsselmeer en we maken daarom een mooi rondje naar het surfstrandje bij Kornwerderzand. Vanwege wind en ondiep water roeit de sloep als een ploeg. Pff hoezo krachttraining? Dat aalscholvers veel vis eten wordt bij de spuisluizen wel duidelijk, wat een loeft. Een vismarkt is er niks bij en er wordt hartelijk gelachen om Rein zijn oud Makkumer buitendijks: praten met mond en neus gesloten.... Met 12 km/u trekken we een sprintje bij die stinkdam vandaan. Halve wind naar huis gaat het ontspannen en we weten nog 10,1 km/u gemiddeld op de klok te zetten.

 

19-4: Geen training

We zouden los, maar uiteindelijk bleven er 3 over. Heerlijk, een zondagochtend even uitslapen!

 

16-4: Training

Hoppa, weer een slagje om Makkum op de klok gezet, 13.6 km, 10 km/u gemiddeld best leuk met 7 man.

 

14-4: Training

Actief herstel, althans dat was de bedoeling... Het werd een mooi 10 en omdat ze zo lekker liep (zonder wind en golven) zetten we maar weer eens flink aan. 80 Slagen tot de Belboei.

 

11-4: Harlingen

Het waaide weer ouderwets in Harns en onze openingswedstrijd van het seizoen werd daardoor memorabel. Steven en Roland stonden (niet merkbaar overigens) stijf van de zenuwen voor hun eerste wedstrijd. Thuis bij Eddie Elektro werd nog even snel wat gegeten en koffie gedronken waarna we lagen de kleumen in de koude wind. We startten samen met de Snurk en die vertrokken als een raket. Voor de wind naar de zoutfabriek liepen ze zo'n 75 meter uit en dat werd nog een hele klus. Op dat stuk hadden we onze andere riemen goed kunnen gebruiken, maar in de wind kon meer worden behaald. Het slagtempo ging behoorlijk omhoog en daar lukte het zowaar de Snurk weer bij te halen. Vlak voor de start hadden we te horen gekregen dat we 2 rondjes binnendoor gingen en dat was maar goed ook. De wind haalde nog aan en waarschijnlijk was de HT niet van start gegaan. Bij het KNRM huisje kwamen enkele sloepen amper meer vooruit door de combinatie van wind, stroming en golven en buiten de pieren waren zware rollers zichtbaar. Het tweede rondje ging ook best aardig al kwam de Snurk voor de wind weer dichterbij. Grrr, dit konden we niet laten gebeuren en Rein bulderde dat er harder getrokken moest worden. In de wind ging het weer als een dolle en wisten we zelfs de Orkaan bij te halen. Nadat de race gedaan was klaarde het op en werd het zowaar nog mooi weer. In de feesttent was het ouderwets gezellig en werd de prijsuitreiking gelukkig een uur vervroegd. Veel eilanders waren inmiddels vertrokken maar de spanning nam toch wel weer enigszins toe. Waar zouden we staan, ten opzichte van de herberekende waarde van 2014 waren we 0,03% gezakt maar dat kunnen we erbij trainen. Maar waar stonden wij ten opzichte van de rest? We hadden geen flets idee, nadat de Vic er met de derde prijs vandoor ging kon het alle kanten op. Verrassend werden wij genoemd, 2e tijdens deze overlevingstocht! Dat hadden we niet verwacht en de koning te rijk vierden we dit zilver uitbundig. De Orkaan was winnaar maar inmiddels gevlogen. Roland en Steven hebben de hele avond met een smile van oor tot oor gestaan. Dit was echt een verrassing... Het gezamenlijk diner bij Nooitgedacht was erg gezelllig en smaakte heerlijk! Een lichte telleurstelling overmande ons op de maandag, wat nu? Een herberekening? De 1'21 was idd ook wel heel snel en de 1'24 dichter bij Rein's vastgelegde tijd. In plaats van 2e werden we 5e en 3 minuten roeitijd deden ons 37 seconden op de winnaar Gouteyck terugzakken. Waarom buffelt Erik dan ook zo hard met die 12 man? Afijn, ook met de 5e plek waren we nog steeds ingenomen.

Ontspanning voor de start, ff ouweneelen met team Gouteyck.

Flitsende start van de Snurk, tot maandag zullen we wel gedacht hebben...

Achterover, storm voor de wind!

Lekker de tweede plek gevierd!

 

9-4: Training #12

Alsof het de HT was, even de Pollendam inspecteren en daarna rustig aan voor de wedstrijd.

 

7-4: Training #11

Waarom kranen in Harns als je een perfecte trainingsafstand kunt afleggen. Om 19 uur vertrokken we bij Kooi nadat we eerst een aantal auto's in Harlingen hadden geparkeerd. De 4 km naar de sluizen waren nog wel even pittig, maar dat was juist gunstig daar we eenmaal op het Wad een betere wind hadden. Daar vlogen we in met 16+ km/u naar HT-city. Totaal 1'37 geroeid over 18+ km. Lekker mannen!

 

2-4: Training #10

19:30 RF: roer, DJ, PD, RR, EK en HS, SN, EV. We zoeken nog een bb/sb roeier om het team te completeren.

 

1-4: Eddie Kuipers jarig

Onze Ouwe Seun krijgt er weer een jaartje bij hetgeen vast met een Kouwe Seun wordt gevierd. Van harte Eddie Elektro!!

 

31-3: Training #9

Wat een wind....!!! Vooraf toch nog wat appjes om zeker te stellen of we echt wel gingen. Maar juist nu was het leuk om ff naar buiten te gaan. Rond 19:30 vertrokken we met RF aan 't hout. DJ,PD,RR en AB op SB, en HS, SN en EV op bak gingen de strijd met de elementen aan. Op het eind van het Makkumerdiep stonden nog flinke golven en dit kon wel eens een leuk avondje worden. In de wind liep het van 8.8 km/u terug naar rond de 3 waarbij de sloep alleen maar lag te klepperen. Halverwege het kanaal moesten we dan ook wel keren, dit was gekkenwerk om tegen 9 Bft in te buffelen. Maar we hadden het geprobeerd. Wild surfend pakten we wat stille meters in de Marina haven en daarna weer het kanaal op. Aan de oostzijde van de Noordwaard konden we ook redelijk beschut roeien en daardoor pakten we toch weer mooi 8 km. Heerlijk, leuk voor de mindset!

 

29-3: Training #8

Na een kort nachtje vanochtend om 10 uur alweer even op pad. Martine nam na lange tijd het helmhout weer ter hand en met 5 roeiers legden we onder barre omstandigheden 9,6 km af. Roland zag na alleen donkere trainingen te hebben gedaan voor het eerst wat hij deed en dat ging prima. Lucas, Merijn, Peter en Harry zaten op de vertrouwde posities. Mooi dat het uurtje erbij is gekomen, vanaf dinsdag kunnen we ook 's avonds weer zien hoe de riemen bewegen.

 

26-3: Training #7

Rein had er zin in vanavond, dat kon je aan alles merken. Met een wedstrijdspirit werd de training begonnen en we gingen vanwege de wind tot vervelens toe het kanaal op en neer. Vier maal en dan haal je de Slag om Makkum ook op het Makkumerdiep, vanavond een dikke 15 km onder marginale omstandigheden: een dikke bries en buien! DJ, PD, RR en LS op SB, HS, MdH, SN en EV op BB.

 

24-3: Training #6

Om half acht hadden weer 7 man hun plekje in de sloep gevonden. DJ en HS op slag, PD en MdH reserveslag, EV en RR hadden een prachtige training want het water was als een spiegel. Met kippenvel op de armen joegen we de sloep door het kanaal. Dit was onvoeg want de sloep liep als een dolle. Dit was echt genieten!

 

22-3: Training #5

Voor het eerst zien we weer wat we doen en wie er allemaal in de sloep zitten. Het weer was geweldig en dus ouderwets genieten. Steven had zijn tweelingbroer overgehaald dat roeien best een leuk spelletje is en moest dat natuurlijk laten zien. De mannen wilden niet voor elkaar onder doen en voor dat we het wisten voeren we voorbij Kornwerderzand. Weer 10 km achter de kiezen voor HS, MdH, SN en PD, MN en LS.

 

19-3: Training #4

Rein vertrok om half 8 met een T5. Harry, Merijn, Peter, Steven en Roland pakten met leuke trainingsspelletjes weer 8 km.

 

18-3: Rein jarig

Onze stuur verjaart, Rein van harte gefeliciteerd! Op zaterdag kunnen we een klein biertje bij de stuur doen.

 

17-3: T#3

Vanavond weer om half acht met RF aan het helmhout. DJ, PD, RR, AB en HS, MdH, EV, SN. In totaal een mooie 12,5 km op de klok.

 

14-3: OHKS

We staan ingeschreven voor het Open Harlinger Kampioenschap Sloeproeien. Op 11 april een leuk voorproefje op het zilte nat voor de HT (5 weken later)...

 

12-3: T#2

Vanavond met zijn zevenen, de nieuwe mannen waren verhinderd (spierpijn?) en Merijn was Terschelling al aan het verkennen voor medio mei! Arjen had een jaar niet in de sloep geroeid maar stapte makkelijk weer in samen met RF, DJ, HS, PD, EK en EV. Ook als V6 liep de sloep als een zonnetje. Mooi stabiel en op slag werden een dikke 9 km op de klok gezet. We waren wel eens minder uit de winter gekomen. In spanning wachtten we de nieuwe Cw af....

 

10-3: Eerste training

Onze eerste natte training van het seizoen. De spiertjes worden weer op een andere manier geprikkeld.... Aanvang 19:30 bij Kooi.

Meteen met 9 man op pad, dat was ook wel eens anders geweest. Naast 7 vertrouwde gezichten in de sloep (RF, DJ, HS, PD, MdH, EK en EV) stapten Steven en Roland met ons van wal op een heldere avond met nog een guur windje. Rein verkoos daarom de diverse (jacht)havens waarbij we redelijk beschut onze meters van het nieuwe seizoen maakten. Opvallend was dat de sloep met gemak boven de 10 liep, natuurlijk stroom mee op het Makkumer Diep. Heel even waren we op het IJsselmeer maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Maar op de terugweg liep het ook weer rond/boven de 10 km/u. We hadden stiekem niet stil gezeten deze winter zo bleek na de eerste 7,5 km.

 

9-3: Riemen prutsen

Vanavond worden de veterdiploma's weer uitgereikt als de riemen weer een leertje krijgen. We hebben ons helemaal suf geschuurd want er was na een paar jaar toch wat meer schade ontstaan dan ons lief was. Pedor kon zich helemaal uitleven op zijn grote hobby: het lakken van het rondhout. Zijn eigen riem is nog lang niet klaar, want daar wordt extra aandacht aan besteed in de verwarmde schuur van Peter. Eddie, Merijn, Peter en Harry deden een dappere poging om de leren er weer op te zetten. Ook dit jaar weer lukte het om elkaars duimen te perforeren en uiteraard een leer op de kop waardoor de riemensponsor extra opviel. Opnieuw!

 

8-3: Jacob jarig

Onze Haan wordt 49 en viert dat nog op zee, van harte ouwe seun!

 

6-3: Merijn jarig / Twirre slepen

Ons Haasje verjaart vandaag en krijgt als cadeau een gezellig middagje/avondje slepen! Van harte Merijn!

Vanaf 14:45 verzamelen we om naar Stavoren te gaan. De sloep is mooi op tijd, maar men maakt zich zorgen om het roer. Waar blijft Harry met dat stuk plastik? Uiteraard is het weer fris bij het slepen, het waait toch nog wel een beetje. Vorig seizoen roeiden we 2,89 m/s gemiddeld en daarom willen we weer op 2,90 m/s slepen, net als in 2014. Een dikke week later blijkt dat we 0.03% zijn gezakt ten opzichte van de herberekende waarde van 2014 en dat bij 2,85 m/s. Jammer, tot een exact vergelijk is het dus niet gekomen omdat de gevraagde 2,90 onrealistisch bleek? Afijn een dure bevestiging dus van het slepen van het jaar ervoor die overall vertrouwen geeft in de huidige sleepmethodiek.

 

3-3: Inhaalavond #2

Doften en voetenbankjes worden weer geplaatst. Met Peter, Rein, Eddy, Jacob, Merijn en Harry aanwezig hadden we ook bijna weer kunnen trainen.

 

2-3: Inhaalavond

De bladen van de riemen vragen nog wat aandacht op het Gruthof. 19:30 gaan we weer verder!

 

1-3: Harry jarig

Alweer 38 hoorde hij vandaag iemand zeggen... Veel tijd om te feesten was er niet want er moest nog wat worden geklust. Samen met Kees kregen sloep en riemen 's middags weer de nodige aandacht.

 

28-2: Klus klus

Merijn, Eddy en Harry waren bij Kooi aan de slag om onze 'iron lady' weer volledig wedstrijdklaar te maken. Schoonmaken, schuren en verven het blijft leuk...

 

26-2: ALV

Vanavond alweer een Algemene Ledenvergadering, aanvang 19:30 in de bovenzaal van Café Rowmano.

 

23-2: Onderhoud

Jacob en Rein hielden zich bezig met de kielbalk en maakten de voetenbankjes aanzienlijk lichter door extra ventilatiegaten aan te brengen.

 

21-2: Slepen

Na dagen rekenen uiteindelijk besloten de Twirre wederom aan te bieden voor het slepen 2015. Nog even de binnenkielbalk schilderen en we kunnen weer aan de slag op het IJsselmeer. Eerste training staat gepland op dinsdag 3 maart.

 

20-2: Sponsorupdate

Flinter blijft ook in 2015 groot op zowel de Twirre als Pulp Fiction staan! Met hun credo "Flinter, no boundaries" gaan beide sloepen ook weer het nieuwe seizoen in.

 

7-2: ALV in Zaandam

Peter en Harry gingen naar Zaandam en leidzaam de agenda volgend stonden ze aan de verkeerde zijde van de Zaan. De lokatie was echter visueel en eenmaal ter plaatse was er tijd voor koffie met sterke roeiverhalen. Gelukkig ging het nooit over Cw-waarden. De voorzitter had de ALV het thema de "zoektocht naar de hoogste waarheid" meegegeven. Het verslag is inmiddels verschenen op de ledenpagina van de FSN.

 

17-1: Jacob jarig

Onze stuurboord 1 verjaart vandaag. Van harte gefeliciteerd!

 

8-1-2015: Onderhoud

Eddie, Jacob, Peter en Harry leefden zich weer ouderwets uit op de riemen. Schuren, schuren en nogmaals schuren.

 

1-1-2015 - Seizoen 27 voor de Twirre

Allereerst de beste wensen voor eenieder, met veel geluk en gezondheid.

 

 
1&2-11: Muiden-Pampus-Muiden

Deze editie met 6 man in de Pulp Fiction geroeid en dat leidde tot een prima uitslag in eerste race. De tweede kenmerkte zich door enig oponthoud maar dat maakte het de geweldige roeidag/weekend er niet minder om. Het seizoen 2014 werd prachtig afgesloten met mooie resultaten: Goud in Zaandam, Zilver in Makkum en Brons in Lemmer aangevuld met mooie top 10 klasseringen. Sinds lange tijd werden weer eens 10 wedstrijden geroeid in een seizoen waarbij vooraf was gesteld dat we het na de HT iets rustiger zouden gaan doen.... Op het water is het goed toeven!

 

27-9: Slag om Makkum

Alweer de 12e editie van de slag om Makkum, onze thuisrace. 32 sloepen hebben zich al ingeschreven, belooft weer een leuke race te worden!! Meer informatie op de website van de stichting Slag om Makkum.

Makkum 2014 was een geweldige race voor de Twirre. Voor het eerst stapten slechts 7 man in de sloep voor een wedstrijd waarbij we op de voet werden gevolgd door Omrop Fryslân. Zij maakten een reportage voor "Myn Klub" hetgeen een mooi filmisch beeld gaf van een wedstrijddag.

 

 

25-9: Training

Final prep met als opstelling DJ, PD, GD en HS, MdH, EK. RF stuurt

 

23-9: Training

Opstelling DJ, PD, GD en HS, MdH, EK, Naar een stuur wordt nog gezocht....

 

18-9: Training

Na een uur poetsen was de onderkant weer wit en kon de training beginnen. De mannen slaakten een zucht van genot, de sloep liep weer met gemak boven de 10 en dat met zijn zessen. Was die baard toch stiekem ergens goed voor geweest... Na de warming up van een uur hadden we vanavond op het water een makkie. Even naar KWZ op- en neer. In het kanaal even 'showboten', Rein liep ons een sprint trekken met de dames van de Pulp in aantocht. Belachelijk, v-max 11,8 km/u en gemiddeld 10.6 over de eerste kilometer. Dat moesten we uiteraard bekopen maar het was wel ff leuk.

 

16-9: Training

We hadden nog even een uitdaging omdat Rein de laatste tijd op dinsdags niet als stuur beschikbaar is. Uiteindelijk nam Danijela voor het helmhout van onze dame in handen. Het was prachtig weer, weinig bewolking, amper wind en na een zonnige dag ook nog een lekker temperatuurtje. DJ had er zin in en wilde per se naar de eerste boeien van het Fries Vaarwater. Ja, die knipperende tonnen... Met een stevige baard aan het onderwaterschip was dit een heftige kracht- en tevens duurtraining. Pff, wat waren we klaar na deze sessie. Derhalve besloten om donderdag eerst maar de HD-spuit te hanteren om alle flora en faun - aangegroeid sinds de HT - van de romp te spuiten. Opstelling DJ, PD, GD en HS, MdH, EK.

 

11-9: Training

Na de Maasrace niet op dinsdag maar op donderdag weer aan de slag. Op een prachtige avond ging Rein met DJ, PD, GD en HS, MdH en LS op pad. De Twirre loopt nog zwaar ivm een baardje op het onderwaterschip. Vandaar dat we in een fantasieopstelling na een uur weer genoeg gedaan hadden. Lucas op BB, en na Kornwerderzand gewisseld met Jacob, wie had dat ooit gedacht van twee hard core SB-roeiers?!

 

 

6-9: Maasrace

We hadden net als vorig jaar maar 6 man beschikbaar voor de Maasrace en dus deden we een beroep op de meiden van om de Pulp Fiction te lenen. Niet alleen de sloep maar ook stuurman Hendrikes werd ingelijfd voor 11 kilometers op de Nieuw Maas. 's Ochtends waren we al vroeg op en vertrokken we om half 8 vanuit Makkum. Op het gemakkie naar Rotterdam, bakkie onderweg en om half elf bij de kraan, dat liep allemaal gesmeerd. Lucas sloot bij het STC aan en we konden meteen aan de pasta met snelle kruiden. Daarna was het toch wel weer even een poosje wachten op de start. Geen van de 51 sloepen mocht de Jobshaven verlaten en we moesten alle worden gesleept naar de start. Die lag er nog niet in waardoor het met de vloedstroom allemaal lekker opschoof richting de Erasmusbrug. De wedstrijdleiding dirigeerde alle sloepen weer terug en na een rode flair kwam toch eindelijk het startschot. We lagen weer prima vooraan en als enige zesriemer (op 3 gigs na) moesten we dat wel waarmaken.

Het liep als een speer en met snelheden rond de 12 km/u bleven we de meeste 8 riemers ook ditmaal weer voor. Zelfs 10 en 12 riemers konden ons niet passeren voor de stroom uit. Met de Cor de Bruin hadden we een prachtig gevecht, dan zij, dan wij weer iets voor maar de teams waren mooi aan elkaar gewaagd. Bij de keerboei prikte Willem de oude Regatta mooi binnendoor en moesten we die mannen laten gaan. Maar nog steeds waren we geweldig onderweg want er stond een gemiddelde van 11.8 km/u op de gps. Wauw, dit gaf een ontzettende boost. Tegenstrooms kregen we het tegen het einde van de race iets moeilijker, ter hoogte van de Parkkade stonden vervelden golven en daar moesten we iets terrein prijsgeven. Maar na 1'16'03 stond de klok stil en waren we niet ontevreden. We finishten als 11e en dat was gelet op het wedstrijdveld zeker niet verkeerd. De sloep hadden we er redelijk snel weer uit en hadden we tijd voor een drankje. De prijsuitreiking kende een minder gebruikelijke volgorde. Men begon met de hoofdklasse dames waarna 1e en 2e klasse volgden. Bij de heren idem dito waardoor het lang duurde voordat we wisten waar we aan toe waren. Yes, wederom een eerste prijs in de derde klasse. Dat was geen complete verrassing, nu afwachten wat het algemeen klassement deed. Er waren echter geen prijzen voor het algemeen klassement en dus snelde iedereen naar de uitslagenbriefjes. Derde algemeen! Dat was lang niet gek temeer we wel eens meer getraind hadden... Dat gold zeker voor Lucas. Tevreden keerden we huiswaarts want we hadden een prachtige dag gehad met mooi roeiweer, een gezellige drukte in de stad tijdens het wereldhavenfestival en een knappe uitslag. Daan had vanaf het volgschip 400+ foto's gemaakt en die volgen in een album (staan al op facebook).

Wachten voor de start

Nog even, een heerlijke chaos vlak voor de start

Mooi in gevecht met de Cor de Bruin I en wat 10 en 12 riemers

Klik hier voor de uitslag (niet gesorteerd op vermogen, dus even zoeken naar de PULP FICTION)

 

2-9: Training

Ter voorbereiding op de Maasrace vanavond even een training in de PF met 6 man. Precies een uur onderweg tijdens fantastisch roeiweer.

RF stuurt, DJ, PD, EK en HS, MdH en EV.

 

28-8: Training
 
19-8: Training
 
14-8: Training
 
31-7: Training
 
24-7: Training
 

3-7: Training

 
24-6: Training
 
21-6: Zwolse Grachtenrace

Geroeid in de PF, 4e plek overall, goed bezig!!

 

17-6: Eerste training na HT
 
30-5: Harlingen Terschelling

We zijn er klaar voor, vorige week donderdag overgestoken en nog stukje omgeroeid waardoor we een dikke 25 in de armen hadden, daarna nog wat peddelen. Donderdagavond alles gereed a/b van de Confiance, Flinter en Makkumer vlag in het want. Morgen met Omrop Fryslan aan boord een mooie dag ervan maken!

 

17-5: Lemmer

Een week na Grou is het bloedje heet en dan komen de 22,8 km lekker door. We gingen ontspannen achter de Snurk aan en pas halverwege waren we die ouwe seunen met 7 man pas kwijt, konden elkaar mooi opstuwen. Verder nu ook weer prima race die uiteindelijk goed was voor een derde plek. Zelden waren we zo ingenomen met deze klassering!

Pittig startje tegen de 7 mannen van de Snurk

Niet als een idoot vertrekken, Lemmer is lange race...

Meteen na de brug weer vol op de pen

Nabij het pondje, eerst nog even die Razende Snol voorbij... Grr, hier doet het pijn!

 

10-5: Grou

Puike race geroeid, helaas een 11e plek maar dit was volgens menigeen een van onze beste races. Wat een power van begin tot eind in dat heerlijke weer. Regen vanaf begin tot aan het eind met af een toe een droog stukje, maar dan waaide het wel weer lekker. Toppertje!

 

19-4: Slag om de Zaan

We waren gebrand een goede race te roeien in de Pulp Fiction. Voor Jacob en Harry altijd weer een bijzondere belevenis om in de sloep te roeien waaraan zo lang door ze geklust is en ditmaal hadden we er ook nog eens een aardig getraind team in de sloep zitten. Jitze bediende het helmhout, op bak zaten HS, MdH, EV en RD (onze nachtwacht) en op stuur DJ, PD, JH, JB. Het mooie van de Slag om de Zaan is dat je kunt kiezen wat voor een start je wilt, wij kozen voor de snelle start om zo weinig mogelijk last te hebben van blauwe vlag situaties. Tezamen met de Corren de Bruin I en II vertrokken we in de 2e start en wisten als eerste de keerboei te ronden. Daarna volgde een spel waarbij de Pulp en de Cor de Bruin II elkaar tot het uiterste dreven, naast elkaar, achter elkaar, voor elkaar, continu werden de teams geprikkeld om meer vermogen te leveren. We zagen de Orkaan maar langzaam dichterbij komen en dat gaf moed. 17 slagen voorsprong werden 20, een volgende boei zelfs 21 en we wisten die voorsprong tot na de 2e keerboei vol te houden. 10 km gehad, 1 minuut toegegeven en dit kon wel eens een mooie dag worden... Als we de Muidense Orkanisten een niet al te ver hoefden te laten gaan konden we die hebben. Na anderhalf uur brak er een moeilijke fase aan. Zomaar even in een andere sloep stappen is niet het meest ideaal, maar we moesten door. Jitze motiveerde ons de gehele race geweldig maar moest nu nog meer geven.. De ruggen waren stijf en hangen deed pijn. Grr... Hou vol mannen.

Uiteindelijk finishten we in 1'42"30 en hadden toen 16,540 km afgelegd. Holy smoke, wat een race waarin we wisten dat we de Orkaan te pakken hadden. Dat werd ook al snel door ze bevestigd, dit was 'm niet helemaal... Het traileren was super geregeld! Met een trekker en quad werden de trailers door de organisatie aangevoerd. Startnummer sloep kwam overeen met het toegekende trailernummer en kranen maar! Daarna lekker ontspannen tot de prijsuitreiking. Dat werd op een HT-achtige wijze gedaan. Alleen overall prijzen waarbij de spanning steeds verder toenam. Er waren 5 prijzen voor 14 damessloepen en met een projector werd van onder af sloep voor sloep in beeld gebracht. De Visbyvaarder won voor de Mare Australis en de Icterus.

Bij de heren waren er 10 prijzen voor 43 sloepen. Wij wilden vooral weten waar we stonden ten opzichte van Harlingen in de Twirre. Sterke Sietze pakte ons in Harlingen nog en was nu 8e, de Zeeleeuw was in Harns 4e, nu 6e, Gouteijk in Harlingen 6e, hier vijfde. De Vecht werd 4e, daarna volgde de Orkaan met een derde plek. Wij misten de Azorean High nog en nu kwam het er op aan.... Welke ploeg werd er nu opgenoemd? Het waren de Katwijkers op 2. Een oerkreet volgde, wij wisten genoeg! Team Twirre had in de Pulp Fiction Zaandam gewonnen. Dit was niet zomaar een overwinning, deze hadden we even nodig om te zien waar we ook konden staan. Naast een knappe beker kregen we nog een heerlijke winnaarstaart.

 

 

17-4: Training

Ditmaal in Harlingen, even de voetenbankjes stellen van de Pulp Fiction.

 

15-4: Training

 

11-4: Open Harlinger Kampioenschap Sloeproeien

De roeiers troffen het geweldig tijdens het HKS, prachtig weertje om te roeien door een goeie temp en lekker windje op het Wad. Voor ons begon de race met een gezamenlijke maaltijd bij Eddie. Als een Swedish Cook had hij een geweldige koolhydraatrijke maaltijd voorgeschoteld en na een goeie bak koffie gingen we op zoek naar de Twirre. Door een late aanmelding mochten we als laatste vertrekken en dat was prima. Alle ingredienten voor een mooie inhaalrace waren aanwezig.

Rein en onze invalsturen waren verhinderd vandaar dat Martine tijdens haar sabaitcal weer eens aan het helmhout zat. Voor het windje naar de zoutfabriek was het lekker warm en eenmaal opgewarmd haalden we als eerste de Toverbal en Zeeleeuw II in. Daarna de Kromme Dick, dat was nog een heel gevecht maar uiteindelijk slaagden we er op een pittig stukje op het Wad toch ook in om deze Ouwe Seunen voorbij te varen. Na de keerboei liep het hard voor de wind die ook nog eens leek aan te halen. Eenmaal in de havenmond kwamen we de ijzersterk roeiende Grutte Bearen maar net voorbij en finishten we in 1'31"47. In de uitslag waren we weer 2 plekjes gestegen, ditmaal 10e over de race met een lengte van 14,665 km.

 

10-4: Training

Normaal doen we nog wel eens rustig aan voor een wedstrijd, ditmaal niet en pakten we gewoon de normale training voor de donderdag. Vol op de pen....

 

8-4: Training

Lekker buffelen!

 

5-4: Vechten op de Vecht

Eerst even vechten op de A10 maar we waren mooi op tijd in Weesp waar het gedurende de dag prachtig weer werd. Het kostte ons 55 seconden meer dan in 2013 en met onze nieuwe handicap zakten we dus meteen 11 plekken. Maar ja, na twee boeren overals was het prachtig om te zien dat de Flinter dames nu de overall eerste prijs pakten! Op naar Harlingen!

 

3-4: Training

Wedstrijdopstelling RF aan het hout en DJ, PD, JH, EK en HS, JL, MdH, EV.

 

1-4: Training

Ook op Eddie Kuipers zijn verjaardag werd er weer hard getraind. Prachtig weer deed de mannen weer tot het uiterste gaan. Inmiddels hebben we de trainingsfrequentie verhoogd van 3 naar 4 maal per week. Met zo'n Cw moet er nog net een tandje bij.

 

11-3: Training

It gjit oan: na vele heimelijke trainingen op het binnenwater gaat de Twirre vanavond weer het IJsselmeer op! Opstelling via de app/sms.

 

11-2: Weer nieuwe sponsor

Hotel Aan de Wymerts komt op de riemen van de Twirre te staan. Ze hebben een prachtige 8,5 in de Zoover beoordeling, kwaliteit zoekt kwaliteit!

 

7-2: Onderhoud

Merijn kon het niet laten en zette de doften nog maar weer eens in de lak.

 

4-2: Onderhoud

De sloep staat met een strak bovenwaterschip weer in de loods alwaar we vanavond de voetenbanken weer konden monteren. De bladen van de riemen zijn weer mooi wit en ook de doften weer strak in de lak. Kom maar op met het nieuwe seizoen.

 

3-2: Sponsoring

Prachtig nieuws dat ook Flinter ons dit jaar weer sponsort, dit jaar staat FLINTER op twee strak donkerblauwe sloepen!

 

1-2: ALV FSN

Wellicht weer een aardige vergadering?! We zijn erbij!

 

24-01: ALV

De jaarlijkse vergadering staat weer gepland. Bijzonderheden via de e-mail.

 

21-01: ALV prep

Het bestuur komt vanavond bijeen om de laatste zaken voor de ALV van donderdag voor te bereiden. In de loods bij Kooi werd weer druk geklust aan het hout van de vereniging.

 

17-01: Jacob jarig

SB1 bijt altijd het spits af qua verjaardagen, van harte Jacob!!

 

14-01: Klussen

Merijn, DJ, Peter, Eddie en Harry leven zich weer even uit, de eerste drie op de riemen. Ed en Har rollen de binnenzijde weer strak.

 

11-01: Klussen

Rein en Harry zijn er van 08:00-10.30 en concentreren ze helemaal op de kielbalk. Schuren en gronden.

 

07-01: Klussen

Op de dinsdag gaan DJ, Rein en Merijn tekeer: schuren.

 

04-01: Klussen

Jitze, Haan en Harry klussen er op de zaterdagmorgen vrolijk op los.

 

01-01-2014: Gelukkig nieuwjaar

Eenieder de beste wensen en dat het maar weer een sportief en mooi roeiseizoen mag worden. Na het slepen in maart moet dat helemaal goed komen, gemeten waarden en dus weet eenieder waar die staat!

 

28-12: Onderhoud

Omdat de dinsdagenavonden vrij kort zijn ditmaal een grotere groep op zaterdag aanwezig. Folkert + maat, Rein, Jacob en Harry leggen zich toe op het schuurwerk. Folkert bespreekt met Erik van der Bles een mooi plan voor het herstel van het bovenwaterschip. 17-1 gaat de sloep naar de Erik en op 1-2 is die klus weer geklaard en kunnen we weer inbouwen en ons in de tussentijd concentreren op het hout.

Na deze zaterdag is er niet meer geklust en zit het roeijaar 2013 erop, resultaat: voorlopig NEDERLANDS KAMPIOEN !! Mooi man!!

 

10-12: Onderhoud

Rein en Harry demonteren doften en vloeren waarmee het onderhoud is begonnen.

 

2/3-11: MPM

We deden de HT nog even dunnetjes over met Jan Willem in Muiden, op vrijdagavond kwamen de meesten a/b en het was vanwege de verjaardagen van Remco en Erik meteen al een gezellige boel. Roeiend was het niet best, de uitslagen overigens ook. De organisatie had raar zitten rekenen en we hadden zelfs een uitslag in de dubbele cijfers. Uiteraard moesten wij gewoon harder roeien, maar hierdoor was meteen wel een hoop duidelijk. We roeien zondag niet. Overall na de herberekeningen een 8e plek. De verschillen waren miniem, maar wel gemaakt. Dan maar vieren dat we officieus Nederlands Kampioen zijn geworden, dat feest was er niet minder gezellig om, maar het was het allemaal net niet. We wisten het natuurlijk al eerder dat het klassement op deze manier berekend zou worden maar volgend jaar maart weten we wat het allemaal waard is geweest.

 

Trainingen

Geprikkeld door de uitslag in Langweer hadden we in de aanloop naar MPM het trainingsschema weer geintensiveerd. Helaas moesten we ook concuderen dan het niet telkens met 8 roeiers was. 6 of 7 man kregen het dan wel extra voor de kiezen, maar roeien is veel meer dan alleen kracht en uithoudingsvermogen.

 

5-10: Langweer

Deze race liep wat anders dan gepland, overall werden we vierde en dat was een behoorlijke domper. Sinds mei 2009 waren we niet meer buiten de top 3 geklasseerd in welke wedstrijd dan ook. Winnaars hebben een plan, verliezers alleen maar excuses hoor je wel eens. We moesten gewoon meer trainen met dezelfde samenstelling maar als dat door het (off shore) werk niet gaat dan houdt het op. Het was wel een goede wake up call...

 

 

28-9: Slag om Makkum

Geweldige strijd weer op het IJsselmeer! Twirre pakt overall klassement en de Pulp Fiction wordt met de IJsselmeerminnen overall 5e!! Helemaal top.

26-9: Final prep

Voor onze thuisrace moesten we gelet op enkele personele wisselingen de voetenbankjes nog even exact afstellen. Rondje Belboei en in een lange sprint door tot aan de haven. Even de spieren prikkelen op de racebaan, het IJsselmeer lag er bijna rimpelloos bij. Great!

 

23-9: Jitze jarig

Onze penningmeester mag zich nog een jaar lang twintiger noemen..... Van harte gefeliciteerd Jitz!

 

14-9: Winst op Veerse Meer

De Veerse Meer race was belangrijk, als we boven de Pul eindigden zouden we normaliter Nederlands Kampioen zijn. Dat lukte, echter de feestvreugde behorende bij het NK moet nog even wachten tot na het slepen. De race was echter geweldig, wat een power! "Voor mijn gevoel gingen we rustig van start" riep BB1 achteraf tegen de stuur. Een daverende lachsalvo volgde: "na 6 slagen zaten we op 12,8 km/u waardoor ik direct ging verlengen". Oeps, zo voelde het niet. Het is toch altijd bijzonder om naast de Orkaan te starten en we wilden onze mooie startpositie, met kans op een binnenbocht, niet verspelen. Dus meteen vol op de pen! De Orkaan onze spiegel tonen lukte goed, op naar de volgende sloep. Daar waar we in Bruinisse nog moeite hadden met de Razende Snol was dat ditmaal anders. Na 20 minuten hadden we 2 minuten goed gemaakt en lagen er al naast. Om het drinkschema niet te verstoren werden de bidons tijdens deze inhaalactie toch aan de mond gezet. Asjemenou? We voeren met 7 man voorbij en daarna nog sneller door. Kippenvel op de armen! Na een half uur stond er een gemiddelde van 10,7 km/u op de klokken en de Azorean High had nog geen 2 minuten goed gemaakt. Toen besteften we dat het wel eens een heel mooie dag kon worden....

Een spetterende start

Na de Razende Snol volgde Jan van Riebeek. Rein had het parkoers bekeken en we moesten voor de smalle doorgang deze sloep voorbij. Deze tussensprint deed ff pijn, we liepen al dik tegen de 11 aan en er moest nog even iets bovenop. Na de draai om het eiland kregen we de wind vol op de kop. Omdat er niet echt veel golven stonden konden we een lange slag blijven maken en kwamen we nooit onder de 9 km/u. Op naar de volgende sloep! Haha, daar was Hjoed 'n Makkie al, even snel wat kreten uitwisselen naar de beulen uit Frentsjer. Zo pakten we de een na de andere maar we moesten naar 't Pulletje. Als ze met 8 roeien hebben we een aardige inschatting wat ze kunnen, maar nu met die hardere wind met 10 man? Door de bochtige route konden we ze niet goed klokken en we konden dus maar een ding doen: zoveel mogelijk goedmaken van de 6 minuten die ze voor ons waren gestart. Vlak voor de laatste boei nog een mooie strijd met de T2, maar daar gingen we nu toch wel rap aan voorbij. Hoe anders was dat een jaar geleden in Makkum, toen ze ons in een sprint van 2 kilometer op het kanaal voor wisten te blijven. Toen bleek De Mac nog een mooie prooi! Net als op de Vecht werd er een sprint op leven en dood uitgevochten. Ze lagen een sloeplengte voor, even later wij ernaast, ervoor, toen de Mac weer voorop. Grrrr, we moesten voorbij en dat lukte in een ultieme poging. De snelheid liep nog op tot 10,5 in de eindsprint maar toen was het ook wel klaar. Holy smoke, wat een wedstrijd was dit. We waren ruim 3 minuten sneller dan in 2009, maar we konden er eigenlijk niet zoveel van zeggen daar de Pul met 10 was. Voortaan nog meer krommes mee.... Na de finish klonken er wat minder frisse geluiden uit de sloep, tot over de pijngrens waren we gegaan. En dan Arjen, na twee maanden a/b van een HAL-schip en 1 training weer mee in de HT-opstelling. Heel rustig peddelden we naar de kraan om snel de sloep weer op het droge te zetten. Tijdens het kranen beseften we wel dat dit een bijzondere race was geweest. De dag begon al met een gezamenlijke pastahap in het hotel waar Rein, Ilanda, Harry en Daan verbleven. Heel apart, de snelle pasta van Danijela uitserveren in een hotel. Na vijven hadden we pas trek in een biertje. Om kwart over zes konden we een verlossende oerkreet slaken. Tréwes 2 pakte het brons, 't Pulletje werd tweede en toen wisten wij al genoeg. De derde 0,9 voor het NK was binnen en in een normaal seizoen hadden we dan ook te titel mogen claimen. Met nog twee races te gaan kunnen we niet meer worden ingehaald. Die pret bewaren we echter voor later, na Langweer, na MPM, na het slepen in maart 2014 zullen we het weten.

 

Nog steeds strak vlak voor de finish

Later meer

 

8-9: The day after...

Wat hebben we een race in de Pulp Fiction geroeid! Eerste in de derde klasse was wel verwacht, maar eerste overall? He-le-maal ge-wel-dig !! Zoals de Arad jaren geleden al op hun shirts zette: It's not the boat, it's the engine! Later meer over deze geweldige race, waarmee het vijfjarige restauratietraject van de Pulp voor Jacob en Harry ontzettend werd beloond. Veelzeggend en bevestigend!

 

7-9: Flinter op de Maasrace

Het is alweer enige jaren geleden dat we in Rotterdam aan de start verschenen. We zijn er met Tinus aan het roer weer bij!

 

31-8: Jubileum

Op zaterdag 31 augustus vieren we het 25 jarig bestaan van de sloep. Alle (oud)roeiers en (oud)stuurlieden die op de doften of aan het helmhout gezeten hebben zijn met partners van harte welkom. Om 20.00 uur bij Romano barst het feest los! Uitnodigingen zijn via vele manieren (e-mail, sms, facebook) verstuurd en telefonisch is ook getracht zoveel mogelijk mensen die iets met de sloep hebben, of hebben gehad te bereiken. Dit is echter in niet alle gevallen gelukt. Via Makkum Belboei en Bolswarder Nieuwsblad hopen we dat zoveel mogelijk mensen kennis van het evenement hebben genomen en aanwezig zullen zijn.

Komen met dit soort foto's al aardig in de sfeer...

 

26-8: Roeiclinic SWF

Enkele ambtenaren van de gemeente SWF zullen op de maandagmiddag ervaren wat het is om aan de riemen van Twirre en Zeesteeg te hangen. Hopelijk hoeft Merijn na afloop niet meteen enkele fysioafspraken te maken... Ze zijn echter in goede handen!

 

23/24-8: Visserijdagen Makkum

Het dorp beleefde weer een cultureel nautisch feest waarbij op de zaterdag ook het sloeproeien niet onbelicht bleef. Geïntresseerden konden met de combiteam van Zeesteeg en Twirre in de Zeesteeg kennismaken met de roeisport en proberen of ze de slag te pakken konden krijgen. Een de stand geflankeerd door Twirre en Fjoerfûgel (voorheen Garuda) waren prachtige beelden te zien, de HT-trofee en andere bekers en informatie van beide teams completeerden het geheel.

Naast de roeiclinic werd en ook om mooie prijzen gestreden met het bungyroeien. In een vletje met vier riemen probeerden teams uit o.a. Makkum, Stavoren, Harlingen, Skuzum en de damclub uit Schettens het elastiek zo ver mogelijk uit te trekken. De Harlinger Garnalenvissers met Snurk bemanningsleden aan boord zetten een dijk van een afstand neer en hadden ook in Stavoren al 2 jaar achtereen het bungyroeien gewonnen. De Twirre Specials kwamen er niet aan te pas en gingen toen maar voor het schoonste geheel. De Damclub uit Schettens trokken met oud-stuurman Jan Boll, Hendrikes Brandsma, Erik Feenstra, Rutger Dijkstra en Lucas Sytsma in de allerlaatste pull aan het langste eind. Lest best! De 125 euro aan prijzengeld was een mooie aanvulling voor het jubileumfeest voor volgende week.

 

22-8: Training

Het trainen gaat gewoon door, welliswaar nog steeds enigszins gehinderd door vakantie en werk maar met 5 of 6 gaat het ook. Om met 5 man 75 minuten 9.3 gemiddeld te roeien moest er toch nog flink worden gebuffeld. Met een V5 met 10.5 km/u het hele kanaal door toverde een tevreden glimlach op het gezicht. Vanaf volgende week zit de sloep weer vol!

 

4-8: Wat plaatjes

De webmaster is weer terug van vakantie en vond mooie foto's van de race in Bruinisse. Met dank aan Ferox.

 

Wat een focus bij Jitze.... SB heel strak!!

Hier ging het hard in de wind op!

Razende snorren voor de boegen!

 

21-7: Tussenstand na Bruinisse
plaats
Sloepnaam Vecht
Harlingen
Zaandam
Grou
Bruinisse
Veere
Langweer
MPM
Subtotaal Slechtste Totaal
1
Twirre
0,9
2
0,9
2
2
7,8
4
3,8
2
Pulletje
5
3
2
0,9
4
14,9
9
5,9
3
Razende Snol
4
0,9
4
4
3
15,9
8
7,9
4
Grutte Bear
2
4
8
6
20
8
12
5
Hjoed 'n Makkie 2
6
8
3
3
20
8
12
6
Azorean High
7
13
5
13
0,9
38,9
26
12,9

 

20-7: Zilver in Bruinisse

Op 20 juli werd tijdens de Visserijdagen in Bruinisse de 6e Mosselrace gehouden. De wedstrijd over 12,5 km was de 5e in de reeks van 8 die meetellen voor het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien. Er was het herenteam veel aan gelegen een goede uitslag neer te zetten want de koppositie in de strijd om het NK moest worden gehandhaafd en liefst nog verstevigd. Vanwege overzeese werkzaamheden van Jacob, Eddie en Lucas werd het team gecompleteerd door Geeske Roorda van de Rode Draak en Hendrikes Adema, oud-Twirre roeier nu uitkomend voor de Brijbek uit Workum. Jitze nam het helmhout over van de vaste sturen die ook verhinderd waren. Met Johan van Werkhoven aan het stuur van de bus werd in alle vroegte de wereldreis naar het Zeeuwse aanvaard om tijdig achter de startlijn te liggen. Wat een volk daar al vroeg in Bruinisse. Vanaf kwart voor 12 werd er in tweetallen gestart en de Twirre was de voorlaatste start toebedeeld. Daar werden we geweldig aangemoedigd door Janete, Danijela, Karin, Hinke, Johan en vele enthousiaste Zeeuwen!

Ondanks de bewolking was het met 25 graden en weinig wind absoluut geen prettig roeiweer. De lengte van de wedstrijd gaf de race namelijk het karakter van een verlengde sprint waarbij de hitte de energie in het lichaam veel eerder dan normaal liet wegvloeien. Het eerste deel van de race was voor de wind waardoor het risico op voor de wind opblazen aanwezig was. Toch verliep de wedstrijd voor de Twirre redelijk gunstig: samen met de Anthony van Hoboken werden veel langzame sloepen nog voor het keerpunt ingehaald. Met snelheden tegen de 11 km/u ging het hard en een aandringende Hoboken was alleen in staat in het zog te volgen. De snelste sloep van het veld, de Azorean High, was helemaal achteraan gestart en die liet zich ditmaal door geen enkel ander team bijhouden. Normaal laten we die mannen stevig buffelen om voorbij te komen, dat zat er vandaag echter niet in.

Na moeizaam keerpunt volgden 5 kilometers met wind en golven tegen. We vroegen ons al af of ze bij het STC het BVA al gebruiken of zijn blijven hangen in het ZAR?! Om met Sjoerd van de Razende Snol te spreken: "das niet netjes". Het slagtempo ging omhoog en de afstand tot de nummer 2 in het klassement, ’t Pulletje, werd zienderogen verkleind. Bijhalen was echter niet genoeg, we moesten ruim voorbij. De Pul was namelijk 150 seconden voor ons gestart en daar moest nog een dikke minuut bij. Maar ook de nummer 3, de Razende Snol moest worden ingehaald. De laatste drie kilometer gingen vol op de pen: alle registers gingen open! Die deksele Snol vocht verbeten van zich af en liet zich pas vlak voor de finish inhalen. De laatste 300 meter gingen wreed, we wilden eigenlijk niet naar Veere en dan moesten we meer dan goed eindigen.

Na de handicapberekening toverde een verrassende uitslag grote grijnzen op de rode gezichten. De Azorean High pakte de 0,9 punten van de overwinning. De Twirre legde beslag op het zilver, de Razende Snol werd 3e en ’t Pulletje 4e. We lagen na 5 wedstrijden in het NK op schema voor het kampioenschap hetgeen een fantastische bekroning zou kunnen worden in dit jubileumjaar waarin de sloep 25 jaar wordt. Het jubileum wordt gevierd op 31 augustus 2013, meer hierover op de site van de RV Makkum.

Geeske, Hendrikes en Johan ook op deze manier nogmaals hartelijk dank voor jullie geweldige inzet! Wat een race !! Zal vast nog lang over gesproken worden, zeker over de MZI's :-)

Klik hier voor het verslag in de Bolswarder.

 

19-7: 3D-scan #2

Folkert wilde ook het overnaadse karakter van de sloep zichtbaar hebben en ging daarom nogmaals met de scanner aan de slag. Een busje verwijderbare witte spuitverf zou de laserstralen op de donkerblauwe romp beter weerkaatsen waardoor de perfecte scan gemaakt zou kunnen worden. Het scannen ging heel goed, de verwijderbare verf bleek echter hardnekkig te zijn waardoor het bovenwaterschip uren werd vertroeld met een zachte borstel. Helaas zijn er nog wat spoortjes wit zichtbaar...

 

20-6: De Koning in de sloep

Machtig mooie beelden op de Marinedagen ter gelegenheid van 525 jaar Koninklijke Marine. De Koning arriveert met de Castor zoals altijd geroeid door de Adelborsten.

 

11-6: Training

De Twirre ligt weer te water en vanavond maar weer een rustig de spieren prikkelen. Vertrek 19.15 uur, stuurman Rein met een extensieve duurtraining van 150 minuten.

 

10-6: Herberekend

Floor heeft de hele boel herberekend en inmiddels is de stand na vier wedstrijden bekend. Ziet er ook na de herberekening nog goed uit met een mooie zaagtand in de curve. Wat wordt de volgdende wedstrijd.....?!

plaats Sloepnaam Vecht Harns Zaan Grou
  Twirre 0,9 2 0,9 2
  Pulletje 5 3 2 0,9
  Razende snol 4 0,9 4 4
  Toverbal   6   7
  Albatros   5   9
  Zeeleeuw 2   9   5
  zeeotter II   14    
  Red pepper 19      
  Wildenborch     19  
  Grutte Bear 2 4 8 6
  Hjoed 'n Makkie 2 6 8 3 3

 

4-6: Twirre gescand

Een doorbraak in de Cw-waarde berekening? De Twirre is vandaag door een laser gekieteld waarmee een puntenwolk van de sloep is opgebouwd. Nu nog even wat puntjes linken zodat de vlakken en solids kunnen worden gemaakt en dan hebben we de Twirre in 3D. Kunnen we heel leuke dingen mee doen. Folkert, hartelijk dank! Meer info over de scan via LiDo 2D3D.

 

26-5: Grou, the day after

De webmaster heeft flarden van informatie over de wedstrijd opgevangen. Tweede plek achter 't Pulletje en voor Hjoed 'n Makkie, Razende Snol en Zeeleeuw II. Slechts 28 seconden maakten het verschil tussen goud en zilver. Na het niet doorgaan van de HT werden er op Terschelling andere plannen gesmeed. De puzzel met de Cw-waarden wakkerde die plannen nog iets verder aan maar het werk van een aantal van ons kreeg prioriteit boven het roeien. Jacob, Rutger en Harry konden er niet bij zijn in Grou waardoor Eddie, Remko en Jitze aan de bak moesten. Het werd een race van 2 uur op karakter... Daarmee waren we 5 minuten sneller dan 2012, maar toen waaide het ook als een gek. Na de race was het team niet ontevreden, sterker nog in het klasssement werden goede zaken gedaan!

 

25-5: Grou

Tinus krijgt een herkansing voor de HT op voor haar bekend water. DJ, PD, AB en EK en JL, MdH, EF, RL bemannen de doften en dat belooft weer wat! Met de gemiddelde CW-correctiefactor per sleepjaar zal het uiterste worden gevraagd om weer bovenin te eindigen. We zullen zien welke bemanning nog in HT-vorm steekt....!

 

23-5: Training

Final prep voor Grou, ff de belboei ronden en daarna kranen.

 

21-5: Training

RF stuurt met op SB: DJ / PD / AB / EK. BB wordt bemand door JL / MdH /EF / RL. Vertrek 19.15 uur

 

19-5: Training

Vanochtend maar weer even getraind, was tenslotte lekker weer. Ditmaal hadden we 6 man beschikbaar, de rest moest werken of had andere verplichtingen. Vijf kwartier rammelen op de ochtend is altijd lekker om de zondag te beginnen. Rein had weer leuke spelletjes met de vele zeilboten op het IJsselmeer bedacht. Maar van dik hout zaagt men planken... Harry vond het minder fijn; ivm 4 BB- en 2 SB-roeiers moest hij na jaren het lichaam maar weer eens op SB laten afwikkelen....

 

10-5: HT afgelast

Wat een domper... Jacob belde en eigenlijk wilden we het niet geloven. Maar ja, het was ook wel te verwachten. De stront waait van de dijk zeggen ze bij de Marine en dat klopte ook wel. In ieder geval op Terschelling waar af en toe zelfs 9 Bft werd waargenomen. Was verstandig om idd niet te gaan. Snel werden andere plannen gemaakt toen ook duidelijk werd dat de race ook niet op zaterdag gehouden. Dan de Twirre en Pulp Fiction er maar snel bij Bijko uit en terug naar het volgschip. Tijd voor het eerste biertje. We gingen er het beste van maken op Terschelling. Jan Willem had het volgschip de Confiance nog niet helemaal zeilklaar en we hielpen even een handje mee om de doekjes aan het rondhout te binden. Koffie ipv bier en omhoog met dat spul. Haan voer het laatste stuk de tjalk mooi naar Terschelling en dat was toch heel apart binnenkomen. Het HT-finishbordje a/b van het volgschip passeren. Afijn, tijd om lang te treuren hadden we niet. Vrijdag was geen optie en dan houdt het gewoon. Maar wat waren we er klaar voor. Vanaf februari hadden we de sloep uit het ijs vrij gebikt om de te kunnen trainen... Tijd voor een extra biertje. En nog een. Ondanks alles hebben we er het beste van gemaakt. Op zaterdag toch nog ff geroeid, weliswaar aan een koord, maar goed het was beter dan niks. Het feest in de tent was nog best aardig en in de Bras later ook nog wel. Zondag al om 10 uur de thuisreis aanvaard vier uur later laggen we afgemeerd en wel weer in Harlingen. Effe zeulen met de spullen en de meesten waren rond half vier weer thuis. Wel vreemd dat we net zo moe als andere jaren waren waarin we wel hadden geroeid...

 

9-5: HT-praet

Wind en Cw-waarde, daar gaat het over daags voor de race in Harlingen. Het goede nieuws is dat zelfs met de herberekeningen de Twirre alle drie wedstrijden op niet-stromend water nog steeds heeft gewonnen. Harlingen is nog niet herberekend ivm de verrekening van stroom.

De voorbereidingen zijn getroffen, Twirre gepoetst en klaar voor de race. En ook de Pulp Fiction is vanmiddag door Harry en Jacob overgedragen aan de vrienden van de Yellowfin. TOF2 gaat de strijd aan met de Yellowfin en daarmee is de Kubaart Vaart na 10 jaar afwezigheid terug in het HT-veld. Good luck guys!

 

5-5: Oversteek naar Harlingen

Met het HT-team a/b de oversteek gemaakt, 19.4 km in 1:45 uur volbracht en dus lekker stroom mee op het Wad. Klaar voor de HT op vrijdag!!

 

2-5: Training

Vanavond weer een ouderwetse training met Tinus, er werden weer records gebroken...

 

30-4: de Kubaart Vaart weer in de vaart

Vandaag ineens goed nieuws voor de Pulp Fiction! Vanwege een drietal uitvallers in de komende HT bood Kees Jan de mogelijkheid om te Pulp Fiction (wachtlijst) van start te laten gaan. Na vijf jaren van onderhoud een unieke kans en er is vanmiddag dan ook driftig gebeld om een team te laten roeien en dat was gelukt. Na een initiële toezegging hebben de dames van Hattem Roeit zich helaas terug getrokken op 1 mei. De sloep is nog beschikbaar....

 

29-4: Boppeslach

De Twirre komt vanavond in Boppeslach op TV. Aanvang 18:30 uur, programma wordt ieder uur herhaald en is ook via www.omropfryslan.nl te volgen.

 

28-4: The day after... Tinus op de radio

Op zondagmiddag via omrop Fryslan er een diepte-interview met de stuur op de radio. Tussen 16.00 en 18.00 uur. Klik hier voor de live stream.

 

27-4: IFKS Lemmer

Wauw, wat een race op Lemmer! De jaarlijkse ultieme voorbereiding voor de HT vraagt altijd het uiterste van de bemanning, zo ook deze editie van het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien. Afstand, zuigende sloten en vaak nog wat wind plegen een aanslag op het lichaam. Maar ditmaal konden we de man met de hamer buiten de sloep houden. De 22,8 km werden daardoor met een geweldig gemiddelde van 10,5 km/u afgelegd. Goed voor 136 watts en daarmee een dikke eerste plaats.

Jacob, Martine en Arjen vertrokken om 9 uur vanuit Makkum met de sloep naar Lemmer alwaar ook de overige teamleden zich om 10.30 uur hadden verzameld. Tijd om te eten. De pasta - ditmaal met extra veel en snelle kruiden - werd verorberd en we hadden er zin in. Met de HT in het verschiet is Lemmer is altijd een prachtige race om, na een aantal kortere races, de grenzen van het team op te zoeken. Het weer was prima, met de matige NNO-wind hadden we mazzel: 2 maal voor de wind over de Groote Brekken hadden we al even uitgevogeld.

's Ochtends werden we ineens overvallen door de aanwezigheid van Omrop Fryslan die de sloep met nummer 30 wilden gaan volgen. Eerst maar even de familie Haan voor de microfoon. Blijkbaar had de aandacht van de media ons toch enigszins afgeleid met de voorbereidingen want het roer zat niet goed vast. Een attente Kromme Dick roeier wees ons erop voordat er schade kon ontstaan. Thanks mate! Samen met de Steenbok vertrokken we om 12:46 uur. Meteen ging het gas erop. Maar ja, om dan meteen boven de 11 in de wind op te rammen?! Het ging vanzelf, en ook vanzelf iets langzamer toen we vol in de wind de Brekken op gingen. Met een slag van 34 schoot het lekker op en passeerden we ook al de snellere sloepen als de Zeeleeuw II en de Aludux. We hadden onze hoop gevestigd op de Jan van den Berg die met 10 heren mooi als haas zou kunnen fungeren. Die vervloog toen we ze ook voor de draai hadden bijgehaald.

Voor de wind stond Tinus mooi op het achterdek en gingen we met 11 km/u naar de Lange sloot. Daar stond Jitze met hond ons aan te moedigen. Helemaal super, door de onverwachte support ging er weer een schepje bovenop. Daar moesten we door de aanwezigheid van de camera van OF ook voor waken. Focus mannen, kijk naar de riem van de slagroeiers. De rest is niet belangrijk. Bij de brug schreeuwden Karin, Daan en Anniek ons vooruit en kort daarop haalden we de Albatros in. De Razende Snol volgde voor zeilschool de Kikkert en daar liepen we nog 10.5. Een klein asjemenou schoot door de hoofden.

Voor de Brandemar was het vaarwater nog wat ondieper en begonnen we het te merken dat we al anderhalf uur onderweg waren. Inmiddels zat alleen de Toverbal nog voor ons en die moest er ook aan geloven. Bij het pondje volgden weer hartstochtelijke aanmoedigingen en daar waren de Brekken alweer. Tinus weer op het achterdek en met 10.8 km/u roeiden we het hele stuk terug naar Lemmer. De laatste kilomter was waanzinnig. Alles mocht, nee moest eruit. Een steigerung volgde waarbij we met ruim 11 in 2'10"20 over de finish kwamen. Dik drie minuten sneller dan vorig jaar was de eerste constatering. Dat duurde wel even want de lichamen waren leeg. Holy smoke, dit was niet normaal.

Dat bleek ook met de prijsuitreiking: 2,92 m/s over 22,8 km. We konden het zelf amper geloven maar we hadden het weer geflikt. De Twirre prolongeerde haar titel met 447 seconden voorsprong op de Toverbal. De Cornelis Douwes roeide heel knap naar de derde stek, net voor de Grutte Bear die met 2,66 m/s ook geweldig hadden geroeid. Mede dankzij de prima organisatie van de Zevenwolden keken we zeer voldaan terug op deze race die met een klein biertje in Makkum bij Romano werd afgesloten!

Opstelling: stuur, Martine; SB, Jacob, Peter, Arjen, Jacob en op BB Harry, Merijn, Erik, Rutger.

Klik hier voor de uitslag en hier de laatste deelnemerslijst (22-4).

 

25-4: Training

Het was heerlijk weer en de gebruikelijke wedstrijdprep werd een leuk avondje roeien. Iets verder dan normaal, maar ja dat geldt voor Lemmer ook. Tot nu toe hebben we vrij korte wedstrijden achter de kiezen en die gingen boven verwachting. Peter was weer helemaal fit en stond te poppelen. Jitze viel even in voor Rutger en zat samen met Daddy Haan te dansen op de voorste doft. Er stond nog een leuk kabbeltje. We gingen er maar vanuit dat dit zaterdag niet het geval zou zijn op de Groote Brekken.

 

23-4: Opblaas Twirres

Mee naar de HT wordt steeds leuker: nadat vorig jaar al werd geopperd om 25 opblaas Twirres mee te nemen naar de HT om de organisatie in verwarring te brengen is dit aantal inmiddels al verdubbeld. Asjemenou!?!

 

22-4: Uit een Zaanse krant

ZAANDAM – STREEK – Onder prima omstandigheden is de tiende editie van de Slag om de Zaan zaterdag verroeid. Net als in alle voorgaande jaren bleek ook nu weer de waarde van de Zaan én het belang van bevlogen organisatoren. Zaanstad heeft op het gebied van het sloeproeien goud in handen.

Van 54 herensloepen heeft de Twirre uit Makkum uiteindelijk met een straatlengte voorsprong op de nummer twee gewonnen. De sloep Vergaan wist met een dertiende plaats wederom als beste Zaanse sloep te finishen. De overige Zaanse sloepen ‘t Anckertje (19e), De Huysman (31e), De Onrust (48e) en de Quo Vadis (51e) presteerden naar vermogen. Het damesveld telde 25 sloepen waarbij de enige Zaanse sloep de Quo Vadis hekkensluiter was.

 

20-4: Zaandam

Een last minute change in het team zorgde vrijdag nog voor een hoop geregel. Peter moest - vooruitkijkend naar de HT - van dat halve gevoel af en besloot daarom maar eens een weekend binnen te blijven. Haan belde daarop stad en land af om een getrainde invaller te ritselen en kwam uit bij onze harde werker: Lucas. Met maar een jaar trainingsachterstand was het goed onze Jerommeke weer eens in de sloep te hebben. Tenue met spijkerbroek, Marjan en Hielke mee, en kom maar op met die kilometers.

We waren helemaal happy met de mogelijkheid die de Zaanslag eenieder bood om in de snelle of reguliere startgroep te starten. Helaas was daar op het laatste moment nog een kink in de kabel gekomen waardoor de laatst bekende starttijden waren gewijzigd. Gelukkig had de organisatie ons verzuimd in te lichten waardoor we 'mooi op tijd' in Zaandam waren. We roeiden samen met de Hoboken rustig naar de start en dat was een mooie warming up voor de start die om 13.58 gepland was.

Die tijd werd gehaald en vanaf het begin ging het gas er onmiddellijk vol op. De Evert Deddes kon het tempo van de Hoboken en ons net niet bijhouden en langzaam liepen we in op de vorige startgroep. Het verkeer bij de eerste brug was goed geregeld, de tweede bood een grotere uitdaging. De Razende Snol deed haar naam even eer aan toen zij binnen en wij buiten de draai wilden maken. Het doorroeien van bakboord zorgde voor ruimte aan de binnenkant en de Hoboken en Orkaan kwamen weer binnendoor. Afijn, de adrenaline spoot de oren weer uit maar kon gelukkig vrij snel weer worden omzet in kracht op de bladen. Voor de wind werd weinig verschil gemaakt en bleven kort op de Hoboken zitten. We wisten dat we ze voor de wind niet in konden halen, maar vanaf de laatste draai ging het spel echt beginnen. De Hoboken werd gedwongen tot het uiterste waarbij we beiden met 10.6 km/u in de wind opknalden. Holy smoke, dit kwam erop aan. Na de voorlaatste brug pakte Rein de andere doorgang en zetten we de sloep ernaast.

Er kwam steeds meer geluid uit de Rotterdamse sloep, was dit een teken? Voor het laatste gele boeitje zaten we er ruim voor en pakten vanaf dat moment nog 18 seconden tot de finish waarbij de tijd op 1'36"21 werd gestopt. Dit was een goed teken: een halve minuut sneller dan vorig jaar en dat moest goed zijn voor tenminste 125 watts.

Bij de prijsuitreiking bleken het er 128 te zijn want de Azorean High had ook weer een geweldige tijd neergezet, goed voor extra P-ijk watts. Hjoed 'n Makkie werd 2e voor de Orkaan en heel strak de Hoboken met wie we een geweldige race hadden geroeid. Nooit meer zat er meer dan 20 meter tussen en na afloop gingen de duimen wederzijds omhoog. Deze prachtige race werd 's avonds bij Romano in Makkum onder het genot van een klein sappie nog even nabesproken! De flow is er!

 

 

17-4: In de krant

 

16-4: Training

Vanavond weer even de spiertjes geprikkeld voor komende zaterdag. Arnold, helemaal top dat je na 2 jaar weer even instapte. Was lachen op het IJsselmeer met een 5 Bft!

 

13-4: HKS

Het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien ging weer helemaal super. Nadat het weer 's ochtends nog wat grijzig was en er toch nog een knap briesje stond klaarde het gedurende de ochtend helemaal op en viel de wind eruit. Na de gebruikelijke voorbereidingen waren we al vroeg klaar voor de race en mochten om 13.39 aan de slag. We startten mooi tussen de Orkaan, Kromme Dick en Zeesteeg en Azorean High in en gingen meteen met een dikke 11 km/u op zoek naar de Kromme Dick. Daar lagen we bij het draaipunt zo goed als naast maar toen was de Azorean High ons al tot een 100 meter genaderd. Opgejaagd door de AH werd er richting het Wad iets harder aan de palen getrokken en kwamen de Katwijkers maar zeer gestaag dichterbij. Eenmaal buiten gingen we vol het gevecht aan en duurde het zo'n 20 minuten voordat ze ons echt voorbij waren. Dit ging helemaal super, wat een power werd er door beide teams geleverd die voor elke centimeter vochten. De Orkaan werd daardoor sneller opgelopen dan verwacht en dat was een meevaller. Na de laatste keerboei ging het met lange klappen naar de SAS-brug. Tinus stuurde mooi, rekening houdend met golven, stroom en diepte, het liep als een speer en de machine was niet stuk te krijgen. Met een powerturn over stuurboord ramden we de sloep binnendoor tussen de pieren en toen wilde de Egbert Wagenborg nog even sparren. Dat lukte even maar daarna moesten we nog door, we waren er nog niet.

d

 

an

verdiiharderverder op. Toen er om 14 uur werd gestart was het perfect roeiweer met een strak blauwe lucht.

Bovenstaande foto's vertellen genoeg over het vervolg. Toen Martine de tijd stopzette was er enige verbazing, 1'18? Dat was 8 minuten sneller dan vorig jaar. Helaas was de afstand doorgelopen en konden we onze prestatie moeilijk inschatten maar het gevoel was wel goed. Wat een race door het gevecht met de Azorean High, waarvan enkele van hun roeiers zich na afloop zich afvroegen waar we dat vandaan haalden? Training mannen, bijna een derde meer dan vorig jaar. Nadat de sloep weer op de trailer stond was het tijd voor een ontspannend biertje in de zon, het was inmiddels super weer geworden en het smaakte meer dan goed. De prijsuitreiking was verrassend door de tweede plek van de Zeeleeuw, die hadden zich knap bovenin genesteld. Later werd duidelijk dat er een vergissing was gemaakt tussen de Zeeleeuw II en de Zeeleeuw. Wij kregen de Vic Berends wisseltrofee weer mee naar Makkum en een mooie waardebon. De overwinning werd later zowel in Makkum als Harlingen nog uitbundig gevierd.

 

10-4: In de krant

De Makkumer sloepen stonden in het Bolswards Nieuwsblad met het verslag over de Vecht. Klik hier. Het artikel is een combi geworden van ons 'persbericht' en het artikel van de Zeesteeg ;-)

Klik hier voor de e-versie van het BN.

 

9-4: Hersteltraining

Nadat de sloep te water was gelaten vertrokken we voor het voorproefje van het HKS komende zaterdag. Even 15 klikjes in de armen en dan was het wel weer mooi. Rein had een eenvoudig strijdplan: 7.5 km het meer op en weer terug, hetgeen op basis van de wind bij het vertrek geen probleem zou zijn. Het gemiddelde van het eerste stukje was weer bizar: 10,7 km/u. Halverwege Breezanddijk draaiden we om en begon de echte training. De snelheid kwam niet meer boven de 10, maar wat wil je ook. Er was heel geniepig een zuchtje wind in een buitje meegekomen, maar dat mocht de pret niet dukken. VodV klokten we nu in 1'04"23 en de 15 gingen in 1'28 precies. Geeske, helemaal top dat je Rutgers plekje even wilde innemen: it gong wêr as yn spear!

 

6-4: Vechten op de vecht

Sinds februari was het team volop in training en daar werden op de vecht de vruchten van geplukt! We ramden de jubilerende sloep met een gunstig windje ruim boven de 11 km/u naar het keerpunt. De Mac, die ons vorig jaar nog met 100 seconden kloptte, was daarbij een prachtige haas. Ook de Orkaan werkte als een magneet voor het team, en de poging om in misleidend zwart achtervolgende ploegen van je af te schudden was dan ook niet helemaal gelukt. De stuur gaf de afstanden tot de Mac & Orkaan telkens mooi door en dat motiveerde genoeg. Met een gemiddelde van 11.0 begonnen we na de ronding van het eilandje aan deel twee vam de race. Daar bleek dat de training niet voor niets was geweest: het slagtempo ging omhoog en we lieten ons alleen maar vallen. Regelmatig nog met 10.6 in de wind op.

Passage van de Orkaan ging niet eenvoudig en dwong de teams tot het uiterste. Grrr, waarom loopt de sloep zo zwaar? De stuur gaf het antwoord: we varen 10.8 en dan doet het pijn in de wind op. Het gevecht met de Mac ging 300 meter voor de finish echt los. In een ultime krachtsexplosie trokken we onze Iron Lady ernaast en erover. Na de 1'04''23 van vorig jaar waren we met de kloktijd van de stuur van 1'03"00 helemaal happy. Zou goed zijn voor een dikke 130 watt. De speaker gaf echter aan dat we 145 watts bijeen hadden gesprokkeld. Zoveel vermogenscorrectie ten opzichte van de Azorean High hadden we niet verwacht... De papieren uitslag gaf aan dat we na 1'02"29 al waren gefinisht. Ook goed. We gingen met de beker met de mooiste insciptie naar huis: hoogste vermogen en de overal komt inmiddels goed van pas in de tuin.

Eenmaal in Makkum was het tijd om het nieuwe vermogensrecord van de sloep goed te vieren. De chauffeurs kwamen op de fiets na Romano en aldaar gingen patat en een klein biertje er goed in. Asjemenou!?!

 

1-4: Eddie jarig

Onze jongste seun uit Harlingen wordt ook alweer 29! Alvast van harte Ed.

 

28-3: Mutsen op...

Haan had ons al gewaarschuwd voor natte sneeuw, en die kwam er ook. Bijna iedereen zat met 5 lagen kleding aan in de sloep want het was weer winters. Martine kon zich amper bewegen zoveel kleding had ze aan. Gelukkig viel de wind er in de avond nog meer uit en konden we op een vrij kalm IJsselmeer ons heerlijk uitleven. Af en toe werden we getrakteerd op een sneeuwbui, die zorgde er dan weer voor dat we niet oververhit raakten. We moesten maar liefst 21 klikjes. Bij Kornwerderzand werden we nog verrast door ijsschotsen. Asjemenou?! Nu roeien er al een aantal ouwe knakkers in de sloep maar dit hadden ook zij nog niet eerder meegemaakt. Het dolboord was wit toen we weer afmeerden en de riemen waren weer beschermd met een laag ijs. Hopelijk kan er op de Vecht over een week 1 laagje kleding minder aan. Dan valt het niet tegen....

 

27-3: Belboei

Ook de Bel besteed aandacht aan het jubileum. Klik hier voor het artikel.

 

26-3: Jubileum

De sloep werd exact 25 jaar geleden gedoopt en te water gelaten. Om hierbij stil te staan krijgen we vast wel een leuke training cadeau van de stuur op dit thema. Het feest wordt ergens in de zomer gevierd want de vooruitzichten om te BBQ'n zijn nog niet echt jofel. Kijk voor meer details op het jubileumtabblad.

Vanavond VodV even geroeid, maar dan met funnies. Eerst moesten we weer even ijsbreken en daarna was het feest. Rammelen met die bak.

 

20-3: Bolswards Nieuwsblad

Na bijna 25 jaar staan we in de Bolswarder met een korte terugblik.

18-3: Rein jarig

De stuur wordt vandaag een jaartje ouder en raakt al buiten adem van het uitblazen van zoveel kaarsjes. De meesten van ons moeten het nog maar zien te halen Rein ;-) Fan herte lokwinske!!

 

17-3: Training

Harde woei op het IJsselmeer en het werd dus even flink investeren. Na afloop alvast de verjaardag gevierd van de stuur. Koffie met gebak, snert en bier. Een ideale combinatie om weer op te warmen na een pittig traininkje.

 

14-3: Training

Herhaling van dinsdag, wederom stil weer en een bevroren kanaal tegen het einde van de training. Weerstand!

 

12-3: Training

Serene rust op het IJsselmeer, opkomende mist en invallende vorst zorgde ervoor dat het toch wel een heel bijzondere trainingsavond was. Bij Kooi lag er een dus laagje ijs rondom de sloep die ons niet weerhield om te gaan trainen. Op de terugwel in het kanaal werd het anders. Na anderhalf uur was het kanaal dichtgevroren. Blijkbaar is het water nog dusdanig koud dat met bladstil weer de bovenlaag zo bevriest, heel apart geluid zo door het ijs brekend.

 

10-3: Training

Op zondagochtend altijd fijn even de armpjes strekken op het IJsselmeer.

 

8-3: Jacob jarig

Haan krijgt ongetwijfeld een bootcamp voor zijn jierdei?! Naar verluidt heeft Hessel het druk op de vrijdagavond op Skylge. Hopelijk heeft Jacob tijdig het schip verlaten om thuis al die kaarsjes uit te blazen.

 

6-3: Merijn jarig

Ook Merijn krijgt een training als verjaardagscadeau! Een geheel zelf in te vullen training (alleen Breezanddijk op en neer is niet toegestaan).

 

1-3: Harry jarig

Het is alweer een jaar geleden dat hij een jaar ouder werd. Om dit te vieren is er na afloop van de voorafgaande training een sapje georganiseerd.

 

23-2: Feestje DSOM

Alle vrijwilligers (en oud vrijwilligers) van de Slag om Makkum zijn uitgenodigd voor een feestje bij Romano. De SOM is namelijk alweer voor de 10e maal georganiseerd! Daarnaast is er op de zaterdagmiddag de nu al befaamde "zee-STEEGJESFAIR" waarbij Peter aansluitend harde roffels vanuit de Prins over het dorp laat schalmen. Taxi, BOB, of toch maar op de fiets?

 

12, 14, 19, 21 februari: klusklus

Op bovenstaande data werd er weer druk geschuurd en gegrond aan de riemen, doften, dolboord en kijkt de bemanning tijdens het roeien weer tegen een rustgevend grijs kleurtje aan. De voetenbanken zitten er weer in, de doften staan weer strak in de lak, en 5 van de 9 riemen kunnen alweer in de dollen. Maandag nog 4 leren vastveteren en dan ....

Altijd handig zo'n veterdiploma....

 

9-2: Koningssloep

Even een mooi plaatje...

7-2: Onderhoud

Peter en Harry gingen verder met (heel) fijnschuren en aflakken van de bladen. De rest wachtte op materiaal dat zou komen. Oare wike better.

 

5-2: Onderhoud

Vanavond het voordek en de helft van de binnenzijde in de verf gezet door Merijn, Jacob en Rein. De bladen werden voor de tweede maal gegrond door Harry.

 

31-1: Onderhoud

Merijn en Harry ontfermden zich over de riemen om deze nog een laatste maal bij te werken met wat fijner schuurpapier zodat het verven van de bladen en lakken der stelen kon beginnen. Peter, Merijn, Jitze en Martine hadden nog een fijne klus aan de kielbalk maar die is nu ook geheel kaal. Aansluitend een klein biertje/wijntje bij Harry & Daan. Er komt vaart in het onderhoud maar vanwege de afhankelijkheden in de klussen zijn we nog wel druk tot begin maart.

 

29-1: Onderhoud

De sloep moat sûkerskjin. Poetse !! Rein, Jacob en Merijn waren met jerrycans heet water en de waterkoker aan de slag om de sloep met een schuurspons van binnen uit te nemen en voor te bereiden voor een nieuw laagje grijze verf. Monnikenwerk....

 

26-1: Brunox day

Een aantal slechte plekken in de sloep werd even geBRUNOXt. Prachtig spul door Rein en Harry in fasen aangebracht.

 

22-1: Onderhoud

Vanavond waren Merijn, Jacob en Harry weer aan de slag met het verwijderen van de lijmresten van de antislipstroken en het kuisen van de kielbalk. Pedor was te druk maar kwam de mannen nog even aanmoedigen en Rein stak, na een heel lange werkdag ook nog even de handen uit de mouwen. Gronden en aflakken van het binnenschip, de riemen en doften zijn de voornaamste resterende werkzaamheden. Gelet op het aantal resterende weken moeten we de ploeg opsplitsen naar 2 groepjes van drie op zowel de dinsdag als donderdag.

 

21-1: Nieuwe FSN site

Leuk met die roeigezegdes. Deze kwam uit Aldeboarn: Roeien as in Twirre (Frysk)


17-1: Jacob jarig

DJ viert de dag dat het alweer een jaar geleden is dat hij een jaar ouder werd.

 

5-1-2013: Slot- & beginfeest

Uit de stemming blijkt dat de meesten op zaterdag 5 januari aanwezig kunnen zijn voor een nieuwjaarsbiertje. Tevens dan de verkiezing van de roeier van het seizoen 2012.

 

3-1-2013: Klusklus

Vanavond waren Jacob, Rein, Harry en Peter in de loods aanwezig en gingen los met het lasapparaat, de uitduikset en schuurpapier. Romp, spatborden en riemen werden tot 22.00 uur onderhanden genomen. De urgentie om te klussen wordt steeds duidelijker: de onderhoudsperiode eindigt over 7 (zeven) weken....

 

1-1-2013: Lokkich nijjier!

De beste wensen voor eenieder en dat het maar weer een sportief en succesvol 2013 mag worden! Een bijzonder jaar wordt het zeker: de sloep wordt op 26 maart 2013 namelijk 25 jaar. Het vijfde lustrum zullen wij op gepaste wijze vieren!!

 

Klik hier voor het oude Nieuws uit 2012